Ga verder naar de inhoud

Participatie en innovatie voor een duurzame toekomst

Slimme gemeenten

Mobiliteit. Iedereen heeft er een mening over. Gelukkig maar, want hoe meer mensen hun ideeën delen, en naar oplossingen zoeken, hoe sneller we werk kunnen maken van meer straten op mensenmaat. Daarom maakt Mobiel 21 van participatie een speerpunt. We vinden het cruciaal dat burgers en beleidsmakers samenkomen en samenwerken aan morgen.

Mobiliteit gaat om mensen

Een manier om slimme ideeën uit te wisselen is participatie. Dat is een proces waarbij burgers en beleidsmakers in gesprek gaan met elkaar en met hun bredere omgeving. Zo kan iedereen zijn of haar stem laten horen in het mobiliteitsdebat. Het doel? De duurzame mobiliteit van de toekomst samen vormgeven, op maat van mensen.

Mobiel 21 brengt burgers en beleidsmakers samen

11
participatietrajecten in Belgische gemeenten in 2023
742
burgers deden dat jaar mee in onze workshops of opleidingen
3265
burgers gaven in 2023 hun mening via onze surveys en bevragingen

Burgers verenigen zich voor verandering

Hoe kunnen we het kruispunt in onze straat veiliger maken? Hoe verminderen we sluipverkeer in onze buurt? In heel het land verenigen burgers zich om samen een oplossing te zoeken voor concrete mobiliteitsproblemen. Dat doen ze bijvoorbeeld via buurtcomités of actiegroepen. Participatie die ontstaat van onderuit.

Maar hoe neem je als inwoner je buren mee in dat verhaal? En hoe overtuig je dan de beleidsmakers in je gemeente dat je heel wat interessante ideeën hebt om eens over te praten? Allemaal goede vragen die in elke context misschien een ander antwoord krijgen. Maar gelukkig hebben we bij Mobiel 21 ervaring met inspraak en participatie. Een fijne techniek om je boodschap over te brengen is tactical urbanism. Activisme op de plaats waar het om draait -de straat- én bovendien sympathiek verpakt. Schiet meteen in gang met onze actiefiches voor een geslaagd initiatief in jouw buurt.

Citizen science, want iedereen is mobiliteitsexpert

Iedereen woont ergens en iedereen verplaatst zich. Daarom zien we elke burger als mobiliteitsexpert. Om die expertise te versterken, bieden we burgers innovatieve tools aan om verkeersproblemen objectief in kaart te brengen. Denk maar aan de automatische verkeersteller van Telraam of de campagne voor fietsinzichten van PING. Zo maken we van elke burger een burgerwetenschapper, of citizen scientist.

Beleidsmakers willen jouw mening

Hoe kun­nen we inwoners bij ons mobiliteitsbeleid betrekken? Dat is dan weer de vraag die beleidsmakers bezighoudt. Als beleidsmaker wil je namelijk dat jouw beslissingen inspelen op de noden, wensen en dromen van je inwoners. En dat kan alleen maar door te luisteren, ideeën uit te wisselen en samen aan oplossingen te werken. Bijvoorbeeld via workshops, discussieavonden of buurtbabbels.

Om van elk gemeentelijk participatietraject een succes te maken, bieden we beleidsmakers begeleiding op maat doorheen het hele traject. En dat in grote en kleine gemeenten. Van Buggenhout en Boom tot Hoogstraten en Hooglede.

Mobiel 21 helpt beleidsmakers ook om burgerinitiatieven te omarmen en kansen te geven. Toegegeven, dat is miss­chien even wen­nen als gemeente, maar het is ontzettend waardevol om de goede ideeën van burgers op een posi­tieve manier in je beleid te inte­gr­eren.

Participatie met positieve impact

Mobiel 21 gelooft sterk in par­tic­i­patie die ruimte laat voor ini­ti­atieven van burgers én van beleidsmakers. Want, net als jij, willen we dat participatie een positieve impact heeft op wijken, buurten en straten.

Wil jij weten hoe we jouw lokaal burgerinitiatief versterken met inspiratie en innovatieve tools? Of wil jij begeleiding op maat voor je gemeentelijk participatietraject?

Activiteiten rond dit thema

Vorming: Participatie & Mobiliteit

1 oktober, 2024 09:00

CIVITAS Forum 2024

1 oktober, 2024 09:00

All For Zero: filmpjesreeks 'Mobiliteit voor Dummies'

Als het over mobiliteit gaat, kom je al eens moeilijke woorden of technische termen tegen. We leggen ze uit aan de hand van enkele grappige en verhelderende filmpjes.

Check de filmpjes
Straffe case

Telraam wint prestigieuze prijs in Leipzig

Telraam, de verkeerssensor waarmee burgers zelf het verkeer in hun straat tellen, heeft op Velo-city in Leipzig de prestigieuze ‘Smart Pedal Pitch’ gewonnen. Ook in andere landen wint de Belgische uitvinding aan populariteit.

Verder lezen
Opinie

Interview Eva Rovers: "Politiek is te belangrijk om alleen aan politici over te laten"

Belangrijke maatschappelijke veranderingen laten zich niet dicteren door wetten. Eva Rovers vertelt over de kracht van 'gewone mensen' om in opstand te komen, plannen te maken en de lol ervan in te zien.

Verder lezen