Ga verder naar de inhoud

Autovrije Zondag

Autovrij leven

Een Autovrije Zondag geeft elke gewone zondag een stevige upgrade. Het opzet is simpel: straten en pleinen voor één dag autovrij maken zodat bewoners en bezoekers alle ruimte krijgen om te fietsen, te skaten, te wandelen of gewoon relaxed te genieten van de vrijgekomen publieke ruimte.

Auto’s verd­wi­j­nen, mensen verschijnen

Een Autovri­je Zondag geeft iedereen de kans om de straat opnieuw te beleven. Waar auto’s verd­wi­j­nen, ver­schi­j­nen mensen. Logisch ook want in plaats van motor­lawaai en uit­laat­gassen voeren gebabbel en gelach, vrolijke muziek en bel­gerinkel de boven­toon. Voor verenigin­gen is die dag hét moment om naar buiten te komen en hun werk­ing in de kijk­er te zetten. En als lokaal bestu­ur pak je uit met je plan­nen en real­isaties op het vlak van duurzame mobiliteit. Autovri­je Zondag is boven­di­en de ide­ale gele­gen­heid om mensen duurzame ver­vo­ersmid­de­len te lat­en testen: van elek­trische (bak)fiet­sen en e‑steps tot deel­mo­biliteit en het open­baar vervoer.

Een dag zon­der kon­ing auto is trouwens niet alleen gezel­lig en inspir­erend, het doet ook gewoon deugd aan de oren, de lon­gen en het hart. Rede­nen genoeg om als gemeente een Autovri­je Zondag te organ­is­eren.

De Autovrije Zondag Fact Checks

Fact Check #1: Een Autovrije Zondag is alleen voor grote steden

Brussel, Oostende, Antwerpen, Leuven, Sint-Niklaas ... allemaal grote steden die een grote Autovrije Zondag organiseren. Maar kan het ook kleiner? Wij gingen eens horen in Wijnegem voor een Fact Check!

Fact check #1: een Autovrije Zondag is alleen voor grote steden

Gratis e-book voor gangmakers

Wil je wat buren warm maken of een Autovrije Zondag op de agenda van je gemeentebestuur krijgen? Dan moet je zeker ons e-book voor inwoners downloaden. Het staat boordevol tips en inspiratie voor iedereen die dringend een Autovrije Zondag nodig heeft.

Gratis e-book voor beleidsmakers

Wordt het tijd dat jouw gemeente ook een Autovrije Zondag organiseert? Download dan zeker ons e-book voor beleidsmakers en maak die plannen concreet. Met zoveel goede voorbeelden én superpraktische tips kan je meteen in gang schieten en die auto's aan de kant schuiven.

In 2023 organiseerden 48 gemeen­ten een Autovri­je Zondag

Zondag 20 augustus: Herentals

Zondag 27 augustus: Leuven

Zondag 10 september: Hasselt, Zwevegem

Zondag 17 september: Aalst, Antwerpen (+ 50 extra autovrije straten dankzij de Openstratendag van Recht op Lucht), Asse, Beveren, Bilzen, Brugge, Deinze, Denderleeuw, De Pinte, Essen, Gaasbeek, Gent, Haacht, Heist-op-den-Berg, Ieper, Kluisbergen, Kortenberg, Kortrijk, Lier, Lommel, Mechelen, Meise, Melle, Ninove, Oostende, Putte, Riemst, Roeselare, Sint-Niklaas, Torhout, Turnhout, Veurne, Vilvoorde, Walem, Wijnegem, Willebroek, Wommelgem, Zelzate, Zottegem

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met al zijn 19 gemeenten, én een speciaal autovrij programma in Etterbeek, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel

Zondag 24 september: Aarschot, Ranst

Zondag 1 oktober: Oostkamp, Poperinge

Communicatie & promotie

Pro­moot je Autovri­je Zondag met het spe­ci­aal ontwikkelde grafisch mate­ri­aal. Ideaal om je com­mu­ni­catiecampagne een herken­bare, frisse look te geven. Een vrolijk logo aange­vuld met tien­tallen icoon­t­jes onder­strepen per­fect de sfeer en de goed-gevoel-vibe. Het mooie is trouwens dat jij de kleuren van het logo en de icoon­t­jes hele­maal zelf kunt kiezen. Kor­tom: per­fect inpas­baar in de huis­sti­jl van jouw gemeente!

Activiteiten & animatie

Straten en pleinen waar het bruist van het leven. Dat maakt Autovrije Zondag zo fijn. Om gemeenten op weg te helpen, bundelden we heel wat leuke ideetjes voor activiteiten en animatie. En dat voor alle leeftijden. Infostandjes over duurzame mobiliteit, springkastelen, theatervoorstellingen, een gekkefietsenparcours: het kan allemaal, midden op straat.

Autovrije Zondag in cijfers

3.600.000
Inwoners

genoten van een Autovrije Zondag in hun buurt

50
Belgische steden & gemeenten

organiseerden een Autovrije Zondag in 2023

90%
Minder luchtvervuiling

gemeten in de autovrije zones

Extra hulp nodig?

Nog op zoek naar extra onder­s­te­un­ing en advies, zow­el voor als achter de scher­men? Mobiel 21 ondersteunt steden en gemeenten al meer dan 15 jaar met hun Autovrije Zondag. Samen met event­bu­reau Indian­drib­ble werkten we drie formules uit: Plus, Pro en Premium. Elke for­mule staat voor een welom­li­jnd aan­bod dat een antwoord biedt op de spec­i­fieke noden en gewen­ste onder­s­te­un­ing in jouw gemeente. Beschikbaar vanaf 3.000 euro.

Herbekijk het webinar voor gemeenten

Inter­esse om zelf ook een Autovri­je Zondag te organ­is­eren, maar zit je nog met vra­gen over hoe je dat het best aan­pakt? Laat je inspireren door de Autovrije Zondagplannen van andere steden en gemeenten. Her­bek­ijk ons webi­nar, waarin o.a. Stad Zottegem vertelt hoe zij hun Autovri­je Zondag aanpakken en The Tiny Company toelicht hoe je lokale handelaars en horeca kan betrekken.

Sanne_Mobiel-21-2023
Vragen over Autovrije Zondag?

Sanne Vanderstraeten

Samen gaan we voor nog meer Autovrije Zondagen

In 2023 organ­iseer­den 50 ste­den en gemeen­ten in België een Autovri­je Zondag, vaak in het kad­er van de Week van de Mobiliteit. In 2024 willen we nog meer ste­den en gemeen­ten een dag­je autorust gun­nen. Samen met jou. Want één ding is zeker: Autovrij maakt mensen blij :-)

Het bewijs daarvan zijn al die vrolijke gezichten! Kijk maar eens op ons Facebook-fotoalbum

Registreer jouw Autovrije Zondag

Organ­iseer je een Autovri­je Zondag? Laat het ons weten via het reg­is­tratiefor­muli­er en dan zetten wij jouw ini­ti­atief mee in de kijker.

Naam

Vul hier de URL in waar mensen meer informatie vinden over jouw Autovrije Zondag

Heb je nog opmerkingen of vragen? Schrijf ze hier

Autovrij leven

Meer straten op mensenmaat

We tonen hoe geweldig straten zijn als er meer plaats is voor mensen en minder voor auto's. Straten op mensenmaat met ruimte voor ontmoeting, spel, natuur, adem en rust. Enfin, straten om in te leven, dus.

Verder lezen