Ga verder naar de inhoud

Telraam

Slimme gemeenten

Hoeveel auto’s rijden er eigenlijk door mijn straat? Hoe snel? En in welke richting? De automatische verkeersteller van Telraam geeft een objectief antwoord op deze vragen. Zo krijgen burgers en beleidsmakers een goed beeld van de verkeersstromen, en kunnen ze samenwerken aan een beter lokaal mobiliteitsbeleid.

Hoe maken we de lokale mobiliteit beter?

Dat is een vraag die zowel burgers als beleidsmakers bezighoudt. Allemaal willen we oplossingen voor de verkeersproblemen die we in ons dagelijks leven tegenkomen, of het nu gaat om sluipverkeer in onze straat of om onveilige kruispunten in onze buurt. Om tot die oplossingen te komen, is het natuurlijk belangrijk om eerst het probleem goed in beeld te brengen.

Verkeerstellingen voor een objectief beeld

Verkeerstellingen kunnen helpen om verkeersproblemen tastbaar te maken. Jammer genoeg zijn verkeerstellingen vandaag vaak duur, tijdelijk en maken ze zelden een onderscheid tussen verschillende vervoersmiddelen. Dat maakt het voor burgers en beleidsmakers moeilijk om een objectief beeld te krijgen van lokale verkeersproblemen.

Telraam: een eenvoudige en efficiënte verkeersteller

Gelukkig is er Telraam. Deze innovatieve verkeersteller tovert burgers om tot burgerwetenschappers, die op een eenvoudige en efficiënte manier betrouwbare verkeersdata verzamelen in hun straat. Het enige wat ze daarvoor nodig hebben is een Telraam-sensor, een raam op de eerste verdieping, een stopcontact en een internetverbinding.

De tellingen zelf gebeuren automatisch. De Telraam-sensor kijkt door het raam naar de straat, en telt alle voorbijgangers, hun snelheid en hun rijrichting. Van voetgangers en fietsers tot auto’s en vrachtwagens.

Meer dan 2.000 mensen in binnen- en buitenland tellen het verkeer met Telraam. Naast burgers en beleidsmakers gaan ook ingenieursbureaus en mobiliteitsprofessionals steeds vaker aan de slag met de kwaliteitsvolle verkeersdata die Telraam verzamelt.

Wouter Florizoone
Business Development Manager bij Telraam

Handig voor burgers en beleidsmakers

De verkeerstellingen van Telraam komen zowel burgers als beleidsmakers goed van pas.

  • Burgers gebruiken de verkeerstellingen om het verkeer in hun straat of buurt beter te begrijpen. Maar ook om aanslepende verkeersproblemen objectief aan te kaarten bij hun stad of gemeente. Telraam helpt hen daarbij met statistieken en analyses.
  • Beleidsmakers gebruiken Telraam dan weer in participatietrajecten. Ze schakelen burgers in om verkeer te tellen, om verkeersstromen te analyseren, en om oplossingen te bedenken op basis van die tellingen en analyses. Zo ontstaat een breed draagvlak voor maatregelen die de lokale mobiliteit verbeteren. Telraam voorziet daarbij begeleiding van A tot Z: van de werving van tellers, over workshop rond data-analyse, tot advies over de meest gepaste mobiliteitsmaatregelen.

Wist je dat?

Alle Telraam-tellingen en –statistieken publiek beschikbaar zijn op de Telraam-website? En dat je al jouw ideeën en vragen rond verkeerstellingen en lokale mobiliteit vrij kan delen op het online platform Telraam Talks?

Patrick_Mobiel-21-2023
Vragen over Telraam?

Patrick Auwerx

Wil jij aan de slag met deze innovatieve verkeersteller? Of wil je Telraam integreren in je gemeentelijk participatietraject? Neem contact op met Patrick, of check de Telraam-website voor meer informatie.

Slimme gemeenten

Participatie en innovatie voor een duurzame toekomst

We geloven in de kracht van participatie en innovatie. Omdat mensen samen meer weten dan apart. Met vernieuwende methodes en hedendaagse technologie bouwen we aan slimme gemeenten, klaar voor de toekomst.

Verder lezen