School op de Teller
School op de Teller is een kant-en-klaar lespakket om leerlingen kritisch te leren kijken naar de mobiliteit rond de school en in hun buurt. Met de hulp van objectieve verkeerstellingen doen ze samen voorstellen voor een kindvriendelijke schoolomgeving.
Wat is School op de Teller?
Om schoolomgevingen veiliger te maken, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat ze onveilig maakt. School op de Teller is een kant-en-klaar lespakket dat leerlingen uit het 4de, 5de, en 6de leerjaar doet werken aan veilige en kindvriendelijke schoolomgevingen. Aan de hand van objectieve verkeerstellingen nemen leerlingen de mobiliteit rond de school en in hun buurt kritisch onder de loep. Ze denken na over de routes die mensen nemen, discussiëren over de gevaren en de impact van het verkeer en zoeken samen met ouders, buurtbewoners en beleidsmakers naar oplossingen en verbeteringen voor een gezondere buurt.
Ieder kind heeft het recht om op een veilige, actieve, autonome en gezonde manier naar school te gaan. Oplossingen voor kindvriendelijke schoolomgevingen die samen worden bedacht én getest hebben meer kans op slagen. Zo zorgt School op de Teller voor meer inzicht, meer kennisuitwisseling en uiteindelijk voor meer straten op mensenmaat.
![]()
Klimaatopwarming en mobiliteit zijn allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show voor de leerlingen. Ze hadden meteen allerlei oplossingen in gedachten om gevaarlijke plekken aan te pakken en om mensen te overtuigen vaker te fietsen en te stappen.”
Basisschool De Springplank — Heusden-Zolder
5 redenen om te kiezen voor School op de Teller
1. Leerlingen erkennen als experts
School op de Teller is er helemaal op gericht om het kindperspectief in het mobiliteitsdebat te brengen. Leerlingen zijn eigenlijk allemaal ervaringsdeskundigen qua mobiliteit en dankzij School op de Teller kunnen ze uitgroeien tot verkeersspecialisten en gemotiveerde burgerwetenschappers.
2. Leerlingen co-creëren oplossingen
In een atelier werken leerlingen en leerkrachten verder met de opgedane kennis en de verzamelde Telraam-data om de ideale schoolomgeving te ontwerpen. Van infrastructurele aanpassingen, tot campagnes om mensen te overtuigen actiever of anders naar school te komen.
3. Totaalpakket dat past in de eindtermen van het lager onderwijs
School op de Teller is een kant-en-klaar pakket voor het 4de, 5de, en 6de leerjaar, gelinkt met de eindtermen binnen WO, Nederlands, Wiskunde, Muzische Opvoeding … Het pakket omvat lesfiches, presentaties, werkbladen en draaiboeken.
4. Leerlingen verzamelen én analyseren zelf data
Tijdens de lessen werken de leerlingen met verkeersdata die worden verzameld via Telraam. Dat is een automatische sensor die het aantal voetgangers, fietsers, auto’s en zware voertuigen in een straat telt. Het meet ook de snelheid van gemotoriseerd verkeer. Leerlingen analyseren deze Telraam-data en gaan in discussie over verschillende mobiliteitsthema’s. Zo verbreden ze hun kader en kennis over de plaats van mobiliteit in het hele duurzaamheidsverhaal.
5. Leerlingen presenteren oplossingen aan gemeentebestuur
Alles wat geleerd, uitgedacht en ontworpen is, blijft trouwens niet zomaar in de klas liggen. Want leerlingen krijgen de kans om hun voorstellen en ontwerpen ook echt te presenteren aan het gemeentebestuur. Met School op de Teller werken leerlingen niet alleen bij zichzelf aan een mentale shift maar ook bij ouders, beleidsmakers, leerkrachten en buurtbewoners.

Elke Franchois
Vragen over wat School op de Teller kan betekenen voor jouw school?
Wat zit er allemaal in het pakket School op de Teller?
- 6 Telraam-sensoren
- Een introductieles over Telraam, verkeersdata, mobiliteit en klimaat, eigen verplaatsingsgedrag, ...
- Overlegmoment met Mobiel 21 voor opstart, lessenpakket en evaluatie
- Ondersteuning bij uitrol van Telraam (oproep, selectie van kandidaten en korte uitleg installatie)
- Kant-en-klare lesfiches, handleidingen en workshops rond verschillende verkeersthema’s
- Het draaiboek voor het ontwerpatelier met leerlingen, ouders en buurtbewoners
- Data-analyses door Mobiel 21, op vraag van het Telraam-netwerk in de buurt
- Q&A voor de school (vragen over data-analyses, lessenpakket of handleidingen)
- Hulp en advies bij opmaak van de presentatie en voorstellen aan het gemeentebestuur
Gezonde & kindvriendelijke schoolomgevingen
We bouwen mee aan veilige en avontuurlijke publieke ruimte waarin kinderen en jongeren zich zelfstandig kunnen, willen én mogen verplaatsen. Naar school, vrienden, de sportclub, het park ... in alle windrichtingen.