
Voor veel mensen in vervoersarmoede zijn de bus en hun eigen voeten de enige opties om ergens te geraken. Dat wil zeggen dat ze niet altijd gemakkelijk of tijdig geraken waar ze willen en moeten geraken. Ze geraken niet vlot op het werk, op school, in de winkel, bij familie en vrienden ... omdat ze de financiële mogelijkheden niet hebben, omdat ze bepaalde kennis en vaardigheden missen. En dat beperkt hun mogelijkheden op participatie in de samenleving.
Lokaal antwoord op vervoersarmoede
Wie had ooit gedacht dat zoiets eenvoudigs als leren fietsen het leven van mensen in vervoersarmoede zo zou kunnen veranderen. Omdat het voor deze mensen niet altijd gemakkelijk is om ergens te geraken, is het cruciaal dat fietslessen lokaal worden georganiseerd, op een locatie die te voet of met het openbaar vervoer makkelijk bereikbaar is.
In Leuven gaan de fietslessen van De Fietsschool door op het Blauwputplein (vlakbij het station en de bushaltes). Het is al jarenlang een vruchtbare samenwerking tussen Mobiel 21 en de afdeling Diversiteit en Gelijke Kansen van Stad Leuven. Daarnaast zijn partners als de lokale politie, Ligo, Velo, Fietsersbond en K.U. Leuven zeer waardevol.
Dus ken jij of ben jij een schepen of ambtenaar in het domein van werk, mobiliteit, integratie, welzijn en gezondheid, dan vind je hieronder een heleboel solide redenen om ook in jouw buurt een fietsschool op te starten. En voor de professionele ondersteuning kan je op ons rekenen.
Bijzonder effect
Fietslessen zijn voor de deelnemers een bijzondere ervaring. De enthousiaste dames (97% van de deelnemers is een vrouw) leren niet enkel fietsen met vallen en opstaan, ze breiden ook hun sociaal netwerk uit. Onder de deskundige begeleiding van professionele en vrijwillige lesgevers gaan ze door een spannend emotioneel proces: geloof in eigen kunnen, blijheid wanneer ze voor het eerst hun evenwichtig houden en over het plein ‘vliegen’, én trots op het moment dat ze hun diploma in ontvangst mogen nemen onder wild applaus van hun collega-fietsers en lesgevers.
Na de fietslessen kunnen ze zich zelfstandig en in volle vrijheid verplaatsen. Ze geraken vlotter op het werk, in de Nederlandse les, kunnen samen met hun kinderen fietsen naar hobby’s of ontspannen in het park, én voelen zich gezonder dan voordien.
De fietslessen zijn ook telkens weer een bijzondere ervaring voor de tientallen vrijwilligers. Met een opleiding ‘Fietsles geven, hoe doe je dat?’, een vervolgopleiding ‘Fietsen op straat met beginnende fietsers’ en een korte inleiding EHBO op zak, hielpen ze in 2019 in 12 reeksen 119 volwassenen, 47 OKAN-jongeren en 27 studenten van 31 verschillende nationaliteiten in het zadel. Als je weet dat we al ruim 9 jaar bezig zijn dan heeft De Fietsschool al meer dan 1.000 volwassen leren fietsen.
Bijzonder doeltreffend
De cijfers spreken boekdelen:
- Meer dan 40% van de deelnemers kan volledig zelfstandig fietsen aan het einde van de lessenreeks.
- Bijna 30% kan goed fietsen maar krijgt het advies om nog een aantal keer samen te oefenen vooraleer alleen de straat op te gaan.
- Een bevraging een half jaar na de fietslessen toont aan dat meer dan 60% van de deelnemers na afloop van de fietslessen nog altijd fietst.
- 75% van hen is zelfs een regelmatig fietser geworden, vaak voor functionele verplaatsingen, zoals naar het werk of naar school (met de kinderen).
De 5 belangrijkste redenen waarom mensen afhaken:
- geen een eigen fiets hebben,
- fiets niet zelfstandig kunnen herstellen,
- gezondheidsredenen,
- lessen moeilijk te combineren met job of opleiding,
- te weinig kennis van de Belgische wegcode.
Bekijk de cijfers en grafieken.
Samenwerking maakt De Fietsschool sterk
Ondanks de mooie resultaten wil De Fietsschool elk jaar nog beter doen. We blijven zoeken naar oplossingen voor problemen die zich onderweg stellen: het grote aantal afhakers, het probleem van fietsbezit, de gebrekkige verkeersvaardigheden bij alle doelgroepen, vragen van mensen met specifieke behoeften waar we geen antwoord op kunnen bieden, …
Dus schieten we in actie met:
- extra oefenkansen en workshops Fietsherstel en Fietsen met kinderen,
- laagdrempelige fietslease,
- een fietsschoolgemeenschap waar deelnemers elkaar kunnen helpen,
- nieuw lesmateriaal om de Wegcode goed uit te leggen.
Sinds vorig jaar werken we met dank aan Cera en de Minister van Gelijke Kansen samen met de fietsscholen van Kortrijk, Genk en Mechelen om het aanbod te stroomlijnen met als doel kwaliteitsvolle fietslessen aan te bieden in heel Vlaanderen. Telkens met een lokale verankering uiteraard.