
School op de teller is een project van Mobiel 21, Telraam en VSV. Het doel is om leerlingen aan de hand van Telraam-data de mobiliteit rond de school en in hun buurt kritisch onder de loep te laten nemen.
Wat is School op de Teller?
Leerlingen werken in de les rond mobiliteit. Ze denken na over de routes die mensen nemen: komen ze met de auto, de fiets of te voet? Wat zijn de nadelen en gevaren van (hoge) snelheid? Hoe heeft mobiliteit een impact op hun schoolomgeving en hoe kunnen ze er samen voor zorgen dat alle leuke plekken bereikbaar blijven?
Basisschool de Springplank ging samen met de gemeente Heusden als eerste aan de slag met het concept van School op de Teller. Ze installeerden daarvoor 8 Telramen in de school en in huizen in de directe omgeving. Op basis van de verkeerstellingen willen de gemeente, de school (leerkrachten en directie), de kinderen, de ouders en de buurtbuurbewoners samen werken aan een veilige en gezonde buurt.
Hoe leg je dat eenvoudig uit?
In het project leren we de kinderen om met een Telraam te werken, de data te begrijpen en helpen we hen met een lespakket op maat om er de nodige kennis uit te putten. Leerlingen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar krijgen een introductieles over onder meer Telraam, verkeersdata, mobiliteit en klimaat, hun eigen gedrag enz. In de begeleidende presentatie leggen we stap voor stap uit wat klimaatopwarming is, wat de impact is van mobiliteit op de klimaatopwarming en vertellen we hoe bepalend ons eigen gedrag is. Vervolgens krijgen ze informatie over waarom verkeersdata verzamelen interessant is, en wat ze ermee kunnen doen. Tot slot dagen we de leerlingen uit om ook al een stapje verder te denken, over wat ze zouden kunnen en willen doen voor een gezondere mobiliteit.
Naast de introductieles, zijn er nog specifieke lespakketten uitgewerkt rond deze thema’s:
- Mobiliteit en eigen gedrag
- Verkeersbewegingen in de straat
- Data verzamelen
- Data analyseren
- Mijn verplaatsing is belangrijk voor mij
- Verplaatsingen in de toekomst
Telraam op School legt hiermee een duidelijke link met de eindtermen van het basisonderwijs.
Is dat niet te moeilijk zo’n Telraam?
De data van Telraam zijn niet onmiddellijk gemakkelijk te begrijpen. Maar enkele zaken vallen al snel op, zoals bijvoorbeeld de snelheid van auto’s, de taartdiagrammen met het aantal fietsers, voetgangers en auto’s. Die grafieken triggeren dan weer nieuwe opmerkingen en vragen waardoor het Telraam uiteindelijk al zijn geheimen kan prijsgeven.
Is verkeer geen ver-van-hun-bed-show?
De leerlingen van de Springplank wisten al enorm veel over klimaatopwarming en mobiliteit. Ze waren heel goed op de hoogte van de impact van hun eigen gedrag. En ze konden hun gedrag en dat van de omgeving kritisch bekijken. Verkeer is dus allesbehalve een ver-van-hun-bed-show. Ze worden er nl. elke dag mee geconfronteerd.
Verkeersveiligheid kwam, niet geheel verrassend, heel duidelijk naar boven als een drempel om zich meer en vaker duurzaam te verplaatsen. Dat betekent ook dat de leerlingen ook veel goesting hebben om te werken aan een veilige schoolomgeving zodat ze vaker met de fiets of te voet naar school kunnen én mogen komen. Alle kinderen hadden al snel heel wat ideeën om gevaarlijke plekken aan te pakken, ouders en andere kinderen te overtuigen, enz. En uit bijna alle sessies kwam naar voren dat kinderen dromen van een veilige schoolomgeving, zodat hun mama en papa hen altijd naar school zullen laten fietsen of stappen.
School op de Teller zit nog in de pilootfase. Dankzij de steun van het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken kunnen we het project in schooljaar 2022 – 2023 verder ontwikkelen, uitvoeren en monitoren in 3 basisscholen. Op basis van hun feedback sturen we bij waar nodig. Daarna is het lespakket van School op de Teller klaar om in alle Belgische basisscholen uit te rollen.