Ga verder naar de inhoud

Gedeeld Fietsplezier

Mobiliteit voor iedereen

Minder mobiele mensen opnieuw laten genieten van wind in de haren. Ongeacht hun leeftijd, gezondheidstoestand of beperking. Gedeeld Fietsplezier maakt dat mogelijk.

Fietsen voor minder mobiele mensen

Fietsen is fantastisch. Bekende plekken bezoeken of nieuwe plekken ontdekken. In de natuur of tussen de mensen. Onderweg energie opdoen of helemaal tot rust komen. Fietsen staat garant voor leuke uitstappen, straffe verhalen en fijne herinneringen... Maar wat als je niet meer zelfstandig kan fietsen omwille van je leeftijd, je gezondheid of een beperking? Dan is er Gedeeld Fietsplezier.

Gedeeld Fietsplezier laat ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit weer genieten van deugddoende fietstochtjes. Daarvoor gebruiken we aangepaste fietsen waarop twee personen plaatsnemen: een piloot die trapt en stuurt, en een minder mobiele passagier die gezellig meerijdt. Denk bijvoorbeeld maar aan riskja’s, duofietsen of tandems. De focus ligt daarbij sterk op het sociale aspect van samen fietsen. Eenzaamheid maakt plaats voor een spontane lach, een gezellige babbel en frisse buitenlucht. Heerlijk, die wind in de haren!

Zelf een initiatief opstarten

Er zijn in Vlaanderen al heel wat initiatieven met aangepaste fietsen, vaak getrokken door zorgvoorzieningen, welzijnsorganisaties of seniorenverenigingen. En ook jij kan zo'n hartverwarmend initiatief opstarten, of je als vrijwilliger bij een bestaand initiatief aansluiten. Wij helpen je op weg!

Gratis e-book voor opstarters

Wil jij een initiatief met aangepaste fietsen opstarten? Download dan zeker ons e-book boordevol informatie, inspiratie en praktische tips voor iedereen die fietsplezier met anderen wil delen.

Gratis opleidingsgids voor piloten

Wil jij als piloot op pad met minder mobiele mensen? Dan loont het zich om je daarop voor te bereiden. Neem onze opleidingsgids door, zo ben je zeker dat je vlot en veilig aan jouw fietsavontuur begint.

Samen delen we fietsplezier

We willen fietsplezier met zoveel mogelijk mensen delen. Jij ook? Dan staan wij klaar om jouw organisatie of initiatief daarbij te ondersteunen. Zo helpen we jou…

  • bij de aankoop van een degelijke fiets: Een riksja, rolstoelfiets, plateaufiets of duofiets? Elke aangepaste fiets biedt andere kansen. We geven aankoopadvies en zetten je op weg richting de juiste fiets voor jouw doelpubliek.
  • bij de zoektocht naar behulpzame partners: We zoeken samen met jou naar lokale oplossingen om jouw fietsinitiatief te doen slagen. Dat doen we door je te verbinden met de juiste partners, met andere fietsinitiatieven of met jouw gemeentebestuur.
  • bij de training van vrolijke vrijwilligers: Fietsen met een aangepaste fiets vraagt wat oefening. Wij staan klaar om je te ondersteunen bij het trainen en opleiden van vrijwillige piloten. Zo kunnen zij met een gerust hart en een brede glimlach de baan op.
  • bij het warm maken van passagiers: Hoe overtuig je twijfelaars? Hoe breek je het ijs tussen piloot en passagier? En hoe kom je de droombestemmingen van mensen te weten? Wij hebben heel wat leuke ideetjes om jou op weg te helpen.

Vind aangepaste fietsen in Vlaanderen

Aangepaste fietsen zijn vrij duur. Niet iedereen heeft budget om er eentje te kopen. Daarom zet Gedeeld Fietsplezier in op het delen van aangepaste fietsen, en brengen we gelijkgezinde initiatieven, organisaties en vrijwilligers samen. Wil je een aangepaste fiets huren of lenen? Of wil je een ritje reserveren? Op het platform Gfietst.be van G-Sport Vlaanderen vind je een toegankelijk aanbod aangepaste fietsen. Wil je een aangepaste fiets kopen? Dan kan je terecht bij Bike Republic in Diest. Daar hebben ze een divers aanbod aan fietsen, en heel wat kennis van zaken. Een aanrader dus om daar eens een afspraak te maken. Ook bij Fietsadviescentrum Pellenberg kan je trouwens terecht voor antwoorden op al jouw vragen over aangepaste fietsen.

Overgewaaid uit Denemarken

Het idee om met minder mobiele mensen op pad te gaan begon in 2012 in Denemarken als Cycling Without Age, of letterlijk Fietsen Zonder Leeftijd. Het Deense idee werd een succes en waaide over naar het buitenland. En dus ook naar Vlaanderen, waar we Fietsen Zonder Leeftijd in 2024 omdoopten tot Gedeeld Fietsplezier.

Met die nieuwe naam spreken we naast ouderen ook andere doelgroepen direct aan, zonder af te wijken van de visie en de missie die Cycling Without Age wereldwijd uitdraagt.

Een internationaal succes

50
landen met fietsinitiatieven
100+
vrijwilligers die in Vlaanderen als piloot op pad gaan
103 jaar
is de oudste passagier die al meereed

Klaar om fietsplezier te delen?

Als organisatie

Wij helpen jouw organisatie om een hartverwarmend initiatief met aangepaste fietsen op te starten. Advies bij de aankoop van een fiets, de zoektocht naar partners, de training van vrijwilligers, het warm maken van passagiers,... Wij staan voor je klaar.

Ik wil een initiatief opstarten

Als vrijwilliger

Minder mobiele mensen kunnen natuurlijk niet zelf trappen. Daarom heeft een aangepaste fiets altijd een piloot die trapt en een passagier die niet trapt. Wil jij als piloot op pad? Meld je dan aan als vrijwilliger bij een initiatief in jouw buurt.

Ik wil vrijwilliger worden
Ine_Mobiel-21-2023
Heb je een vraag over Gedeeld Fietsplezier?

Ine Bosmans

Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen