Ga verder naar de inhoud

Buurtfietsenstallingen: Best practices onderzocht

Slimme gemeenten
Whitepaper

Degelijke buurtfietsenstallingen spelen een belangrijke rol in hoe vaak mensen fietsen. Wij gingen op onderzoek in Gent, Antwerpen, Brugge en enkele Nederlandse steden in Nederland om de trends in buurtfietsenstallingen te onderzoeken. De best practices verzamelden we in deze overzichtelijke handleiding voor lokale besturen.

De juiste fietsparking op de juiste plaats

Wie zijn fiets op een veilige en comfortabele manier kan parkeren, liefst op max. 200 m van zijn huis, springt ook vaker op de fiets. In opdracht van Fietsberaad Vlaanderen namen we de beste voorbeelden uit België en Nederland onder de loep. We bekeken de noden, het aanbod en locaties en verzamelden de resultaten in een overzichtelijke handleiding waarmee beleidsmakers hun fietsbeleid vorm kunnen geven.

Opvallende resultaten uit het onderzoek

23%
van de fietsers

zegt veel vaker te fietsen als er een fietsenstalling in de buurt is

25%
van de mensen

kocht een nieuwe fiets omdat ze een buurtfietsenstalling kunnen gebruiken.

72%
van de fietsers

huurt een plek om de fiets te beschermen tegen diefstal en vandalisme.

Ilse_Mobiel-21-2023
Meer weten over fietsenstallingen

Ilse Vleugels

Gerelateerde inzichten

Straffe case

ParkPAD geeft gemeenten kompas voor beter parkeerbeleid

Samen met Mobiel 21 en lokale stakeholders evalueren verschillende Vlaamse gemeenten hun parkeerbeleid. Drie van hen rondden die evaluatie ondertussen af. Zij kregen een ParkPAD-certificaat en gaan nu met de inzichten uit de evaluatie aan de slag voor een beter lokaal mobiliteitsbeleid.

Meer leren
Opinie

Waarom Mobiel 21 samenwerken zo super vindt

Els Van den broeck, algemeen directeur bij Mobiel 21, schuift aan tafel bij de Socius-podcast ‘Allemaal Politiek’ om te praten over succesvolle samenwerkingen als hefboom voor verandering.

Beluister de podcast
Slimme gemeenten

Participatie en innovatie voor een duurzame toekomst

We geloven in de kracht van participatie en innovatie. Omdat mensen samen meer weten dan apart. Met vernieuwende methodes en hedendaagse technologie bouwen we aan slimme gemeenten, klaar voor de toekomst.

Verder lezen