Ga verder naar de inhoud

Meer straten op mensenmaat

Autovrij leven

Autovrij leven!? Dat kan toch niet! Of wel? Bij Mobiel 21 stellen we alles in het werk om van de auto niet langer de favoriete keuze te maken om op je bestemming te geraken. Verandering op de weg begint in de hoofden van de mensen.

Auto's verdwijnen, mensen verschijnen

De straat, van wie is die eigenlijk? Vraag het aan tien mensen en je krijgt evenveel verschillende antwoorden. De waarheid is dat de straat deel uitmaakt van de publieke ruimte. Ze is simpelweg van iedereen.

Een heleboel (politieke) afspraken bepalen hoe we onze straten inrichten. Die inrichting focuste de voorbije 100 jaar vooral op individuele efficiëntie, snelheid en comfort. En dan kom je natuurlijk snel uit bij de auto.

Maar hoe zouden onze straten eruit zien als we ook leefbaarheid, sociale interactie en gezondheid mee in overweging nemen? Dat vinden wij bij Mobiel 21 wel een discussie waard. Want een straat op mensenmaat heeft iedereen zoveel meer te bieden.

Zoveel auto's - Zoveel plaats - Weinig gezond

7.000.000
Parkeerplaatsen

Da's meer dan dat er Vlamingen zijn

96%
Stadsbewoners

is blootgesteld aan te hoge concentraties fijnstof

6.030.700
Personenwagens

zijn ingeschreven in België

Zo maken we werk van meer straten op mensenmaat

We werken op verschillende manieren aan meer straten op mensenmaat.

Met inspirerende campagnes zoals Autovrije Zondag en 30 Dagen Minder Wagen doen we burgers en beleidsmakers nadenken over hun gewoonten en beleidskeuzes. We doen onderzoek naar leefbare straten, bijvoorbeeld door het verkeer te tellen met Telraam of door fietservaringen te verzamelen via PING. We delen onze kennis op conferenties, workshops en lezingen waar we mensen helpen om eens van perspectief te veranderen.

En ten slotte steunen we ook acties van onderuit. Met tactical urbanism zijn zeer mooie en sympathieke dingen te realiseren met veel impact. En als er wat te veel wordt geschermd met moeilijke woorden, zijn wij er om ze kraakhelder uit te leggen, bijvoorbeeld met de videoreeks 'Mobiliteit voor Dummies'.

Alles wordt plezanter als je met meer bent!

Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Dat geldt dubbel zo hard voor straten op mensenmaat. En hoe graag we ook van elke straat een levendige, veilige en mensvriendelijke straat willen maken; alleen gaat ons dat niet lukken. Kriebelt het bij jou ook om wat meer menselijkheid in onze mobiliteit te brengen, of ben je nog op zoek naar een paar leuke weetjes om anderen te overtuigen? Of gewoon even vrijblijvend wat ideetjes sprokkelen ...  We hebben het allemaal. En we zijn superblij dat jij mee in actie schiet. 

Activiteiten rond dit thema

CIVITAS Forum 2024

1 oktober, 2024 09:00

Dag van de Trage Weg

19 oktober, 2024 09:00
Opinie

Afscheid van een auto

Een leven zonder eigen auto: velen dromen er misschien van, een pak minder zet ook echt de stap. Collega Jan vertelt hoe hij het aanpakte.

Jan deelt zijn verhaal

All For Zero: filmpjesreeks 'Mobiliteit voor Dummies'

Als het over mobiliteit gaat, kom je al eens moeilijke woorden of technische termen tegen. We leggen ze uit aan de hand van enkele grappige en verhelderende filmpjes.

Check de filmpjes
Tips & tricks

E-book beleidsmakers vol tips voor Autovrije Zondag

Verdient jouw gemeente ook een Autovrije Zondag? Maak die plannen concreet en download alvast ons gratis e-book vol goede voorbeelden én superpraktische tips om meteen in gang te schieten.

Verder lezen