Ga verder naar de inhoud

Telraam wint prestigieuze prijs in Leipzig

Slimme gemeenten
Straffe case

Telraam, de verkeerssensor waarmee burgers zelf het verkeer in hun straat tellen, heeft op Velo-city in Leipzig de prestigieuze ‘Smart Pedal Pitch’ gewonnen. Ook in andere landen wint de Belgische tool aan populariteit.

Een prijs en een proefproject

De ‘Smart Pedal Pitch’ is een internationale competitie van het Velo-city-congres, de jaarlijkse wereldtop voor fietsfans en -professionals. De prijs beloont innovatieve en marktrijpe technologieën die steden kunnen inzetten om hun fietsmobiliteit te verbeteren. Dit jaar won Telraam de finale van het Noord-Ierse bedrijf See.Sense en het Oostenrijkse Velovio.

Naast internationale erkenning voor het innovatieve karakter van Telraam, is aan de prestigieuze prijs ook een mobiliteitsproject in de stad Leipzig verbonden. En dat ter waarde van € 17.000. Binnenkort zullen in Leipzig dus de eerste Telraam-sensoren in het straatbeeld verschijnen.

Populair in binnen- en buitenland

Leipzig is niet het eerste buitenlandse project voor Telraam. Wereldwijd zijn er bijna 2.000 Telraam-sensoren actief. De technologie wordt ook steeds meer gebruikt door ingenieursbureaus en mobiliteitsprofessionals. Zij gaan graag aan de slag met de hoogwaardige en objectieve verkeersdata die Telraam-sensoren verzamelen.

We hebben intussen meer dan 60 telnetwerken in binnen- en buitenland. Daar kwam onlangs nog een nieuw netwerk van 50 sensoren bij in San Francisco.

Wouter Florizoone
Business Development Manager bij Telraam.

Burgers brengen zelf verkeer in kaart

Telraam werkt via een sensor die burgers aan een raam aan de straatkant ophangen. Voorbijkomend verkeer wordt automatisch geteld en in categorieën ingedeeld. Het systeem maakt onderscheid tussen voetgangers, fietsers, auto's en vrachtwagens. Op www.telraam.net kan iedereen de verzamelde gegevens in real-time raadplegen.

Dankzij de technologie van Telraam kunnen burgers en beleidsmakers niet alleen lokale verkeersstromen monitoren, maar ook samenwerken aan een beter mobiliteitsbeleid op basis van betrouwbare data.

Gerelateerde inzichten

Straffe case

ParkPAD geeft gemeenten kompas voor beter parkeerbeleid

Samen met Mobiel 21 en lokale stakeholders evalueren verschillende Vlaamse gemeenten hun parkeerbeleid. Drie van hen rondden die evaluatie ondertussen af. Zij kregen een ParkPAD-certificaat en gaan nu met de inzichten uit de evaluatie aan de slag voor een beter lokaal mobiliteitsbeleid.

Meer leren
Opinie

Waarom Mobiel 21 samenwerken zo super vindt

Els Van den broeck, algemeen directeur bij Mobiel 21, schuift aan tafel bij de Socius-podcast ‘Allemaal Politiek’ om te praten over succesvolle samenwerkingen als hefboom voor verandering.

Beluister de podcast
Slimme gemeenten

Participatie en innovatie voor een duurzame toekomst

We geloven in de kracht van participatie en innovatie. Omdat mensen samen meer weten dan apart. Met vernieuwende methodes en hedendaagse technologie bouwen we aan slimme gemeenten, klaar voor de toekomst.

Verder lezen