Zonder auto geen job?
Cijfers tonen het aan: heb je geen auto, dan vind je moeilijker een job. Mobiel 21 onderzocht wat vervoersarmoede doet als je werk zoekt. Blijkt dat 1 op 3 werkzoekenden gewoon niet op de werkplaats geraakt.
Het Vlaamse Gewest telde in 2022 gemiddeld 177.956 werkzoekenden zonder werk (WZW). Voor één derde daarvan ligt het huishoudinkomen onder de armoederisicodrempel. En dat terwijl ‘werk ontegensprekelijk een belangrijke buffer is tegen armoede’, volgens de Vlaamse armoedemonitor.
Maar wat als armoede zelf een belemmerende factor is om aan werk te geraken? Uit onderzoek van Mobiel 21 blijkt dat vervoersarmoede - armoede door het gebrek aan mobiliteitsmogelijkheden - een grote groep van werkzoekenden benadeelt bij de zoektocht naar werk.

Gerelateerde inzichten
Rechtvaardige mobiliteit: what’s in a name?
Voldoet de term ‘duurzame mobiliteit’ opeens niet meer? En is rechtvaardige mobiliteit gewoon een een nieuw begrip dat hetzelfde betekent. Of vullen beide elkaar aan? Collega Els legt uit
Klachtenregen over flexvervoer in Vlaanderen: Wat moet anders?
Het flexvervoer van De Lijn, bedoeld om het openbaar vervoer flexibeler en efficiënter te maken, krijgt felle kritiek van reizigers. Onderzoek van Mobiel 21 naar het vervoer op maat in Gent toont aan aan dat flexvervoer pas werkt als het eenvoudig, laagdrempelig en afgestemd is op de behoeften van minder mobiele personen.
Samen tegen mobiliteitsarmoede
We maken komaf met mobiliteitsarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.