Ga verder naar de inhoud

Participatie en innovatie voor een duurzame toekomst

Slimme gemeenten

Mobiliteit is een thema dat mensen raakt. Ook jou. Zo heb jij ongetwijfeld ideetjes om je straat leefbaarder, verkeersveiliger en beter bereikbaar te maken. Andere mensen hebben weer andere ideeën. Om stappen vooruit te zetten, is het belangrijk dat burgers en beleidsmakers samenkomen om al die slimme ideeën uit te wisselen.

Mobiliteit gaat om mensen

Een manier om slimme ideeën uit te wisselen is participatie. Dat is een proces waarbij burgers en beleidsmakers in gesprek gaan met elkaar en met hun bredere omgeving. Zo kan iedereen zijn of haar stem laten horen in het mobiliteitsdebat. Het doel? De duurzame mobiliteit van de toekomst samen vormgeven, op maat van mensen.

Burgers verenigen zich voor verandering

Hoe kunnen we het kruispunt in onze straat veiliger maken? Hoe verminderen we sluipverkeer in onze buurt? In heel het land verenigen burgers zich om samen een oplossing te zoeken voor concrete mobiliteitsproblemen. Dat doen ze bijvoorbeeld via buurtcomités of actiegroepen. Participatie georganiseerd van onderuit, bottom-up dus.

Maar hoe neem je als burger je buurtbewoners mee in dat verhaal? En hoe overtuig je dan de gemeente dat er inderdaad een probleem is? Mobiel 21 biedt activisten inspiratie om hun burgerinitiatief bekend te maken in de buurt, bijvoorbeeld met ludieke acties op straat.

Citizen science, want iedereen is mobiliteitsexpert

Iedereen woont ergens en iedereen verplaatst zich. Daarom zien we elke burger als mobiliteitsexpert. Om die expertise te versterken, bieden we burgers innovatieve tools aan om verkeersproblemen objectief in kaart te brengen. Denk maar aan de automatische verkeersteller van Telraam of de campagne voor fietsinzichten van PING. Zo maken we van elke burger een burgerwetenschapper, of citizen scientist.

Beleidsmakers willen jouw mening

Hoe kun­nen we inwoners bij ons mobiliteitsbeleid betrekken? Dat is dan weer de vraag die beleidsmakers bezighoudt. Zij willen namelijk dat hun beslissingen inspelen op de noden, wensen en dromen van hun inwoners. En dat kan alleen maar door te luisteren, in dialoog te gaan en samen na te denken. Bijvoorbeeld via workshops, praatavonden of buurtbabbels. Participatie georganiseerd van bovenaf, top-down dus.

Om van elk gemeentelijk participatietraject een succes te maken, bieden we beleidsmakers begeleiding op maat doorheen het hele traject. En dat in grote en kleine gemeenten. Van Buggenhout en Boom tot Hoogstraten en Hooglede.

Mobiel 21 helpt beleidsmakers ook om burgerinitiatieven te omarmen en kansen te geven. Toegegeven, dat is miss­chien even wen­nen als gemeente, maar het is ontzettend waardevol om de goede ideeën van burgers op een posi­tieve manier in beleid te inte­gr­eren.

Participatie met positieve impact

Mobiel 21 gelooft sterk in par­tic­i­patie die ruimte laat voor ini­ti­atieven van burgers én van beleidsmakers. Want, net als jij, willen we dat participatie een positieve impact heeft op onze gemeenten, buurten en straten.

Wil jij weten hoe we jouw lokaal burgerinitiatief versterken met inspiratie en innovatieve tools? Of wil jij begeleiding op maat voor je gemeentelijk participatietraject?

All For Zero: filmpjesreeks 'Mobiliteit voor Dummies'

Als het over mobiliteit gaat, kom je al eens moeilijke woorden of technische termen tegen. We leggen ze uit aan de hand van enkele grappige en verhelderende filmpjes.

Check de filmpjes
Straffe case

Telraam wint prestigieuze prijs in Leipzig

Telraam, de verkeerssensor waarmee burgers zelf het verkeer in hun straat tellen, heeft op Velo-city in Leipzig de prestigieuze ‘Smart Pedal Pitch’ gewonnen. Ook in andere landen wint de Belgische uitvinding aan populariteit.

Verder lezen
Opinie

Interview Eva Rovers: "Politiek is te belangrijk om alleen aan politici over te laten"

Belangrijke maatschappelijke veranderingen laten zich niet dicteren door wetten. Eva Rovers vertelt over de kracht van 'gewone mensen' om in opstand te komen, plannen te maken en de lol ervan in te zien.

Verder lezen