Ga verder naar de inhoud

Tactical Urbanism: Zelf actie ondernemen voor een menslievende straat

Autovrij leven
Veilig naar school
Slimme gemeenten
Mobiliteit voor iedereen

Als het over leefbare straten en buurten gaat, is tactical urbanism een geweldige beweging om meer menselijkheid te brengen in onze mobiliteit en openbare ruimte. Om een beetje vaart te brengen in de dingen die ertoe doen.

Ruimte voor ...

‘Tac­ti­cal Urban­ism’ staat voor tijdelijke exper­i­menten in de pub­lieke ruimte om nieuwe dingen uit te testen. De nadruk ligt dus op korte maar opvallende acties en buur­top­bouwende prikkels die goed­koop en uit­brei­d­baar zijn. De bedoeling is om mensen te laten kennismaken met potentiële verbeteringen om zo veran­der­ing op lange ter­mi­jn teweeg te brengen. Tactical urbanism ijvert voor meer:

  • ruimte voor samenleven en ontmoeten
  • ruimte voor rust en natuur
  • ruimte voor spel en creativiteit
  • ruimte voor duurzame mobiliteit

Ik zie vaak dat de mensen in het stad­huis eigen­lijk je mede­standers zijn. Maar ze hebben een draai­boek en een hele­boel regels die ze moeten vol­gen ook al houden die geen steek meer. Het is de rol van bewon­ers om daarin veran­der­ing proberen te brengen.

Jason Roberts
Oprichter The Better Block

Actiefiches voor een vrolijke buurt op mensenmaat

Goesting om zelf in gang te schieten? Voor meer groen, meer beleving, meer plezier, meer verwondering en meer ruimte voor mensen in jouw buurt? We hebben een heleboel actiefiches waar jij (bloem)bakken inspiratie vindt om de handen uit de mouwen te steken. En voor wie het allemaal nog meer mag zijn: google zeker eens in het rond op 'tactical urbanism'.

Win win in alle richtingen

Als bewoner is het belangrijk dat je je stem kan laten horen, dat je actie kunt ondernemen en mensen mee laat dromen over een leefbare stad. Als beleidsmaker is het belangrijk om te kijken, te voelen en te horen wat er leeft in je gemeente. Wat zijn de noden, wensen en dromen? Wie zijn de actievelingen? En hoe kan je inwoners warm maken om zelf initiatief te nemen? Dat vraagt zowel van burgers als van lokale overheden een andere manier van kijken en denken.

Mobiel 21 denkt graag mee om participatie in alle mogelijke richtingen te laten slagen. Ga voor duurzame oplossingen en voor een leefbare stad of gemeente op mensenmaat. Durf ook eens buiten de lijntjes te kleuren en kies deel je ideeën, vragen en plannen gerust met ons. Dan bekijken we samen hoe we ze een boost kunnen geven.

Dit gaat je zeker ook interesseren

Practivisme

Interview Eva Rovers: "Politiek is te belangrijk om alleen aan politici over te laten"

Geef de straat terug aan de mensen

Interview Koos Fransen: "De straat behoort aan mensen"

Een mobiele parklet in je straat

Mobiele parklet doet jouw straat bloeien

Gerelateerde inzichten

Straffe case

ParkPAD geeft gemeenten kompas voor beter parkeerbeleid

Samen met Mobiel 21 en lokale stakeholders evalueren verschillende Vlaamse gemeenten hun parkeerbeleid. Drie van hen rondden die evaluatie ondertussen af. Zij kregen een ParkPAD-certificaat en gaan nu met de inzichten uit de evaluatie aan de slag voor een beter lokaal mobiliteitsbeleid.

Meer leren
Opinie

Waarom Mobiel 21 samenwerken zo super vindt

Els Van den broeck, algemeen directeur bij Mobiel 21, schuift aan tafel bij de Socius-podcast ‘Allemaal Politiek’ om te praten over succesvolle samenwerkingen als hefboom voor verandering.

Beluister de podcast
Autovrij leven

Meer straten op mensenmaat

We tonen hoe geweldig straten zijn als er meer plaats is voor mensen en minder voor auto's. Straten op mensenmaat met ruimte voor ontmoeting, spel, natuur, adem en rust. Enfin, straten om in te leven, dus.

Verder lezen