Ga verder naar de inhoud

Velodroomfabriek verovert Zoersel

Mobiliteit voor iedereen
Straffe case

Vrijdag trok een peloton van meer dan 100 fietsen door Zoersel. Onder de noemer 'Velodroomfabriek' sprongen bewoners en begeleiders van verschillende lokale zorginstellingen op de fiets om te genieten van wind in de haren en aandacht te vragen voor de mobiliteit van minder mobiele mensen. Ook presentatrice en actrice Erika Van Tielen, die zelf in Zoersel woont, fietste mee.

Fietsen brengt bewegingsvrijheid en levensvreugde

Voor bewoners van zorginstellingen is het niet vanzelfsprekend om even op de fiets te springen naar de winkelstraat, een vriend of vriendin, of een bekend bankje in het bos of in de velden. Vaak is hun bewegingsvrijheid beperkt, bijvoorbeeld om mentale, fysieke of gezondheidsredenen. Ze zijn minder mobiel en dreigen daardoor in sociaal isolement te vervallen.

In het kader van hun eindwerk besloten studenten van de UCLL hier verandering in te brengen. Samen met Mobiel 21, de gemeente Zoersel en drie lokale zorginstellingen lanceerden ze het idee van de ‘Velodroomfabriek’: een feestelijke fietstocht waarbij bewoners en begeleiders samen fietsplezier beleven en aandacht vragen voor de mobiliteit, bewegingsvrijheid en levensvreugde van minder mobiele mensen.

Overal blije gezichten

Vrijdag trok die Velodroomfabriek dan door Zoersel. Meer dan 100 fietsen namen deel: van riksja’s en rolstoelfietsen tot driewielers en andere gedeelde fietsen. Bewoners, begeleiders, buurtbewoners en symphatisanten van Geestelijke Gezondheidszorg Bethanië, Monnikenheide-Spectrum en Woonzorghuis De Buurt veroverden de openbare weg en trapten vrolijk door de gemeente. Ook presentatrice en actrice Erika Van Tielen, die zelf in Zoersel woont, tekende present. Een picknick, tuinfeest en muzikaal optreden van De Vijver vzw maakten de zonnige dag compleet.

Door de diversiteit aan fietsen konden echt alle bewoners het evenement op hun eigen manier meebeleven.

Eefje Smets
student aan UCLL en actief binnen Geestelijke Gezondheidszorg Bethanië

Een initiatief van Gedeeld Fietsplezier

De Velodroomfabriek baseert zich op Gedeeld Fietsplezier, een initiatief van Mobiel 21 dat minder mobiele mensen opnieuw laat genieten van wind in de haren. En dat met behulp van aangepaste fietsen voor twee zoals riksja’s, duofietsen of tandems.

Gerelateerde inzichten

Straffe case

Minder mobiele mensen vinden aangepaste deelfiets op Gfietst.be

Het nieuwe platform Gfietst.be van G-sport Vlaanderen bundelt alle locaties in Vlaanderen waar minder mobiele mensen een fiets op hun maat kunnen huren. Doel van het platform is om echt iedereen te laten genieten van deugddoende fietstochten, ongeacht leeftijd, gezondheid of beperking.

Verder lezen
Opinie

Eerst de shitshow, dan goednieuwsshow

2024 is op alle vlakken in mineur gestart voor (duurzame) mobiliteit. Afgeschafte bushaltes, absolute filerecords, doodgereden kinderen en gesloten treinloketten. Hoe krijgen we ons danig ontspoorde mobiliteitssysteem uit deze perfecte shitstorm?

Verder lezen
Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen