Ga verder naar de inhoud

Fietsen Zonder Leeftijd

Mobiliteit voor iedereen

Minder mobiele mensen opnieuw laten genieten van wind in de haren. Dat is waar Fietsen Zonder Leeftijd allemaal om draait.

Fietsen voor minder mobiele mensen

Fietsen is fantastisch. Bekende plekken bezoeken of nieuwe plekken ontdekken. In de natuur of tussen de mensen. Onderweg energie opdoen of helemaal tot rust komen. Fietsen staat garant voor leuke uitstappen, straffe verhalen en fijne herinneringen...

Maar wat als je niet meer zelfstandig kan fietsen omwille van je leeftijd, je gezondheid of een beperking? Dan is er Fietsen Zonder Leeftijd!

Fietsen Zonder Leeftijd laat mensen die minder mobiel zijn opnieuw proeven van fietsplezier. Met behulp van een gedeelde fiets nemen vrijwilligers deze mensen mee op pad. Eenzaamheid maakt daarbij plaats voor een spontane lach, een gezellige babbel en een deugddoende fietstocht. Heerlijk, die wind in de haren!

Van riksja’s tot rolstoelfietsen

Fietsen Zonder Leeftijd werkt met verschillende soorten fietsen voor minder mobiele mensen: van riksja’s tot rolstoelfietsen, plateaufietsen en duofietsen. Elke gedeelde fiets heeft een piloot die stuurt en trapt, en een passagier die gezellig meerijdt. Samen maken ze van elke fietstocht een onvergetelijke ervaring.

Fietsen Zonder Leeftijd in actie

Check het korte filmpje uit het programma In De Buurt van TVO en ontdek hoe Fietsen Zonder Leeftijd minder mobiele mensen opnieuw fietsplezier geeft.

Overgewaaid uit Denemarken

Fiet­sen Zon­der Leefti­jd begon in 2012 in Kopenhagen als ‘Cycling with­out Age’. Het was een idee van Ole Kassow, die zijn vader en broer ondanks hun beperking toch fietsplezier wou geven. Het idee werd een succes en waaide al snel over naar het buitenland. En dus ook naar Vlaanderen. Daar bestaan ondertussen ver­schil­lende lokale initiatieven, vaak getrokken door woonzorgcentra, welzijnsorganisaties en seniorenverenigingen.

Een internationaal succes

50
landen met Fietsen Zonder Leeftijd-initiatieven
20+
initiatieven verspreid over Vlaanderen
100+
vrijwilligers die zich als piloot inzetten
103 jaar
is de oudste passagier die al meereed

Klaar om fietplezier te delen?

Als organisatie

Fietsen Zonder Leeftijd helpt jouw organisatie om een hartverwarmend initiatief met gedeelde fietsen op te starten. De aankoop van een gedeelde fiets, de zoektocht naar partners, de training van vrijwilligers, het vinden van droombestemmingen,... Wij staan voor je klaar.

Ik wil een initiatief opstarten

Als vrijwilliger

Minder mobiele mensen kunnen natuurlijk niet zelf trappen. Daarom werken we met gedeelde fietsen. Dat zijn fietsen voor twee personen, met telkens een piloot die trapt en een passagier die niet trapt. Wil jij als piloot op pad? Meld je dan aan als vrijwilliger bij een initiatief in jouw buurt.

Ik wil vrijwilliger worden
Ine_Mobiel-21-2023
Heb je een vraag voor Fietsen Zonder Leeftijd?

Ine Bosmans

Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen