Ga verder naar de inhoud

Vrijwilligerswerk bij De Fietsschool: Inzet met impact

Mobiliteit voor iedereen
Straffe case

In De Fietsschool werkt Mobiel 21 samen met vrolijke vrijwilligers om volwassenen te leren fietsen. Eén van die vrijwillige lesgevers is Jill. Wij vroegen haar waarom ze dat vrijwilligerswerk zo fijn vindt.

Hey Jill. We kennen jou binnen Mobiel 21 vooral als digitaal marketingstrateeg bij Statik. Maar onlangs startte je ook als vrijwilliger bij De Fietsschool. Vanwaar die keuze?

“Toen ik een tijdje geleden besloot om wat minder te werken, ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk waarbij ik mensen kan helpen en buiten kan zijn, weg van het computerscherm. Ik kende De Fietsschool al via mijn werk bij Statik. Na een gesprek met enkele medewerkers van De Fietsschool was ik helemaal overtuigd om mee te doen. Want ik doe zelf alles met de fiets en weet dus wat voor vrijheid fietsen geeft - niet alleen in je vrije tijd maar ook om op je werk te geraken of om boodschappen te doen.”

Dus ging je meteen van start als vrijwillig fietslesgever?

“Voor je aan je vrijwilligerswerk bij De Fietsschool begint, krijg je eerst een korte opleiding. In een klein groepje van vrijwilligers leerden we stap voor stap hoe we mensen kunnen leren fietsen: beginnen met steppen, op de pedalen stappen, slalommen,… We kregen ook een opfrissing van de verkeersregels.”

“De opleiding was voor mij een echte eye-opener! Als je als kind hebt leren fietsen en zowat elke dag op de fiets zit, is dat allemaal heel vanzelfsprekend. Voor een volwassene die misschien nog nooit een fiets heeft aangeraakt, is dat natuurlijk minder eenvoudig. Toen ik na de opleiding naar huis fietste, viel het me dan ook op hoe complex ons verkeer eigenlijk is. Kijk maar eens hoeveel verkeersborden en wegmarkeringen er staan.”

Plots fietsen de deelnemers rond op het lesplein. Dan zie je niet alleen de trots op hun gezichten, maar voel je die zelf ook. Daar doe je het als vrijwilliger voor.

Jill Bosmans
vrolijke vrijwilliger bij De Fietsschool

Hoe verliep de eerste les die je begeleidde?

“De eerste les ging ik één-op-één aan de slag met iemand die naar de les kwam op aanraden van haar dochter, die eerder had leren fietsen bij De Fietsschool. Ik toonde haar de onderdelen van de fiets en daarna wandelden we wat rond met de fiets aan de hand. Zo kon de dame al even wennen aan de fiets.”

“Daarna nam ze plaats op het zadel. Laag en met de voeten op de grond, om over de eerste angst heen te komen. Dat viel me trouwens echt op tijdens de eerste les: als je pas leert fietsen, is dat heel eng. Mensen zijn bang om te vallen, om zich pijn te doen. Als vrijwilliger moet je er dus voor zorgen dat mensen niet alleen technisch leren fietsen, maar ook hun angst overwinnen.”

Samen angst overwinnen, dat schept ongetwijfeld ook een persoonlijke band.

“Het vrijwilligerswerk bij De Fietsschool is inderdaad heel verbindend. Een van de leukste momenten was toen ik voor de eerste keer alleen met iemand op straat ging fietsen. Na een rondje fietsen, wilde ze meteen nog een rondje, en daarna nog een. Aan het einde van de les kwam ze mij een knuffel geven. Ze vertelde me dat ze zich heel erg had geamuseerd. Dat is fijn om te horen, en een teken dat ze zich comfortabel voelde op de fiets. Dus ik was blij met die feedback, en ook blij dat mijn eerste begeleiding op straat meteen goed was gegaan.”

“Wanneer zowat alle deelnemers op de pedalen zitten en rondfietsen op het lesplein… Dat is fijn om te zien. Plots kunnen ze fietsen! Die trots zag ik niet alleen op hun gezichten, maar voelde ik zelf ook. Die mooie momenten, daar doe je het als vrijwilliger voor.”

Word ook vrijwilliger

Om fietslessen over heel Vlaanderen aan te bieden, werkt De Fietsschool samen met vrolijke vrijwilligers. Zij geven fietslessen in hun stad of gemeente, vlak bij huis, en helpen zo anderen in het zadel.

En ook jij kan op allerlei manieren als vrijwilliger aan de slag. Pret en plezier verzekerd!

Gerelateerde inzichten

Opinie

Onze brief aan Annick De Ridder, de nieuwe Vlaamse minister voor Mobiliteit

De eed is afgelegd, het nieuwe Vlaamse regeerakkoord ligt er. Tijd voor een brief aan minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, Annick De Ridder. Over draagvlak en gevonden politieke moed voor meer duurzame mobiliteit.

Verder lezen
Onderzoek & cijfers

Mobiel 21 test tijdelijke Hoppinpunten in Leuven

Sinds deze week staat er een tijdelijk Hoppinpunt aan buurtcentrum Sint-Maartensdal in Leuven. Buurtbewoners kunnen er de komende maanden deelfietsen en een deelwagen ontlenen. Stad Leuven onderzoekt, samen met Mobiel 21 en VELO, welke drempels mensen daarbij ervaren.

Lees meer
Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen