Ga verder naar de inhoud

Brugge maakt werk van kindvriendelijke schoolomgevingen

Veilig naar school
Straffe case

Het Tienpuntenplan Veilige Schoolomgeving van de stad Brugge is een schoolvoorbeeld van hoe je schoolomgevingen veiliger maakt. Een integrale aanpak met o.a. Schoolvervoerplannen en Verkeerseducatieve Routes leggen niet alleen de knelpunten bloot maar zorgen ook voor effectieve oplossingen in en rond de Brugse basisscholen.

Integrale aanpak voor maximale impact

Mobiel 21 maakt, in het kader van het Tienpuntenplan Veilige Schoolomgeving, voor de stad Brugge schoolvervoerplannen op voor negen Brugse scholen. De schoolvervoerplannen brengen de vervoerwijze, routes en knelpunten van leerlingen, (groot)ouders en personeel van en naar school in kaart. Hiervoor werken we met een online vragenlijst in combinatie met een digitale kaart waarop iedereen zijn route naar school uittekent en de gevaarlijke en veilige punten aanduidt.

Het resultaat is een actieplan op maat van elke school met concrete doelstellingen en acties op korte en lange termijn. Het uiteindelijke streefdoel: een schoolomgeving met veilige en aangename fietsroutes voor iedereen. Via de kaartapplicatie krijgen de scholen en de stad een helder beeld van de gebruikte routes en vervoermiddelen naar school. Gevaarlijke situaties, veilige oversteekplaatsen, goede en onveilige infrastructuur … alles staat erop vermeld. Dat betekent dat ook wegbeheerders deze informatie kunnen gebruiken om sneller in te spelen op bestaande knelpunten.

Acties verschillen van school tot school

De schoolvervoerplannen formuleren concrete doelstellingen en acties op korte en lange termijn. Die acties verschillen van school tot school. Afhankelijk van de concrete verkeerssituatie gaat het onder meer om:

  • een schoolstraat die auto’s weert uit de schoolomgeving aan het begin en het einde van de schooldag
  • gemachtigd opzichters die leerlingen veilig helpen oversteken op gevaarlijke kruispunten
  • begeleide rijen die leerlingen op een veilige manier naar dropplaatsen of openbaarvervoerhaltes brengen
  • een Verkeerseducatieve Route waar leerlingen met de klas hun verkeers- en fietsvaardigheden in het verkeer oefenen
  • meer en betere fietsenstallingen

Brugse leerlingen worden verkeersambassadeur

Mobiel 21 startte samen met de Preventiedienst en Politie van Brugge het project Verkeersambassadeurs op. Een project waarbij honderden leerlingen het goede voorbeeld geven aan hun medeleerlingen en rechtstreeks hun suggesties en bezorgdheden doorgeven aan de burgemeester. Zo helpen ze de veiligheid in de buurt van hun school te verbeteren. De stad Brugge zorgt voor ondersteunend materiaal zoals banners en hesjes maar ook een korte brochure die leerlingen in zes stappen uitlegt hoe ze een goede verkeersambassadeur worden.

Glenn_Mobiel-21-2023

Glenn Godin

Meer weten over kindvriendelijke schoolomgevingen?

Gerelateerde inzichten

Tips & tricks

Zo organiseer je een Autovrije Schooldag

Werk maken van een schoolomgeving die echt kindvriendelijk is? Dan is een Autovrije Schooldag zeker iets voor jou.

Verder lezen
Straffe case

Fietsschool XS: Fietslessen voor kwetsbare kinderen

Vanaf 20 september biedt De Fietsschool gratis fietslessen aan voor lagereschoolkinderen in Leuven. In vier lessen leren kinderen die nog geen evenwicht kunnen houden op de fiets hoe ze zelfstandig moeten trappen. Zo genieten ze van meer bewegingsvrijheid.

Verder lezen
Veilig naar school

Gezonde & kindvriendelijke schoolomgevingen

We bouwen mee aan veilige en avontuurlijke publieke ruimte waarin kinderen en jongeren zich zelfstandig kunnen, willen én mogen verplaatsen. Naar school, vrienden, de sportclub, het park ... in alle windrichtingen.

Verder lezen