Ga verder naar de inhoud

Minder mobiele mensen vinden aangepaste deelfiets op Gfietst.be

Mobiliteit voor iedereen
Straffe case

Minder mobiele mensen kunnen voortaan sneller een aangepaste deelfiets vinden. Het nieuwe platform Gfietst.be van G-sport Vlaanderen bundelt alle locaties in Vlaanderen waar minder mobiele mensen een fiets op hun maat kunnen huren. Doel van het platform is om echt iedereen te laten genieten van deugddoende fietstochten, ongeacht leeftijd, gezondheid of beperking.

De fiets opspringen, een tochtje maken en genieten van de buitenlucht: het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen. Zo zijn er heel wat mensen die omwille van hun leeftijd, hun gezondheid of hun beperking niet (meer) zelfstandig kunnen fietsen. Om toch te kunnen fietsen, zijn deze mensen aangewezen op aangepaste fietsen voor twee personen: een piloot die trapt en een minder mobiele passagier die gezellig meerijdt. Denk daarbij maar aan riksja’s, duofietsen of tandems.

Alle deelpunten in één oogopslag

“Fietsen is voor mensen met een beperking de populairste vorm van bewegen, na wandelen,” zo vertelt Stef Dehantschutter, voorzitter van G-sport Vlaanderen. “Toch is het vaak niet zo eenvoudig om een geschikte fiets te vinden. De aankoop van een aangepaste fiets is duur, en het commerciële huuraanbod is beperkt.”

Gelukkig zijn er in Vlaanderen heel wat zorgvoorzieningen, welzijnsorganisaties en vrijwilligers die een aangepaste fiets hebben, en die fiets ook met anderen delen. Om minder mobiele mensen te helpen bij het vinden van die deelfietsen, lanceert G-sport Vlaanderen Gfietst.be. Dit online platform bundelt alle deelpunten op een overzichtelijke kaart. Zo krijgen minder mobiele mensen makkelijker toegang tot een fiets. En dat bij hen in de buurt en tegen een voordelig tarief.

Aangepaste fietsen maken het mogelijk om fietsplezier te delen. De focus ligt daarbij sterk op het sociale aspect van samen fietsen. Wanneer piloot en passagier op pad gaan, genieten ze van een gezellige babbel, een spontane lach en het gelukzalige gevoel van wind in de haren.

Ine Bosmans
projectleider bij Mobiel 21

Gedeeld fietsplezier voor iedereen

G-sport Vlaanderen en Mobiel 21 willen echt iedereen die minder mobiel is laten genieten van deugddoende fietstochten. De doelgroep van Gfietst.be is dan ook heel breed: van ouderen tot mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Ook blinden en slechtzienden vinden op het gebruiksvriendelijke platform hun gading.

“Gfietst.be verzamelt niet alleen alle deelpunten in Vlaanderen," aldus Ine Bosmans, projectleider bij Mobiel 21. "Het platform wil mensen ook allerlei informatie verschaffen over aangepaste fietsen. Zo toont het welk type fiets het meest geschikt is voor iemand met een specifieke beperking. Vanuit Mobiel 21 ondersteunen we zorgvoorzieningen en welzijnsorganisaties trouwens ook bij de opstart van nieuwe initiatieven met aangepaste fietsen. Het gaat dan om advies bij de aankoop van een fiets, de zoektocht naar behulpzame partners of de training van vrolijke vrijwilligers."

Werken aan inclusieve mobiliteit

In totaal staan er nu al zo’n 30 deelpunten op het online platform, goed voor een veelvoud aan aangepaste fietsen. Doel is om dat aantal de komende jaren nog flink op te krikken en iedereen mee op pad te krijgen.

"Iedereen moet kunnen fietsen," aldus uittredend minister van Mobiliteit Lydia Peeters, die meefietste met bewoners tijdens de lancering van het nieuwe platform in Het Gielsbos in Lille. "We blijven dan ook inzetten op inclusieve mobiliteit. Dat doen we bijvoorbeeld door fietsinfrastructuur aan te leggen die rekening houdt met brede, aangepaste fietsen. En door initiatieven zoals Gfietst.be te steunen. Want als we samenwerken, bereiken we meer."

Deel fietsplezier met minder mobiele mensen

Wil jij weten hoe je zelf een initiatief opstart om fietsplezier te delen met minder mobiele mensen? Wil jij piloot worden en leren hoe je vlot en veilig fietst met een riksja? Mobiel 21 staat klaar om je op weg te helpen.

Gerelateerde inzichten

Straffe case

Vrijwilligers geven minder mobiele mensen wind in de haren

Vrijwilligers die minder mobiele mensen laten genieten van een ritje in een riksja of een andere aangepaste fiets. Dat is Gedeeld Fietsplezier in een notendop. Wij vroegen een van die vrijwilligers, Luc Gadeyne uit Oud-Heverlee, waarom hij zo geniet van samen fietsen.

Lees het verhaal van Luc
Opinie

Onze brief aan Annick De Ridder, de nieuwe Vlaamse minister voor Mobiliteit

De eed is afgelegd, het nieuwe Vlaamse regeerakkoord ligt er. Tijd voor een brief aan minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, Annick De Ridder. Over draagvlak en gevonden politieke moed voor meer duurzame mobiliteit.

Verder lezen
Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met mobiliteitsarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen