Ga verder naar de inhoud

Eerste rapport 30 Dagen Minder Wagen

Mobiliteit voor iedereen
Autovrij leven
Slimme gemeenten
Whitepaper

De eerste editie maakte van 30 Dagen Minder Wagen al meteen het grootste particuliere, autovrije experiment ooit in Vlaanderen. Het rapport van 2022 bevat een schat aan informatie om mensen te helpen autominderen.

30 Dagen Minder Wagen in 4 opvallende cijfers

24%
van de deelnemers

liet de wagen een hele maand aan de kant staan

10%
van de deelnemers

gebruikte voor het eerst in zijn leven een deelwagen

166.000
autovrije dagen

spaarden alle deelnemers bij elkaar

60%
van de deelnemers

gebruikte vaker de trein tijdens de campagne

Aanbevelingen voor beleidsmakers

30 Dagen Minder Wagen heeft bewezen dat mensen wel degelijk open staan voor een duurzame modal shift. Bijna de helft van de deelnemers geeft aan bereid te zijn hun nieuwe, goede gewoontes na juni verder te zetten. Daarom richten we deze drie aanbevelingen naar beleidsmakers:

  • Laat mensen op een eenvoudige manier proeven van duurzame mobiliteit en informeer ze uitgebreid over de mogelijkheden.
  • Laat mensen op een eenvoudige manier proeven van duurzame mobiliteit en informeer ze uitgebreid over de mogelijkheden.
  • Investeer in een ruim aanbod van openbaar vervoer en systemen voor deelmobiliteit.

Van 30 dagen naar 365 dagen minder wagen

Autogebruik heeft een grote impact op gezondheid, ruimtegebruik, milieu en infrastructuur. Bovendien nemen het gebruik en aantal auto’s nog toe. Om de grootste maatschappelijke uitdaging van de 21ste eeuw efficiënt aan te pakken hebben we niet 6.509 maar miljoenen Vlamingen nodig die zoveel mogelijk Dagen Minder Wagen gaan rijden.

Willen we dat mensen zich radicaal anders gaan verplaatsen, dan is er ook een even radicale switch in het mobiliteitsbeleid nodig. Als beleidsmaker kan jij er mee voor zorgen dat duurzaam vervoer synoniem wordt voor betaalbaar, betrouwbaar, efficiënt, veilig én comfortabel en niet enkel voor ‘goed voor het milieu’. Als we de levenskwaliteit van volgende generaties willen beschermen, is er geen andere optie.

Gerelateerde inzichten

Opinie

Waarom Mobiel 21 samenwerken zo super vindt

Els Van den broeck, algemeen directeur bij Mobiel 21, schuift aan tafel bij de Socius-podcast ‘Allemaal Politiek’ om te praten over succesvolle samenwerkingen als hefboom voor verandering.

Beluister de podcast
Straffe case

Burgers schrijven mee aan nieuw fietsplan in As

Onlangs stelde de gemeente As haar nieuw Fietsplan voor. Met dit plan wil de voormalige mijngemeente fietsen nog vlotter en veiliger maken. Het plan ontstond in nauwe samenwerking tussen de gemeente, haar inwoners en Mobiel 21.

Verder lezen
Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen