Coalitie Kindnorm
Kinderen worden vaak vergeten in mobiliteitsbeleid. Nochtans zorgt kindperspectief net voor veiligere en leefbare straten. Mobiel 21 bouwt een coalitie rond een Kindnorm die inzet op veilige routes, kindvriendelijke buurten en inspraak voor kinderen en jongeren. Zo maken we mobiliteit beter voor iedereen.
Mobiliteit door de ogen van kinderen
Kinderen en jongeren zijn niet zomaar kleine volwassenen. Ze bewegen zich anders, denken anders en ervaren de publieke ruimte anders. Toch zijn onze straten, pleinen en fietspaden vaak ontworpen zonder hun leefwereld in gedachten. En dat heeft gevolgen. Kinderen ervaren hoe onveilig het verkeer kan zijn. Daardoor gaan ze steeds minder zelfstandig op pad, worden ze vaak met de auto gebracht, en bewegen ze minder dan goed is voor hen.
Dat kan anders. Een verkeersveilige en kindvriendelijke omgeving is niet alleen goed voor kinderen. Die is goed voor iedereen. Wat veilig, leesbaar en toegankelijk is voor een kind, is dat meteen voor iedereen, ook voor ouderen, minder mobiele mensen en andere kwetsbare weggebruikers. Hoog tijd dus voor meer kindperspectief in ons verkeer.
Waar loopt het mis?
Coalitie Kindnorm: Grote stappen voor kleine voeten
Om onze openbare ruimte kindvriendelijker te maken en het kindperspectief te verankeren in mobiliteitsbeleid, werkt Mobiel 21 samen met beleidsmakers, scholen, ouders, experts en heel veel andere organisaties. We vertrekken daarbij vanuit de Kindnorm. Dat is een oproep, gelanceerd door de Gezinsbond in 2019, om bij elke beleidskeuze in mobiliteit na te denken over de impact ervan op kinderen en jongeren.
Door die norm samen op de kaart te zetten, willen Mobiel 21 en haar medestanders beleidsmakers inspireren om werk te maken van een mobiliteitssysteem waarin elk kind zich actief, veilig en zelfstandig kan verplaatsen. Ook over langere afstanden.
Onze medestanders in de Coalitie Kindnorm
De kindnorm in de praktijk
De Coalitie Kindnorm wil publieke ruimte en mobiliteit radicaal anders benaderen. Met de definitie van de Kindnorm geven ze beleidsmakers handvaten zodat ze rekening kunnen houden met de mogelijkheden én beperkingen van kinderen bij het plannen, ontwerpen, inrichten en beheren van onze publieke ruimte en mobiliteitsinfrastructuur. Belangrijke principes daarbij zijn:
- Open de deur voor kindvriendelijke omgevingen
- Maak een netwerk van veilige fiets- en wandelroutes
- Laat kinderen participeren
- Informeer kinderen
- Weer zwaar verkeer
- Geef kinderen oefenruimte
- Help kinderen goed op weg
Voor kinderen en jongeren zijn deze principes geen extraatjes. Het zijn essentiële voorwaarden om zich vanaf jonge leeftijd actief, veilig en zelfstandig te kunnen én mogen verplaatsen.
VIPs op de fiets krijgen oefenruimte
Hoe laat je zien dat kinderen eigenlijk weinig plaats krijgen in het verkeer? Met een opvallende guerrilla-actie die niemand zomaar voorbijrijdt, natuurlijk! Tijdens de ochtendspits trokken 10 leerlingen uit het derde leerjaar, geflankeerd door 7 stoere bodyguards, de drukke Leuvense straten op richting hun school. Fietshelm op, rugzak aan – en alle blikken op hen gericht. Missie geslaagd 😎🚲💪
Doe mee met de Coalitie Kindnorm
De toepassing van de kindnorm is een gedeelde verantwoordelijkheid. Beleidsmakers, studiebureaus, verkeersdeskundigen, ouders, scholen, politiezones en andere mobiliteitsactoren kunnen elk vanuit hun rol bijdragen aan een omgeving waarin kinderen zich veilig en vrij voelen om op pad te gaan.
Benieuwd hoe jij of jouw organisatie kan bijdragen aan de Coalitie Kindnorm? Of ben je op zoek naar goede voorbeelden, onderzoek, inzichten en informatie over het thema? Neem contact met ons op en doe mee! Dan maken we samen werk van kindvriendelijke mobiliteit.

Meer initiatieven voor meer kindperspectief
Fietsschool XS
Schoolvervoerplannen
Verkeerseducatieve Routes
Autovrije Schooldagen
Schoolroutekaarten
School op de Teller
Gezonde & kindvriendelijke schoolomgevingen
We bouwen mee aan veilige en avontuurlijke publieke ruimte waarin kinderen en jongeren zich zelfstandig kunnen, willen én mogen verplaatsen. Naar school, vrienden, de sportclub, het park ... Naar overal! Autonome mobiliteit moet de norm zijn.