Slimme steden
Het Europese project Horizon 2020 CIVITAS PROSPERITY ondersteunt lokale en nationale overheden bij de opmaak en uitrol van duurzame mobiliteitsplannen (of SUMP-Sustainable Mobility Plans) in steden en gemeenten. Door opleidingen, uitwisseling van best practices en nieuwe informele netwerken van mobiliteitsprofessionals in heel Europa is CIVITAS PROSPERITY erin geslaagd om SUMP’s aan te moedigen en een cultuurverandering teweeg te brengen op het vlak van vervoersplanning op lokaal, nationaal en Europees niveau.
Een project gebaseerd op samenwerking
De kracht van PROSPERITY ligt in de samenwerking tussen verschillende Europese landen. Zowel landen met veel ervaring op het vlak van duurzame mobiliteitsplannen nemen deel als landen zonder zulke plannen maar met de intentie om een SUMP te ontwikkelen of te verbeteren. Nationale taskforces gingen samen met ministeries en agentschappen aan de slag in 14 landen en regio’s om nationale SUMP-ondersteuningsprogramma’s te ontwikkelen.
PROSPERITY Partnersteden
Deze steden dienen als rolmodel voor de andere steden in hun land en daarbuiten. Zij worden ondersteund met specifieke opleiding en coaching door PROSPERITY-deskundigen en de zogenaamde ‘Kampioensteden’. De partnersteden werden geselecteerd vanwege hun engagement om een SUMP te ontwikkelen en/of te implementeren. Daarnaast werden ook meer dan 200 volgersteden opgenomen die dankzij de knowhow binnen PROSPERITY hun plannen voor SUMP’s konden opstarten of verbeteren. Om representatief te zijn voor andere Europese steden werd een mix gemaakt van kleine en grote steden.
PROSPERITY Kampioensteden
Deze steden hebben al met succes geïmplementeerde SUMP’s. Zij treden op als informatie- en kennisverstrekkers binnen het project. Met opleidingen en peer-to-peer uitwisselingen brengen ze de duurzame mobiliteitsplannen van de partnersteden naar een hoger niveau.
Voor België levert de stad Sint-Niklaas een onmisbare bijdrage als Kampioenstad voor andere kleinere en middelgrote steden. In 2018 coachten mobiliteitsprofessionals van Sint-Niklaas 4 kleinere partnersteden: Brasov, Hradec Kralove, Katowice en Koprivnica. Daarnaast is schepen Carl Hanssens ook Europees SUMP-ambassadeur.
Mobiel 21 verwerkt zijn ervaring in trainingen
Met de Europese richtlijnen voor SUMP’s is er weliswaar een goed ‘basisprogramma’ voor steden om te starten met een mobiliteitsplan, maar vaak ontbreekt het steden of regio’s nog aan institutionele, organisatorische of financiële ondersteuning. Dankzij meer dan 15 jaar ervaring met het convenant, en de decreten in België kan Mobiel 21 vrij snel werkbare concepten voorstellen voor de partnerlanden in PROSPERITY. Zo ontstonden 13 PROSPERITY-coalities om de noodzakelijke nationale en regionale SUMP-programma’s te faciliteren en uit te testen.
Mobiel 21 ontwikkelde bovendien het trainingsmateriaal rond participatie, betrokkenheid van stakeholders en burgers, en politieke bewustwording. Uiteindelijk kregen meer dan 300 lokale professionals bijscholing tijdens 10 trainingen.
Omdat PROSPERITY in belangrijke mate steunt op ‘peer-learning’, met steden en experts verenigd in een lerend netwerk, vloeit er ook veel innovatieve kennis terug naar Vlaanderen en de andere regio’s. De grotere aandacht voor ‘monitoring en evaluatie’ in het vernieuwde concept van Basisbereikbaarheid in de regionale vervoerplannen is daar bijvoorbeeld een gevolg van.
Het PROSPERITY-project wordt afgerond in september 2019. Tegen dan zullen meer dan 250 Europese steden gestart zijn met hun SUMP-beleid of hun bestaande mobiliteitsplannen hebben verbeterd dankzij het lerende netwerk van CIVITAS PROSPERITY. Wie meer wil weten over duurzame mobiliteitsplanning of inspiratie wil opdoen uit internationale best practices vindt meer informatie op de website en in de brochure van CIVITAS PROSPERITY (als download beschikbaar onderaan dit artikel).