Ga verder naar de inhoud

Hoe organiseer je zelf een fietspool?

Autovrij leven
Veilig naar school
Tips & tricks

Wat is er fijner dan samen naar school te stappen of te fietsen? Waarom geen fietspool of een wandelpool starten samen met andere ouders? Het is plezant en gemakkelijk. Wij zetten je op weg met praktische tips en goede voorbeelden.

Wat is fietspoolen of voetpoolen?

Kinderen stappen en fietsen graag. En dat wordt er alleen maar leuker op als ze onderweg ook nog eens vriendjes kunnen oppikken om samen naar school te gaan. Poolen is met een kleine, duidelijk herkenbare groep kinderen, onder begeleiding van een of meer volwassenen naar school of naar hobby’s fietsen of wandelen. Ze zijn m.a.w. een gezonder, veiliger en milieuvriendelijker idee dan de auto nemen.

Ik merk dat meer en meer kinderen, ook los van de fietspool, met de fiets naar school komen. Blijkbaar heeft onze slinger fietspoolende kinderen andere ouders over de streep getrokken. Ze zien nu dat fietsen of stappen helemaal niet zo gevaarlijk of omslachtig zijn.

Amina
mama van Marie (10j)

Alleen maar voordelen voor poolers

Veel kinderen wonen vaak in de buurt van hun school. Fietsen en stappen is dus een logische keuze. En dat heeft alleen maar voordelen voor poolers:

  • Kinderen doen ervaring op in het verkeer en trainen hun fietsvaardigheden waardoor ze zelfstandiger en behendiger worden.
  • In groep is iedereen beter zichtbaar. Automobilisten gedragen zich doorgaans ook hoffelijker tegenover poolers.
  • Minder auto’s betekent ook minder chaos aan de schoolpoort.
  • Fietsers zijn vaak sneller omdat ze doorsteekjes kunnen nemen.
  • Stappen en trappen is gezond en het kost niks.
  • Poolers hebben meer sociaal contact en komen frisser aan in de klas.

Zo begin je eraan

Mobiel 21 begeleidt al jaren scholen en gemeenten bij het opstarten van poolprojecten. In onze brochure 'Poolen’ vind je alle informatie over hoe je een pool opstart. Onder andere op vragen over verzekering, aantal deelnemers per pool, routeadvies enz. kjrijg je een antwoord. Heb je toch nog onbeantwoorde vragen, contacteer ons gerust. We helpen je met plezier op weg.

Gerelateerde inzichten

Straffe case

ParkPAD geeft gemeenten kompas voor beter parkeerbeleid

Samen met Mobiel 21 en lokale stakeholders evalueren verschillende Vlaamse gemeenten hun parkeerbeleid. Drie van hen rondden die evaluatie ondertussen af. Zij kregen een ParkPAD-certificaat en gaan nu met de inzichten uit de evaluatie aan de slag voor een beter lokaal mobiliteitsbeleid.

Meer leren
Opinie

Waarom Mobiel 21 samenwerken zo super vindt

Els Van den broeck, algemeen directeur bij Mobiel 21, schuift aan tafel bij de Socius-podcast ‘Allemaal Politiek’ om te praten over succesvolle samenwerkingen als hefboom voor verandering.

Beluister de podcast
Autovrij leven

Meer straten op mensenmaat

We tonen hoe geweldig straten zijn als er meer plaats is voor mensen en minder voor auto's. Straten op mensenmaat met ruimte voor ontmoeting, spel, natuur, adem en rust. Enfin, straten om in te leven, dus.

Verder lezen