
Mobiel 21 werkt samen met Telraam aan een nieuw educatief pakket voor basisscholen. Bedoeling is dat leerlingen met de Telraam-data in de hand de mobiliteit rond de school en in hun woonbuurt kritisch onder de loep gaan nemen. Burgerwetenschap komt met dit project meteen langs de grote (school)poort binnen in de klas.
Heusden-Zolder maakt schoolomgevingen verkeersveiliger met Telraam
Basisschool De Springplank in Eversel bijt de spits af in het pilootproject van Telraam om de schoolomgeving beter af te stemmen op maat van kinderen. In een eerste fase installeren zowel bewoners in de buurt van de school, leerlingen en ouders een Telraam om het verkeer in de buurt te monitoren. Aan de hand van de verkeersdata die dat oplevert, schiet begin september het allereerste Telraam-traject voor scholen uit de startblokken.
De leerlingen van De Springplank en de buurtbewoners tellen het verkeer op verschillende locaties in Eversel. Zo krijgen ze meteen een goed beeld van de modal split in de wijken. Ze krijgen ook de mogelijkheid om de cijfers kritisch te bekijken en al eens te vergelijken met hun persoonlijke ervaringen op het vlak van mobiliteit. Vb. rijden de auto’s echt zo snel en is het echt zo druk in die ene straat, of is het een gevoel dat niet terugkomt in de Telraam-data?
In een tweede stap denken leerlingen in de les na over mobiliteit: over de routes die mensen nemen, wat de nadelen en gevaren zijn van (hoge) snelheid, hoe mobiliteit een impact heeft op hun schoolomgeving en hoe zij samen ervoor kunnen zorgen dat alle leuke plekken in Eversel bereikbaar blijven.
Belangrijk is dat de kinderen onmiddellijk aan de slag kunnen met de schat aan verkeersinformatie die hun Telraam registreert. Vervolgens krijgen ze zelf de kans om voorstellen uit te werken voor een gezondere en veiligere schoolomgeving. Die voorstellen worden dan in samenspraak met ouders, de buurt en de gemeente getest in de praktijk. Het effect van die tijdelijke ingrepen volgen de leerlingen uiteraard van nabij op via de Telramen, net als de buurtbewoners trouwens. Zo kan iedereen objectief vaststellen wat de gevolgen, positief of negatief, van de tijdelijke ingrepen zijn. Na een evaluatie kunnen de testmaatregelen, mits een mogelijke bijsturing, permanent worden ingericht.
Lespakket op maat van basisscholen
Op basis van het pilootproject in Eversel, ontwikkelen Mobiel 21 en Telraam een educatief pakket dat vanaf 2022 op de markt komt. De feedback van zowel ouders, leerlingen als schoolteam is onontbeerlijk om een gebruiksvriendelijk en leerrijk pakket uit te werken. Het nieuwe pakket zal dus niet alleen de meetapparatuur bevatten maar ook een draaiboek voor een professioneel evaluatietraject van het verkeer in schoolomgevingen. De lesfiches in het pakket helpen leerkrachten met tips en best practices om actief aan de slag te gaan met de Telraam-data in de klas. De lesfiches gaan ook dieper in op onder meer het STOP-principe, de effecten van klimaatverandering en de impact van wegverkeer op gezondheid, milieu en maatschappij. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met deze nieuwe kennis en de Telraam-data om de mobiliteit in de buurt van hun school onder de loep te houden. Ze kiezen samen welke elementen ze verder willen onderzoeken en analyseren.
Scholenplan Heusden-Zolder
Met een uitgebreid Scholenplan zet de gemeente Heusden-Zolder in op veilig en duurzaam woon-schoolverkeer. De gemeente wil met haar plan de verkeersveiligheid in alle schoolomgevingen verbeteren en de routes naar school kindvriendelijk inrichten. Daarbij kiest ze voor een aantal quick wins zoals het vergroten van de wachtzone aan de school, het schrappen van enkele gevaarlijke dwarsparkeervakken en het inrichten van de bushaven buiten de rijweg. Al die ingrepen krijgen nu dus een vervolg in de vorm van Telraam-lespakketten die burgerwetenschap in de klas introduceren. Want ook co-creatie met leerlingen, ouders en buurtbewoners kadert binnen het Scholenplan van Heusden-Zolder.