Fietsen Zonder Leeftijd
Minder mobiele mensen opnieuw laten genieten van wind in de haren. Dat is waar Fietsen Zonder Leeftijd allemaal om draait.
Fietsen voor minder mobiele mensen
Fietsen is fantastisch. Bekende plekken bezoeken of nieuwe plekken ontdekken. In de natuur of tussen de mensen. Onderweg energie opdoen of helemaal tot rust komen. Fietsen staat garant voor leuke uitstappen, straffe verhalen en fijne herinneringen...
Maar wat als je niet meer zelfstandig kan fietsen omwille van je leeftijd, je gezondheid of een beperking? Dan is er Fietsen Zonder Leeftijd!
Fietsen Zonder Leeftijd laat mensen die minder mobiel zijn opnieuw proeven van fietsplezier. Met behulp van een gedeelde fiets nemen vrijwilligers deze mensen mee op pad. Eenzaamheid maakt daarbij plaats voor een spontane lach, een gezellige babbel en een deugddoende fietstocht. Heerlijk, die wind in de haren!
Van riksja’s tot rolstoelfietsen
Fietsen Zonder Leeftijd werkt met verschillende soorten fietsen voor minder mobiele mensen: van riksja’s tot rolstoelfietsen, plateaufietsen en duofietsen. Elke gedeelde fiets heeft een piloot die stuurt en trapt, en een passagier die gezellig meerijdt. Samen maken ze van elke fietstocht een onvergetelijke ervaring.
Fietsen Zonder Leeftijd in actie
Check het korte filmpje uit het programma In De Buurt van TVO en ontdek hoe Fietsen Zonder Leeftijd minder mobiele mensen opnieuw fietsplezier geeft.
Overgewaaid uit Denemarken
Fietsen Zonder Leeftijd begon in 2012 in Kopenhagen als ‘Cycling without Age’. Het was een idee van Ole Kassow, die zijn vader en broer ondanks hun beperking toch fietsplezier wou geven. Het idee werd een succes en waaide al snel over naar het buitenland. En dus ook naar Vlaanderen. Daar bestaan ondertussen verschillende lokale initiatieven, vaak getrokken door woonzorgcentra, welzijnsorganisaties en seniorenverenigingen.
Een internationaal succes
Klaar om fietplezier te delen?
Als organisatie
Fietsen Zonder Leeftijd helpt jouw organisatie om een hartverwarmend initiatief met gedeelde fietsen op te starten. De aankoop van een gedeelde fiets, de zoektocht naar partners, de training van vrijwilligers, het vinden van droombestemmingen,... Wij staan voor je klaar.
Als vrijwilliger
Minder mobiele mensen kunnen natuurlijk niet zelf trappen. Daarom werken we met gedeelde fietsen. Dat zijn fietsen voor twee personen, met telkens een piloot die trapt en een passagier die niet trapt. Wil jij als piloot op pad? Meld je dan aan als vrijwilliger bij een initiatief in jouw buurt.

Ine Bosmans
Neem contact op met Ine, of neem een kijkje op de Fietsen Zonder Leeftijd-website voor meer informatie.
Samen tegen vervoersarmoede
We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.