Ga verder naar de inhoud

Brugge maakt werk van kindvriendelijke schoolomgevingen

Veilig naar school
Straffe case

Het Tienpuntenplan Veilige Schoolomgeving van de stad Brugge is een schoolvoorbeeld van hoe je schoolomgevingen veiliger maakt. Een integrale aanpak met o.a. Schoolvervoerplannen en Verkeerseducatieve Routes leggen niet alleen de knelpunten bloot maar zorgen ook voor effectieve oplossingen in en rond de Brugse basisscholen.

Integrale aanpak voor maximale impact

Mobiel 21 maakt, in het kader van het Tienpuntenplan Veilige Schoolomgeving, voor de stad Brugge schoolvervoerplannen op voor negen Brugse scholen. De schoolvervoerplannen brengen de vervoerwijze, routes en knelpunten van leerlingen, (groot)ouders en personeel van en naar school in kaart. Hiervoor werken we met een online vragenlijst in combinatie met een digitale kaart waarop iedereen zijn route naar school uittekent en de gevaarlijke en veilige punten aanduidt.

Het resultaat is een actieplan op maat van elke school met concrete doelstellingen en acties op korte en lange termijn. Het uiteindelijke streefdoel: een schoolomgeving met veilige en aangename fietsroutes voor iedereen. Via de kaartapplicatie krijgen de scholen en de stad een helder beeld van de gebruikte routes en vervoermiddelen naar school. Gevaarlijke situaties, veilige oversteekplaatsen, goede en onveilige infrastructuur … alles staat erop vermeld. Dat betekent dat ook wegbeheerders deze informatie kunnen gebruiken om sneller in te spelen op bestaande knelpunten.

Acties verschillen van school tot school

De schoolvervoerplannen formuleren concrete doelstellingen en acties op korte en lange termijn. Die acties verschillen van school tot school. Afhankelijk van de concrete verkeerssituatie gaat het onder meer om:

  • een schoolstraat die auto’s weert uit de schoolomgeving aan het begin en het einde van de schooldag
  • gemachtigd opzichters die leerlingen veilig helpen oversteken op gevaarlijke kruispunten
  • begeleide rijen die leerlingen op een veilige manier naar dropplaatsen of openbaarvervoerhaltes brengen
  • een Verkeerseducatieve Route waar leerlingen met de klas hun verkeers- en fietsvaardigheden in het verkeer oefenen
  • meer en betere fietsenstallingen

Brugse leerlingen worden verkeersambassadeur

Mobiel 21 startte samen met de Preventiedienst en Politie van Brugge het project Verkeersambassadeurs op. Een project waarbij honderden leerlingen het goede voorbeeld geven aan hun medeleerlingen en rechtstreeks hun suggesties en bezorgdheden doorgeven aan de burgemeester. Zo helpen ze de veiligheid in de buurt van hun school te verbeteren. De stad Brugge zorgt voor ondersteunend materiaal zoals banners en hesjes maar ook een korte brochure die leerlingen in zes stappen uitlegt hoe ze een goede verkeersambassadeur worden.

Glenn_Mobiel-21-2023

Glenn Godin

Meer weten over kindvriendelijke schoolomgevingen?

Gerelateerde inzichten

Onderzoek & cijfers

2023 in cijfers

2023 was weer een jaar om in te kaderen. Duik mee in ons jaaroverzicht, speciaal voor jou netjes verpakt in een infographic boordevol sprekende cijfers.

Verder lezen
Whitepaper

E-book 30 Dagen Minder Wagen

Download het 2de e-book van 30 Dagen Minder Wagen boordevol tips, interessante interviews met even interessante mensen en een dikke Mobiquiz XL om je kennis te testen.

Verder lezen
Veilig naar school

Gezonde & kindvriendelijke schoolomgevingen

We bouwen mee aan veilige en avontuurlijke publieke ruimte waarin kinderen en jongeren zich zelfstandig kunnen, willen én mogen verplaatsen. Naar school, vrienden, de sportclub, het park ... in alle windrichtingen.

Verder lezen