Ga verder naar de inhoud

Mobiele parklet doet jouw straat bloeien

Autovrij leven
Tips & tricks

Auto’s nemen veel plaats in. Zelfs in woonstraten. Daardoor blijft er op straat niet veel ruimte over voor spelende kinderen of voor spontaan sociaal contact. Met de mobiele parklet van Mobiel 21 breng jij hier verandering in.

Mensen in plaats van machines

Woonstraten vol met geparkeerde wagens. We zijn het zo gewoon dat we er niet meer bij stil staan hoeveel plaats al die machines eigenlijk innemen. Daardoor blijft er weinig ruimte over voor mensen. Om te laten zien dat het ook anders en eerlijker kan, is er nu de mobiele parklet van Mobiel 21.

De parklet is een kleine, interactieve en tijdelijke ontmoetingsplek ter grootte van één parkeerplaats. De speelmogelijkheden en zitbankjes van de parklet nodigen zowel jong als oud uit om te ontspannen en elkaar te ontmoeten in de openbare ruimte. Helemaal spontaan. Bovendien kan je de parklet ook aankleden met bloemen en planten. Zo laat je jouw straat letterlijk openbloeien.

De parklet in jouw straat of gemeente?

Burgers, organisaties en gemeenten kunnen de parklet uitlenen. Zo kun­nen ze uittesten wat het effect is van een tijdelijke ingreep in het straatbeeld, en de dialoog openen over een andere invulling van de openbare ruimte.

Bij reservatie kan je bovendien ook gebruikmaken van een communicatiepakket dat buurtbewoners informeert en inspireert. Iets voor jou?

Een initiatief van Verover de Ruimte

De mobiele parklet past in een reeks van uitdagin­gen van Verover de Ruimte. Met behulp van tijdelijke experimenten wil dat project mensen prikkelen om anders te kijken naar onze openbare ruimte. Tactical urbanism op z’n best.

Gerelateerde inzichten

Straffe case

ParkPAD geeft gemeenten kompas voor beter parkeerbeleid

Samen met Mobiel 21 en lokale stakeholders evalueren verschillende Vlaamse gemeenten hun parkeerbeleid. Drie van hen rondden die evaluatie ondertussen af. Zij kregen een ParkPAD-certificaat en gaan nu met de inzichten uit de evaluatie aan de slag voor een beter lokaal mobiliteitsbeleid.

Meer leren
Opinie

Waarom Mobiel 21 samenwerken zo super vindt

Els Van den broeck, algemeen directeur bij Mobiel 21, schuift aan tafel bij de Socius-podcast ‘Allemaal Politiek’ om te praten over succesvolle samenwerkingen als hefboom voor verandering.

Beluister de podcast
Autovrij leven

Meer straten op mensenmaat

We tonen hoe geweldig straten zijn als er meer plaats is voor mensen en minder voor auto's. Straten op mensenmaat met ruimte voor ontmoeting, spel, natuur, adem en rust. Enfin, straten om in te leven, dus.

Verder lezen