
Recente voorbeelden uit Pelt, Beringen en Aarschot tonen de meerwaarde van maatwerk dat Mobiel 21 biedt. Met onze aanpak op maat begeleiden we al jarenlang grote en kleine participatietrajecten rond duurzame mobiliteit, vervoersarmoede, (verkeers)leefbaarheid, veiligheid enzovoort.
Aarschot installeert fietsparlement
Voor het fietsbeleidsplan Groot Aarschot (inclusief de deelgemeenten Gelrode, Langdorp en Rillaar) verzamelden we, samen met de stad, input via een echt fietsparlement met zo’n 30 leden. Het uitgangspunt was dat de fietsers in Aarschot de experts zijn. Wie regelmatig fietst naar het werk, naar school, om boodschappen te doen, naar café, muziekschool, sportcentrum, in zijn vrijetijd, weet waar er dingen kunnen verbeterd worden, waar hij graag fietst en waarom. We vroegen de parlementsleden input over vijf thema’s gebaseerd op de kennisbank van Fietsberaad Vlaanderen:
- Veilige fietsnetwerken
- Ontwerp en infrastructuur
- Fietsparkeren
- Fietscultuur en campagnes
- Diensten
De debatten zijn geopend
Met het fietsparlement wilden we vermijden om een klaagbarak te installeren. Natuurlijk vroegen we naar de huidige knelpunten maar daartegenover moesten ook suggesties voor verbetering staan aangevuld met inspirerende, goede voorbeelden voor andere plekken in de stad.
Dankzij een doorschuifsysteem konden alle parlementsleden deelnemen aan verschillende debatten met verschillende thema’s. In 3 rondes verzamelde iedereen knelpunten, verbetervoorstellen en ideeën voor acties. Ten slotte werden de belangrijkste verbeterpunten geselecteerd én drie voorstellen die op korte termijn (< half jaar) konden worden gerealiseerd.
Het fietsparlement stelt zijn Fietscharter voor
De parlementsleden verzamelden alle goede ideeën en prachtige oplossingen om van Aarschot het ‘Kopenhagen van het Hageland’ te maken in een Fietscharter. De schepen van mobiliteit van de stad heeft zich al geëngageerd om deze legislatuur zes punten van het fietscharter uit te voeren. We weten zeker dat het fietsparlement haar aan haar woord zal houden.
Enkele voorstellen uit het Fietscharter:
- Preventie diefstal aan het station.
- Drempelvrij maken van Raskinkade, stationsomgeving, brug over spoorweg …
- Goede bewegwijzering voor fietsers naar zwembad, station, stadhuis, museum, bib …
- Fietssensibilisering stadspersoneel en stadsbestuur.
- Fietscampagne voor schoolgaande jeugd met beloningssysteem waarbij de handelaars betrokken worden.
- Handige en gemakkelijke fietsparkings aan winkels.
- Zone 30 goed opvolgen en automobilisten duidelijk maken waarom zone 30 belangrijk is: voetgangers, fietsers en auto’s maken samen gebruik van eenzelfde openbare weg, op smalle stukken is het belangrijk om rekening te houden met elkaar.
- Fietstaxi’s van station naar centrum en van parking Demervallei en parking centrum naar museum, bib …
- Goede communicatie bij wegenwerken voor fietsers en de fietsomleiding aftoetsen.
- Inspraak bij beslissingen rond, aankoop en plaatsen van fietsinfrastructuur.