Ga verder naar de inhoud

Staatssecretaris de Moor leert asielzoekers in Arendonk fietsen

Mobiliteit voor iedereen

Sinds deze lente geeft De Fietsschool in het opvangcentrum van Arendonk fietslessen aan asielzoekers en enkele buurtbewoners. Daarvoor werd een verkeerspark ingericht op het binnenplein van het centrum. Tijdens een tiental lessen leren de deelnemers de basisvaardigheden die ze nodig hebben om te kunnen fietsen.

Fietsles in het opvangcentrum

Voor de Internationale Dag van de Fiets op 3 juni sprong Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op haar fiets. Ze bezocht een pilootproject van BE CYCLE in het opvangcentrum van Arendonk dat asielzoekers leert fietsen. Ze nam er enthousiast deel aan de oefeningen. Als sluitstuk trekken de deelnemers de straat op om oefenritjes te maken.

Met haar bezoek in Arendonk wil de Staatssecretaris de ontwikkeling van het fietsbeleid in Vlaamse en Brusselse asielcentra in de kijker zetten. Veilig leren fietsen is een essentieel onderdeel van integratie.

Wie kan fietsen raakt makkelijker van het ene punt naar het andere. Fietsen biedt mensen meer kansen op de arbeidsmarkt, stimuleert participatie aan de samenleving en bevordert integratie.

Nicole de Moor
Staatssecretaris voor asiel en migratie

BE CYCLE: Meer dan fietsles alleen

De lessen van De Fietsschool in Arendonk kaderen in het project BE CYCLE, dat ernaar streeft om asielzoekers in opvangcentra te leren fietsen. Concreet bestaat het project uit vijf kleinere pilootprojecten in de opvangcentra van Arendonk, Kapellen, Koksijde, Pelt en Wingene. De ambitie is om in die centra zeker 75 mensen te leren fietsen. De inzichten en ervaringen uit de pilootprojecten moeten er uiteindelijk toe leiden dat de fiets een structurele plek krijgt in Vlaamse en Brusselse asielcentra.

BE CYCLE wordt gefinancierd door Fedasil en ondersteund door De Fietsschool, Groep INTRO en HERW!N.

Naast de fietslessen komen ook verkeersregels, verkeersveiligheid en complexe verkeerssituaties aan bod. Net als fietsonderhoud en fietsherstel. De Fietsschool is bovendien een ideale plaats om je Nederlands te oefenen. Die totaalaanpak willen we in nog meer opvangcentra uitrollen.

Ilse Vleugels
Projectmedewerker bij Mobiel 21 en De Fietsschool
Hannelore_Mobiel-21-2023

Hannelore Depypere

Wil je als vrijwilliger aan de slag om fietlessen in asielcentra te geven? Of wil je meer weten over BE CYCLE? 

Gerelateerde inzichten

Straffe case

Fietsschool XS: Fietslessen voor kwetsbare kinderen

Vanaf 20 september biedt De Fietsschool gratis fietslessen aan voor lagereschoolkinderen in Leuven. In vier lessen leren kinderen die nog geen evenwicht kunnen houden op de fiets hoe ze zelfstandig moeten trappen. Zo genieten ze van meer bewegingsvrijheid.

Verder lezen
Onderzoek & cijfers

Hoe maken we fietsen nog inclusiever?

Een nieuw rapport van Mobiel 21 brengt de diversiteit van fietsers in de Vlaamse centrumsteden in kaart. Het rapport biedt beleidsmakers inzichten en handvaten voor een inclusief en lokaal fietsbeleid.

Ontdek het rapport
Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen