Ga verder naar de inhoud

Citizen Dialog Kit: digitale enquêtes op straat

Veilig naar school
Slimme gemeenten
Straffe case

Met de Citizen Dialog toolkit kan je op goed uitgekozen locaties passanten bevragen over eender welk thema. Wij testten deze uitvinding van Research[x]Design KU Leuven voor het nieuwe mobiliteitsplan in Zandhoven.

Gesprekken op plekken die ertoe doen

‘Starting converstation at places that matter’ dat is de belofte van Citizen Dialog Kit, van Research[x]Design KU Leuven. Met een simpele druk op de juiste knop van het interactieve beeldscharm kunnen mensen vragen beantwoorden over de lokale verkeerssituatie. Het achterliggende online dashboard geeft de enquêteur dagelijks inzicht in de respons.

Getest in Zandhoven

Bij Mobiel 21 zijn we altijd op zoek naar nieuwe en laagdrempelige manieren om met burgers in gesprek te gaan over mobiliteit en leefbaarheid. We waren meteen enthousiast toen Jorgos Coenen, de maker van de Citizen Dialog Kit, ons vroeg of we de toolkit wilden uittesten. De evaluatie van twee proefopstellingen voor een nieuw mobiliteitsplan in Zandhoven, in samenwerking met Suunta en Telraam, bleek de ideale testcase.

De Citizen Dialoog Kit kwam op twee verschillende locaties: één in een woonwijk met een testopstelling voor een verkeersfilter en één voor een schoolpoort met testopstelling voor eenrichtingsverkeer en een fietsstraat. Buurtbewoners en passanten kregen 4 weken de tijd om hun mening te geven via de Citizen Dialog Kit. In totaal leverde dat 406 reacties op, ingegeven via het interactieve beeldscherm van de kit.

Directe feedback voor het gemeentebestuur

De bevraging via de Citizen Dialog Kit leerde ons onder andere dat:

  • bewoners in de buurt van de verkeersfilter graag in hun straat wonen en bij sommigen is dat gevoel nog versterkt
  • de meerderheid (62%) vindt dat de verkeersfilter de veiligheid in de straat verhoogt
  • 30% vaker wil fietsen dankzij de verkeersfilter
  • in de schoolomgeving 50% (voornamelijk buurtbewoners) de ingreep geen goed idee vindt.

Het schepencollege kreeg een overzicht van alle resultaten uit de bevraging. Op basis daarvan bepaalde het college het vervolg van de proefopstellingen: de verkeersfilter werd permanent en de schoolomgeving kreeg een nieuwe proefopstelling. De Zandhovenaren kregen extra informatie over de resultaten en het vervolg tijdens een infomarkt.

De Citizen Dialog Kit is een uitstekende manier om heel lokaal, in de publieke ruimte, mensen naar hun mening te vragen over hun buurt of straat. Maar er komt wel wat meer bij kijken dan simpelweg ergens een scherm neerplanten. Een goede begeleiding en opvolging is essentieel.

Sanne Vanderstraeten
Projectmedewerker Mobiel 21

Gerelateerde inzichten

Opinie

Waarom Mobiel 21 samenwerken zo super vindt

Els Van den broeck, algemeen directeur bij Mobiel 21, schuift aan tafel bij de Socius-podcast ‘Allemaal Politiek’ om te praten over succesvolle samenwerkingen als hefboom voor verandering.

Beluister de podcast
Straffe case

Burgers schrijven mee aan nieuw fietsplan in As

Onlangs stelde de gemeente As haar nieuw Fietsplan voor. Met dit plan wil de voormalige mijngemeente fietsen nog vlotter en veiliger maken. Het plan ontstond in nauwe samenwerking tussen de gemeente, haar inwoners en Mobiel 21.

Verder lezen
Veilig naar school

Gezonde & kindvriendelijke schoolomgevingen

We bouwen mee aan veilige en avontuurlijke publieke ruimte waarin kinderen en jongeren zich zelfstandig kunnen, willen én mogen verplaatsen. Naar school, vrienden, de sportclub, het park ... in alle windrichtingen.

Verder lezen