Ga verder naar de inhoud

Doe data praten met Easydataviz

Slimme gemeenten
Tips & tricks

Easydataviz doet mensen praten over verkeerstellingen en verkeersgegevens. Gewoon spontaan op straat. Zo triggert de tool gesprekken over de lokale mobiliteit.

Meten is weten

Veranderingen aan de lokale mobiliteit, zoals een verlaging van de maximumsnelheid of de inrichting van een éénrichtingsstraat, gebeuren vaak op basis van verkeerstellingen en andere verkeersmetingen. Die data is belangrijk om de nood en de impact van mobiliteitsmaatregelen goed te kunnen inschatten.

Jammer genoeg zijn verkeersdata vaak enkel toegankelijk voor studiebureaus en mobiliteitsambtenaren. Burgers hebben daardoor geen kijk op het denkproces dat aan veranderingen vooraf gaat.

Toch vormen verkeersdata de ideale basis om ook gewone burgers in gesprek te laten gaan over de lokale mobiliteit. Data kunnen hen helpen om verkeersproblemen beter te begrijpen, oplossingen te bedenken, of duurzame dromen voor hun straat of buurt kracht bij te zetten.

Wist je dat?

Je het verkeer in jouw straat kan tellen met Telraam? Dat is een kleine sensor die automatisch de voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens telt. Zo krijg jij een beter beeld van de verkeersstromen in jouw straat of buurt.

Data doen praten

Maar hoe bereik je mensen op een ludieke en laagdrempelige manier? Hoe breng je de data tot bij hen zodat ze er op een eenvoudige manier over kunnen praten? Met de visualisatiekit van Easydataviz natuurlijk!

Deze box bevat heel wat materiaal om de aandacht van voorbijgangers te trekken, data te visualiseren, en een gesprek over de lokale mobiliteit op gang te brengen. Altijd op basis van een concrete verkeerstelling, vraag of problematiek. En dat gewoon spontaan op straat, in de openbare ruimte.

Wil jij data doen praten?

Ook jij kan de visualisatiekit van Easydataviz uitlenen. Handig voor burgers die bijvoorbeeld Telraam-data met hun buurtbewoners willen delen, of voor gemeenten die de tool willen inzetten in het kader van een gemeentelijk participatietraject.

Gerelateerde inzichten

Straffe case

Sint-Niklaas toont de weg naar duurzame, stedelijke mobiliteit

Europese steden kunnen heel wat van elkaar leren op het vlak van duurzame mobiliteit. Daarom bracht het CIVITAS-initiatief vorige maand mobiliteitsprofessionals uit alle hoeken van Europa samen in Sint-Niklaas voor een studie- en netwerkingtour.

Leer meer
Straffe case

ParkPAD geeft gemeenten kompas voor beter parkeerbeleid

Samen met Mobiel 21 en lokale stakeholders evalueren verschillende Vlaamse gemeenten hun parkeerbeleid. Drie van hen rondden die evaluatie ondertussen af. Zij kregen een ParkPAD-certificaat en gaan nu met de inzichten uit de evaluatie aan de slag voor een beter lokaal mobiliteitsbeleid.

Meer leren
Slimme gemeenten

Participatie en innovatie voor een duurzame toekomst

We geloven in de kracht van participatie en innovatie. Omdat mensen samen meer weten dan apart. Met vernieuwende methodes en hedendaagse technologie bouwen we aan slimme gemeenten, klaar voor de toekomst.

Verder lezen