Ga verder naar de inhoud

Aya op School

Veilig naar school
Autovrij leven

Aya is een knotsgek, knalgeel ruimtewezentje dat kleuters helpt om ons verkeer beter te begrijpen. Met een Aya-campagne zetten scholen ouders en kinderen ook aan om duurzaam naar school te komen.

Duurzaam naar school met Aya

Aya helpt kleuters spelenderwijs om het verkeer te ontdekken én beter te begrijpen. Samen met zijn vriendjes Otto en Belle beleeft dit vrolijke, knalgele ruimtewezentje allerlei avonturen. Door Aya-spelletjes te spelen, mee te doen aan de Aya-scholencampagne en de animatieserie te kijken leren kleuters op een speelse manier alles over de verkeersregels en hoe je je veilig beweegt in het verkeer.

Aya op jouw school?

Al sinds 2014 staat Aya ieder schooljaar klaar om kleuters mee te nemen op een leer­rijke ont­dekkingstocht. Scholen kunnen zich gratis aanmelden voor de Aya-cam­pagne. In totaal heeft Mobiel 21 1.200 pakketten klaar staan om de campagne op gang te trekken. Het gratis cam­pag­nepakket bestaat uit:

  • 4 Aya-klasaf­fich­es
  • heel veel Aya-stickerstippen
  • Aya-cam­pag­ner­ichtli­j­nen

Scholen zijn vrij om te kiezen wanneer ze hun Aya-cam­pagne organiseren. In sep­tem­ber, tijdens de Week van de Mobiliteit, of liev­er in de lente: het kan allemaal.

De Aya-campagne in actie

Met de Aya-campagne motiveren scholen ouders en kleuters ook om zo vaak mogelijk op een duurzame manier naar school te komen: fietsen, stappen, steppen, carpoolen ... het zijn allemaal manieren om de omgeving van de school minder chaotisch te maken. En natuurlijk is duurzame mobiliteit ook gezonder voor iedereen.

Voor elke duurzame en veilige ver­plaats­ing verza­me­len de kleuters stip­pen die ze op een affiche mogen kleven. Als de affiche vol is, krijgen ze een leuke beloning. Extra speelti­jd, een Aya-wan­del­ing, een Aya-lekkernij…de klasleerkracht kiest die helemaal zelf.

Extra inspiratie nodig?

Op de web­site van Aya vind je heel wat inspi­ratie, lesideeën, film­p­jes, vertelplat­en en fijne knut­sel- en doe-opdracht­en om heel het jaar door te gebruiken in de klas.

Aya in cijfers

66.829
Kleuters leren over veilig verkeer en duurzame mobiliteit
1.200
Gratis campagnepakketten uitgedeeld
+5.000
Handpoppen voor nog meer interactie in de klas
Ine_Mobiel-21-2023

Ine Bosmans

Wil jij ook graag een Aya-campagne op jouw school? 

Goesting in een Autovrije Schooldag?

Dan organiseer je die toch gewoon! Tij­dens zo’n Autovri­je Schooldag wordt de straat van de school en soms ook omliggende strat­en een dag autovrij gemaakt. Zo komt er plaats vrij voor aller­hande leuke klas­ac­tiviteit­en, lekker mid­den op straat. Want het moet gewoon voor iedereen veilig, gemoedelijk en gemakke­lijk zijn om naar school te fiet­sen, stap­pen, step­pen, skaten …

Op de hoogte blijven?

Niets missen van de acties en avonturen van Aya? Je volgt alles op Instagram en Facebook. Of schrijf je hieronder in voor de periodieke nieuwsbrief met extra tips, inspiratie en toffe wedstrijden. 👇

Schrijf je in voor de Aya-nieuwsbrief

Naam
School + Gemeente
Stuur mij de Aya-nieuwsbrief 
Veilig naar school

Gezonde & kindvriendelijke schoolomgevingen

We bouwen mee aan veilige en avontuurlijke publieke ruimte waarin kinderen en jongeren zich zelfstandig kunnen, willen én mogen verplaatsen. Naar school, vrienden, de sportclub, het park ... in alle windrichtingen.

Verder lezen