
Mobilab is een co-creatieproject waarin drie Limburgse gemeenten, Peer, Pelt en Oudsbergen, samen met hun inwoners zoeken naar duurzame mobiliteitsoplossingen voor een gemeente op mensenmaat. Elk van de drie gemeenten legt daarbij haar eigen focus. Door hun inwoners te laten proeven van mobiliteitsoplossingen die burgers zelf voorstellen, werken ze stelselmatig toe naar duurzame gedragsverandering. Mobiel 21 begeleidt het hele project.
Van experiment naar permanent
Met steun van de provincie Limburg begeleiden het Innovatiesteunpunt en Mobiel 21 de drie gemeenten door het hele traject.
Oudsbergen zet duurzame woon-schoolverplaatsingen en verkeersveilige schoolomgevingen centraal
Kinderen van Dalton School Meeuwen-Gruitrode en Vrije Basisschool Royke bundelen ideeën om hun schoolomgeving verkeersveiliger en plezanter in te richten. Extra groen, een leuke hangplek, een cool fietsparcours of een hele schoolstraat in de kleuren van de regenboog: het kan allemaal. In de experimentele fase van het project bouwen de leerlingen letterlijk hun droom. Vervolgens testen ze hun zelf ontworpen, nieuwe schoolomgeving. Die testopstellingen krijgen een eigen campagne én een officieel kick-offmoment. Na een paar maanden volgt dan een evaluatie door het gemeentebestuur, mobiliteitsexperten en uiteraard de leerlingen zelf, om te kijken welke testopstellingen succes hebben. Voor- en nametingen van de modal split van beide scholen onderbouwen de impact van de experimenten. Het voornaamste doel is om meer leerlingen, ouders en schoolmedewerkers te voet of met de fiets naar school te laten komen. Uiteindelijk is het de bedoeling om het project door te trekken naar de hele scholengemeenschap om een duurzaam sneeuwbaleffect te krijgen.
Pelt trekt kaart van fietsdeelsystemen
In Pelt startte het project met een enquête, gericht naar nieuwe en potentiële fietsers, over gebruikersnoden en randvoorwaarden om (meer) te fietsen. Meer dan 1.000 respondenten vulden in volle coronatijd de online bevraging in en spraken zich o.a. uit over kwaliteitsvolle fietsenstallingen, extra diensten en deelsystemen. Een eerste burgerlab gaat zich nu verdiepen in de selectie en uitwerking van de ‘droomscenario’s’ op korte en lange termijn.
Burgerlab in Peer met militairen van luchtmachtbasis Kleine Brogel
Het doel is om meer mensen te overtuigen de fiets te nemen naar één van de grootste werkplekken in Limburg. Om de first en last mile duurzaam te maken wordt het ‘vervoer op maat’ in het nieuwe openbaarvervoerplan ook op maat van de fietser vormgegeven. Het burgerlab, in het voorjaar van 2021, focust op het verplaatsingsgedrag van de militairen en hun toekomstige noden op het vlak van mobiliteit. Aan de hand van workshops worden hun wensen nadien omgezet in de praktische oplossingen en testopstellingen.
In het najaar staan ten slotte expertenlabs en excursies gepland om kennis en ervaringen tussen alle partners te delen. Het project loopt nog tot 2022.