Ga verder naar de inhoud

Hoe is het gesteld met de fietsvaardigheid van scholieren?

Mobiliteit voor iedereen
Veilig naar school
Onderzoek & cijfers

Naar schatting 8 % van de kinderen tussen 6 en 12 jaar in Leuven kan niet fietsen. De Fietsschool Leuven krijgt al een tijdje signalen dat lang niet alle Leuvense kinderen op hun 12de kunnen fietsen. Via een bevraging bij alle lagere scholen in 2021 onderzocht Mobiel 21 de oorzaken van én mogelijke oplossingen voor dit probleem.

Kunnen fietsen is niet langer evidentie

In de lagere school ligt het accent al snel op verkeerseducatie en wordt ervan uitgegaan dat alle kinderen de basisfietsvaardigheden al onder de knie hebben. Maar dat is niet het geval. In de eerste graad (6 tot 8 jaar) kan 16% (1 op 6 kinderen in de klas) niet fietsen. Kinderen die nog niet goed kunnen fietsen, dreigen uit de boot te vallen. Voor hen wordt het dan heel moeilijk om hun achterstand nog in te halen en in het 6de leerjaar te slagen voor hun fietsexamen.

8%
van de Leuvense kinderen tussen 6 en 12 jaar

kan niet fietsen

11%
van kinderen in de lagere school

heeft geen fiets

50%
van de lagere scholen

onderneemt actie om het probleem aan te pakken

De meest aangehaalde oorzaken waarom kinderen niet kunnen fietsen, zijn: moeilijke gezinssituatie, migratieachtergrond, armoede, ouders die niet kunnen fietsen, kinderen die geen fiets hebben, geen interesse in fietsen … Mobiel 21 wil daar komaf mee maken en is in 2023 gestart met Fietsschool XS dat fietslessen aanbiedt voor kinderen in kwetsbare gezinnen.

Samenwerken met scholen, ouders en De Fietsschool

Ongeveer de helft van de lagere scholen neemt initiatieven om het probleem aan te pakken. Voor scholen is het niet evident om in klasverband aandacht te geven aan die kleinere groep leerlingen die nog niet voldoende of helemaal niet kan fietsen. De ouders van deze kinderen hebben vaak zelf niet genoeg fietservaring om hun kinderen te leren fietsen. Ze hebben bijvoorbeeld thuis geen ruimte om te oefenen of hebben geen eigen fiets. Daar komt nog bij dat sommige ouders nog niet overtuigd zijn van het belang dat hun kinderen kunnen fietsen.

Voor Mobiel 21 en De Fietsschool is het duidelijk dat er echt nood is aan fietsvaardigheidslessen voor jonge kinderen uit kansarme gezinnen. Met De Fietschool XS hanteren ze een aanpak waarbij zowel de kinderen als hun ouders betrokken worden. Die biedt namelijk de meeste kans dat kinderen ook effectief blijven fietsen.

Fietslessen voor kinderen en volwassenen

Fietsschool XS

Fietsschool XS: Fietslessen voor kwetsbare kinderen

De Fietsschool

De Fietsschool: Zoveel meer dan alleen fietsvaardigheid
Ine_Mobiel-21-2023

Ine Bosmans

Vragen over fietslessen? 

Gerelateerde inzichten

Tips & tricks

Zo organiseer je een Autovrije Schooldag

Werk maken van een schoolomgeving die echt kindvriendelijk is? Dan is een Autovrije Schooldag zeker iets voor jou.

Verder lezen
Straffe case

Fietsschool XS: Fietslessen voor kwetsbare kinderen

Vanaf 20 september biedt De Fietsschool gratis fietslessen aan voor lagereschoolkinderen in Leuven. In vier lessen leren kinderen die nog geen evenwicht kunnen houden op de fiets hoe ze zelfstandig moeten trappen. Zo genieten ze van meer bewegingsvrijheid.

Verder lezen
Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen vervoers­armoede

We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.

Verder lezen