Ga verder naar de inhoud

Fietsschool XS: Fietslessen voor kwetsbare kinderen

Mobiliteit voor iedereen
Veilig naar school
Straffe case

Vanaf 20 september biedt De Fietsschool gratis fietslessen aan voor lagereschoolkinderen in Leuven. In vier lessen leren kinderen die nog geen evenwicht kunnen houden op de fiets hoe ze zelfstandig moeten trappen. Zo genieten ze van meer bewegingsvrijheid.

Voor kinderen zonder evenwicht op de fiets

Onder de naam ‘Fietsschool XS’ organiseert De Fietsschool vanaf 20 september laagdrempelige fietslessen voor kinderen in Leuven. De lessen richten zich enkel op kinderen tussen 6 en 12 jaar die nog geen evenwicht kunnen houden op een fiets met twee wielen. Een echte beginnerscursus dus.

In een reeks van vier lessen krijgen de kinderen de basisvaardigheden aangeleerd die ze nodig hebben om veilig en met vertrouwen te fietsen. De kinderen oefenen hun nieuwe fietsvaardigheid ook op straat, zodat ze leren omgaan met ander verkeer. Elke les duurt twee uur. Een eigen fiets is geen vereiste. Kinderen kunnen een kinderfiets van De Fietsschool gebruiken.

8%
van de Leuvense kinderen tussen 6 en 12 jaar kan niet fietsen
11%
van de Leuvense kinderen tussen 6 en 12 jaar heeft geen fiets

Met begeleiding door mama of papa

Kinderen worden tenminste één les begeleid door een volwassene. Door ouders of andere zorgfiguren bij de lessen te betrekken, kunnen ze hun eigen kind in het leerproces ondersteunen. Ook leerkrachten uit lagere scholen zijn welkom om één of meerdere lessen te volgen. In een latere fase wil Fietsschool XS bovendien ook workshops organiseren voor ouders, bijvoorbeeld over de verkeersregels voor fietsers of over samen fietsen met een kind.

Naar school, naar vriendjes en vriendinnetjes, naar opa en oma,... Elk kind verdient het om vrij en vrolijk rond te fietsen!

Ine Bosmans
Projectmedewerker De Fietsschool

Op strategische locaties in Leuven

Ouders kunnen hun zoon of dochter inschrijven voor lessen op vier locaties in Leuven: aan het Blauwputplein in Kessel-Lo, aan Bibliotheek Tweebronnen, aan basisschool De Bron of in Wilsele. Deze leslocaties zijn niet toevallig. Ze bevinden zich in de buurt van de scholen met de grootste noden en maken de verbinding mogelijk met lokale buurtwerkingen, vrijwilligers en brugfiguren. Die partners helpen Fietsschool XS om kwetsbare gezinnen te bereiken en warm te maken voor de lessen.

Mobiliteit voor iedereen

De Fietsschool organiseert al jaren fietslessen voor volwassenen die nooit hebben leren fietsen. Vaak gaat het om vrouwen uit kwetsbare gezinnen. Uit die hoek kwam regelmatig de vraag naar fietslessen voor kinderen. Fietsschool XS beantwoordt die vraag, met steun van het Fonds Gezonde Lucht van Greenpeace Belgium.

Surf naar de website van De Fietsschool voor meer info over de fietslessen voor volwassenen en de fietslessen voor kinderen.

Ine_Mobiel-21-2023
Vragen over Fietsschool XS?

Ine Bosmans

Gerelateerde inzichten

Opinie

Eerst de shitshow, dan goednieuwsshow

2024 is op alle vlakken in mineur gestart voor (duurzame) mobiliteit. Afgeschafte bushaltes, absolute filerecords, doodgereden kinderen en gesloten treinloketten. Hoe krijgen we ons danig ontspoorde mobiliteitssysteem uit deze perfecte shitstorm?

Verder lezen
Onderzoek & cijfers

2023 in cijfers

2023 was weer een jaar om in te kaderen. Duik mee in ons jaaroverzicht, speciaal voor jou netjes verpakt in een infographic boordevol sprekende cijfers.

Verder lezen
Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen