Goede fietsenstallingen: een must aan stations en haltes
Om combimobiliteit de wind in de rug te geven, zijn deftige fietsenstallingen een must. Fietsers willen hun fiets met een gerust hart kunnen achterlaten om verder te reizen met trein, tram of bus. We maakten samen met de The New Drive een studie over veilige en kwaliteitsvolle fietsparkings aan mobiliteitsknooppunten.
Een gedeelde visie voor alle partijen
Tot nog toe lag de verantwoordelijkheid voor fietsenstallingen aan grote knooppunten bij vervoerders en wegbeheerders. Deze studie legt de basis voor één gedeelde fietsparkeervisie. En houdt ze tegelijkertijd rekening met de verschillende invalshoeken van de partijen die betrokken zijn bij parkeerbeleid rond mobiliteitsknooppunten:
- lokale overheden vanuit de noden van hun inwoners en mogelijkheden op hun grondgebied
- de vervoerders (NMBS en De Lijn) vanuit hun vervoersnetwerk en hun klanten
- wegbeheerders vanuit de optimalisatie van de bestaande infrastructuur
Een gedeeld ambitieniveau
Het onderzoek biedt praktische tools om:
- samen met alle stakeholders een netwerkkaart en beheersplan voor fietsparkeervoorzieningen aan mobiliteitsknooppunten op te stellen
- het hele proces van ontwerp tot de opening van een nieuwe stalling in kaart te brengen
Hierdoor komt er ook een antwoord op praktische vragen rond bijvoorbeeld de mate van dienstverlening en controle en onderhoud, kwaliteit van de infrastructuur en toegankelijkheid, diefstal- en vandalismepreventie, weesfietsenbeleid, communicatie, enz.
Volg het Lerend Netwerk Fietsparkeren van Fietsberaad Vlaanderen
Dit lerend netwerk komt tweemaal per jaar samen om goede praktijken en ervaringen uit te wisselen rond fietsparkeren.

Gerelateerde inzichten
Eerste hulp bij het Burgemeestersconvenant
Algemeen directeur Els vertelt hoe Mobiel 21 jou helpt om mobiliteitsdoelstellingen uit het Burgemeestersconvenant en Lokaal Energie- en Klimaatpact te realiseren. Weg met mobiliteitsarmoede en een warm welkom voor participatie en bewustmaking voor rechtvaardige mobiliteit.
Rechtvaardige mobiliteit: what’s in a name?
Voldoet de term ‘duurzame mobiliteit’ opeens niet meer? En is rechtvaardige mobiliteit gewoon een een nieuw begrip dat hetzelfde betekent. Of vullen beide elkaar aan? Collega Els legt uit
Meer straten op mensenmaat
We tonen hoe geweldig straten zijn als er meer plaats is voor mensen en minder voor auto's. Rechtvaardige straten op mensenmaat met ruimte voor ontmoeting, spel, natuur, adem en rust. Enfin, straten zoals ze altijd al bedoeld zijn: om in te leven, dus!