Ga verder naar de inhoud

De Fietsschool: Zoveel meer dan alleen fietsvaardigheid

Mobiliteit voor iedereen
Straffe case

Sinds 2011 strijdt De Fietsschool tegen vervoersarmoede door mensen die niet kunnen fietsen om te toveren tot dagelijkse fietsers. Daarbij gaat het om meer dan fietsvaardigheid alleen. Deelnemers proeven al snel van de vele voordelen die fietsen biedt. Een overzicht!

Fietsvaardigheid als basis

In 2011 organiseerde De Fietsschool haar eerste fietslessen voor volwassenen die nooit hebben leren fietsen of die het fietsen in de loop der jaren verleerd zijn. Hoofdzaak van die lessen is natuurlijk om deelnemers te leren fietsen. Ze krijgen alle basisvaardigheden onder de knie: van evenwicht houden, sturen, schakelen en remmen tot reageren op andere weggebruikers.

Maar fietsen, en De Fietsschool, draait om meer dan fietsvaardigheid alleen. Om niet-fietsers om te toveren tot dagelijkse fietsers, leren we deelnemers niet enkel fietsvaardigheid aan, maar zetten we actief de vele voordelen van fietsen in de verf.

Het enige wat we daarvoor moeten doen is teruggrijpen naar de warme reacties en reviews van eerdere deelnemers aan de fietslessen.

Fietsen is vrijheid

De fiets is niet zomaar een vervoersmiddel. Fietsen is superflexibel. In tegenstelling tot de auto heb je er geen rijbewijs of benzine voor nodig. In tegenstelling tot de bus of de trein heb je er geen abonnement of dienstregeling voor nodig. Files, vertragingen of stakingen? Daar hebben fietsers geen last van. Kortom, fietsen is vrijheid. En dat merken ook de deelnemers van De Fietsschool.

Ik ben poetshulp. Met de fiets kan ik op één dag veel meer klanten verder helpen. Gewoon omdat ik er makkelijker geraak.

Irondina

Fietsen is zelfstandigheid

Wie kan fietsen is voor verplaatsingen niet meer afhankelijk van anderen. Met de fiets geraken mensen zelf op hun werk. Met de fiets kunnen vaders en moeders zelf hun kinderen naar de school of de sportclub brengen. Het enige wat ze nodig hebben: een fiets en de kracht van hun eigen lichaam om zichzelf vooruit te trappen. Ook de trots die mensen ervaren als ze een nieuwe vaardigheid onder de knie krijgen, valt niet te onderschatten. Kortom, de fiets geeft mensen zelfstandigheid en eigenwaarde.

Door te leren fietsen, besefte ik dat ik nog in staat ben om iets nieuw te leren.

Doenja

Fietsen is erbij horen

Er zijn weinig plekken op de wereld waar fietsen zo populair is als in Vlaanderen. We hebben een echte fietscultuur. Dat merken ook nieuwkomers die hier een nieuw leven willen opbouwen. Voor hen is leren fietsen belangrijk, al is het maar omdat iedereen het doet. Erbij horen, daar draait het om. Voor vrouwelijke nieuwkomers is fietsen ook emanciperend, omdat ze in hun land van herkomst niet konden fietsen omwille van religieuze beperkingen of culturele gewoontes. Tijdens de lessen van De Fietsschool spreken lesgevers en vrijwilligers bovendien Nederlands. De lessen bieden anderstalige deelnemers dus een uitgelezen kans om hun taalvaardigheden te oefenen.

Opvallend: Ex-deelnemers worden vaak echte fietsambassadeurs die vrienden, kennissen en familieleden overtuigen om ook te leren fietsen.

Ik zie anderen fietsen en ik fiets ook. Nu hoor ik erbij.

Vivian

Fietsen is fitness

Sport en beweging zijn gezond. Dat weten we allemaal. Maar tijd vinden voor sport en beweging is niet altijd eenvoudig. Met de fiets sla je twee vliegen in één klap: je verplaatst jezelf omdat je van A naar B wil, én je doet tegelijkertijd aan sport en beweging. Heel wat deelnemers vinden het sportieve aspect van fietsen zo aangenaam, dat ze ook puur voor het plezier de fiets opspringen om een toertje te maken.

Sinds ik kan fietsen, heb ik geen pijn meer aan mijn knieën en aan mijn rug. Fietsen is een sport voor mij.

Karima

Fietsen verandert levens

Wil jij weten hoe fietsen levens verandert? In de kortfilm 'Fietsen verandert levens' vertellen zes nieuwe fietsers hoe de fiets hun leven heeft veranderd en wat De Fietsschool voor hen heeft betekend.

Gerelateerde inzichten

Straffe case

Minder mobiele mensen vinden aangepaste deelfiets op Gfietst.be

Het nieuwe platform Gfietst.be van G-sport Vlaanderen bundelt alle locaties in Vlaanderen waar minder mobiele mensen een fiets op hun maat kunnen huren. Doel van het platform is om echt iedereen te laten genieten van deugddoende fietstochten, ongeacht leeftijd, gezondheid of beperking.

Verder lezen
Opinie

Eerst de shitshow, dan goednieuwsshow

2024 is op alle vlakken in mineur gestart voor (duurzame) mobiliteit. Afgeschafte bushaltes, absolute filerecords, doodgereden kinderen en gesloten treinloketten. Hoe krijgen we ons danig ontspoorde mobiliteitssysteem uit deze perfecte shitstorm?

Verder lezen
Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen