Ga verder naar de inhoud

De Fietsschool

Mobiliteit voor iedereen

Fietsen is gezond, flexibel en relatief goedkoop. Toch zijn er heel wat mensen die nooit hebben leren fietsen. Dat beperkt hun bewegingsvrijheid. Met laagdrempelige fietslessen voor volwassenen en jongeren brengt De Fietsschool hier verandering in.

Fietsen verandert levens

Door een gebrek aan financiële middelen of een eigen auto geraken heel wat mensen niet waar ze moeten geraken. Voor hen zijn werk, school, winkels of vrijetijdactiviteiten moeilijk bereikbaar. Vervoersarmoede zet zo een rem op bewegingsvrijheid. Fietsen is dan een relatief betaalbare oplossing.

Toch is fietsen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Heel wat mensen hebben nooit leren fietsen, denk maar aan nieuwkomers in België, of zijn het fietsen in de loop der jaren verleerd.

Met behulp van laagdrempelige fietslessen geeft De Fietsschool deze mensen de vaardigheden en het vertrouwen om zelfstandig op de fiets te springen. Zo genieten ze niet alleen van fietsplezier, maar ook van meer bewegingsvrijheid. Allerlei bestemmingen worden plots bereikbaar. Levens veranderen, daar doen we het voor!

Meer dan alleen fietsles

Om zelfstandig te kunnen fietsen, hebben mensen meer dan alleen fietslessen in hun buurt nodig. Daarom besteedt De Fietsschool ook aandacht aan de verkeersregels, verkeersveiligheid, fietsonderhoud, fietsherstel en de aankoop van een betaalbare (tweedehands)fiets.

Die brede aanpak zorgt ervoor dat mensen ook na de fietslessen blijven fietsen, en dat ze een platte band of een uitgedroogde ketting snel zelf kunnen herstellen.

Naast fietsvaardigheden zijn de lessen bovendien een uitgelezen kans voor mensen om hun sociaal netwerk uit te bouwen en eventueel hun Nederlands te oefenen. Empowerment in actie.

Een succesverhaal

Een les­gev­er, een vri­jwilliger, een ver­lat­en bin­nen­plein in Leuven, een twintig­tal fiet­sen en wat touwen en kegels. Dat is hoe De Fietsschool in 2011 begon. De formule bleek een doeltreffer, zowel in Leuven als daarbuiten. Op dat succes bouwen we elke dag verder.

1.000+
volwassenen leerden al fietsen dankzij De Fietsschool
22
gemeenten werkten in 2023 met De Fietsschool samen
60%
van de leerlingen springt een half jaar na de lessen nog steeds op de fiets
50
mensen kregen een wenfiets via De Fietsschool

De Fietsschool in jouw buurt

Voor gemeenten

De Fietsschool ondersteunt gemeenten over heel Vlaanderen bij de opstart en de organisatie van fietslessen. De lokale context, wensen en noden bepalen hoe die ondersteuning eruitziet. Maatwerk dus.

Ik wil ondersteuning op maat

Voor vrijwilligers

Vrijwillige lesgevers bouwen mee aan het succes van De Fietsschool. Heb jij een warm hart en een liefde voor de fiets? Wil jij anderen leren fietsen, vlak bij jou in de buurt? Laat het ons weten.

Ik wil als vrijwilliger aan de slag

Voor leerlingen

Heel wat gemeenten organiseren fietslessen voor volwassenen. Zelfs als je nog nooit op een fiets gezeten hebt, kan je deelnemen. Wij helpen jou vlot en veilig op weg. Aarzel dus niet om meer info te vragen.

Ik wil leren fietsen
Ine_Mobiel-21-2023
Vragen over De Fietsschool?

Ine Bosmans

Neem contact op met Ine, of neem een kijkje op De Fietsschool-website voor meer informatie. 

Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen