Ga verder naar de inhoud

Collega Dries geeft zijn tips voor een geslaagde vlakbijvakantie

Autovrij leven
Tips & tricks

Niets zo plezant als de toerist uithangen in eigen land. Vergeet dus die overzeese vliegreis, berg die plannen voor het gevaarlijk hete Sicilië maar op en kies vol vertrouwen voor een actieve staycation. Dries wijst de weg!

Stippel een route uit

De route uitstippelen is de helft van het plezier. Tenminste als je de juiste tools gebruikt. Op RouteYou kan je gratis je eigen route maken of al bestaande routes van andere avonturiers bekijken én downloaden (ook op je GPS). De site is ook ideaal om de trage wegen te vinden. Andere routeplanners zijn Komoot, BRouter en OSMAnd (app op je smartphone) en voor wie toch over de grens wil kijken is er voor Frankrijk het nieuwe Hexplo. Natuurlijk mag ook ons wereldberoemde knooppuntennetwerk niet ontbreken. Veel routeplanners (zoals RouteYou) hebben het trouwens geïntegreerd.

Niet te missen pareltjes

9 icoon­routes door heel Vlaanderen

Elke icoon­fi­et­sroute haakt de mooiste stuk­jes van het Vlaamse land­schap aan elka­ar via aantrekke­lijke fietswe­gen rond een cen­traal the­ma. Alle icoon­routes zijn volledig en in twee richtin­gen beweg­wi­jz­erd. 

50 mooie wan­delin­gen in Vlaan­deren

Als je deze routes, samengesteld door Pasar vzw, alle­maal hebt gewan­deld tegen sep­tem­ber, ben je een absolute pro.

Vijf bestem­min­gen op min­der dan een halve dag van Brus­sel

Iets verder maar nog alti­jd duurza­am te bereiken.

Slaapwel

Onderweg zijn is plezant maar weten dat je ergens fijn kan aankomen, verhoogt alleen maar het reisplezier. Voor trage vakantiegangers zijn er verschillende initiatieven. Dus als vrienden en familie niet thuis geven, kan je altijd hier terecht:

Deskundig advies

Zelfs een doorwinterde vakantiefietser of vakantiestapper stelt goed advies van andere ervaringsdeskundigen op prijs. Er bestaan tientallen forums waar je terecht kan met eender welke vraag. Vraag het aan Google en je staat versteld van hoe snel je geholpen wordt. Omdat fietsers en wandelaars sowieso toffe mensen zijn, krijg je vaak snel antwoord.

Ga dus zeker eens kijken op Fietsvakantie met kinderen, De vakantiefietser, De Uitstap, Checklist fietsvakantie en Bikepacking. En om op het eind van de dag al die verbrande calorieën weer aan te vullen delen vakantiefietsers een heleboel recepten voor onderweg ook voor wie maar één pitje heeft om op te koken. Als uitsmijter nog deze 10 bijzondere wandelingen in België.

Voor alle andere toeristische info verwijzen we graag naar Vlaanderen Vakantieland, Visit Flanders, Wal​lo​nia​.be en Visit Brussels.

Vervoer regelen

In de zomer brengt de NMBS vaak heuglijk nieuws voor dichtbijvakantiegangers in de vorm van het DuoTicket. Daarmee reis je met 2 voor de prijs van 1! met Vergeet ook zeker de Discovery Tickets niet. Ze brengen je stressloos én tegen een voordeeltarief naar de fijnste plekjes in ons land.

Heb je zelf geen fiets, dan is huren een slimme optie. Google is je beste vriend met de zoektermen fiets + huren + naam van je bestemming 😊

Zo, het plan­nen kan begin­nen. En vergeet niet: Het avon­tu­ur begint aan het eind van de strat­en die we ken­nen! Wij zijn in ieder geval benieuwd naar jul­lie vlakbij-belevenis­sen, dus post gerust een paar fotoot­jes, ver­halen en extra tips op onze Face­bookpagina.

Gerelateerde inzichten

Tips & tricks

Zo organiseer je een Autovrije Schooldag

Werk maken van een schoolomgeving die echt kindvriendelijk is? Dan is een Autovrije Schooldag zeker iets voor jou.

Verder lezen
Opinie

Maak je parkeerbeleid minder emotioneel

Wie aan par­keer­plaat­sen of ‑tarieven raakt, raakt mensen recht in hun hart, zo lijkt het wel. Het Europese project Park4SUMP leert ons dat kennis over parkeerbeleid vaak helpt om de hevige emoties te temperen.

Verder lezen
Autovrij leven

Meer straten op mensenmaat

We tonen hoe geweldig straten zijn als er meer plaats is voor mensen en minder voor auto's. Straten op mensenmaat met ruimte voor ontmoeting, spel, natuur, adem en rust. Enfin, straten om in te leven, dus.

Verder lezen