Een verkeersveilige schoolomgeving creëren is echt teamwork. Een scholenovereenkomst helpt om alle maatregelen en initiatieven voor meer veilig verkeer te bundelen en te coördineren. Het is de gemeente die het initiatief neemt om zo'n overeenkomst af te sluiten met de scholen voor een vastgelegde periode.
Wat is een scholenovereenkomst?
Een overeenkomst over verkeer en mobiliteit die een gemeente met haar scholen afsluit. De overeenkomst bevat alle maatregelen en initiatieven die de gemeente samen met schooldirecties, ouders, leerlingen en andere mogelijke betrokken partijen samen realiseert binnen een afgesproken termijn. Alle partners engageren zich om concrete acties te ondernemen en samen te werken aan betere infrastructuur, informatie, sensibilisatie, educatie of vervoersorganisatie.
Voorbeelden van initiatieven die in een scholenovereenkomst passen:
- Schoolvervoerplannen opstellen en verspreiden
- Alternatieve fietsroutes ontwikkelen en fietsroutes optimaliseren
- Verkeerseducatieve routes uitwerken
- Verkeerstoezicht verhogen in de buurt van scholen
- Autovrije schooldagen organiseren
- Fietspoolen en voetpoolen opstarten en stimuleren
Waarom een scholenovereenkomst?
De bedoeling van een scholenovereenkomst is:
- de verkeersveiligheid op schoolroutes verhogen
- de verkeersleefbaarheid in de schoolomgeving verbeteren
- milieuvriendelijke, duurzame verplaatsingen naar school stimuleren
Het grote voordeel van een scholenovereenkomst is dat ze alle partners betrekt rond structurele initiatieven. De continue aandacht voor verkeer en mobiliteit op verschillende niveaus en terreinen verhoogt het engagement bij de deelnemers én de kans dat er ook effectief iets verbetert aan de situatie.
Heeft jouw gemeente dringend zo’n scholenovereenkomst nodig? Kijk dan zeker eens in de brochure (bij downloads onderaan) voor meer informatie. Gemeenten kunnen voor professionele begeleiding terecht bij Mobiel 21.