Ga verder naar de inhoud

Zonder auto geen job?

Mobiliteit voor iedereen
Opinie

Cijfers tonen het aan: heb je geen auto, dan vind je moeilijker een job. Mobiel 21 onderzocht wat vervoersarmoede doet als je werk zoekt. Blijkt dat 1 op 3 werkzoekenden gewoon niet op de werkplaats geraakt.

Het Vlaamse Gewest telde in 2022 gemiddeld 177.956 werkzoekenden zonder werk (WZW). Voor één derde daarvan ligt het huishoudinkomen onder de armoederisicodrempel. En dat terwijl ‘werk ontegensprekelijk een belangrijke buffer is tegen armoede’, volgens de Vlaamse armoedemonitor.

Maar wat als armoede zelf een belemmerende factor is om aan werk te geraken? Uit onderzoek van Mobiel 21 blijkt dat vervoersarmoede - armoede door het gebrek aan mobiliteitsmogelijkheden - een grote groep van werkzoekenden benadeelt bij de zoektocht naar werk.

Els_Mobiel-21-2023

Els Van den broeck

Vragen over vervoersarmoede

Gerelateerde inzichten

Opinie

Eerst de shitshow, dan goednieuwsshow

2024 is op alle vlakken in mineur gestart voor (duurzame) mobiliteit. Afgeschafte bushaltes, absolute filerecords, doodgereden kinderen en gesloten treinloketten. Hoe krijgen we ons danig ontspoorde mobiliteitssysteem uit deze perfecte shitstorm?

Verder lezen
Onderzoek & cijfers

2023 in cijfers

2023 was weer een jaar om in te kaderen. Duik mee in ons jaaroverzicht, speciaal voor jou netjes verpakt in een infographic boordevol sprekende cijfers.

Verder lezen
Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen