Ga verder naar de inhoud

Vraag subsidies voor een veiligere schoolomgeving

Veilig naar school
Tips & tricks

De Vlaamse Overheid geeft subsidies voor kleine infrastructurele maatregelen in schoolomgevingen en langs schoolroutes. Lees hier hoe je ze aanvraagt. Het gaat om projecten die, volgens het STOP-principe, gevaarlijke punten wegwerken voor fietsers en voetgangers.

Hoe subsidies aanvragen?

Om actieve verplaatsingen van en naar school te stimuleren, moeten ook de schoolomgeving en de routes ernaartoe veilig en kwaliteitsvol ingericht zijn. De Vlaamse Regering heeft daarom een subsidieregeling uitgewerkt voor kleinere infrastructuurwerken die de schoolomgeving veiliger maken.
Om een dossier in te dienen voor de subsidies van de Dienst Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) kan je als gemeente een beroep doen op de expertise van Mobiel 21. We helpen je bij de analyse van de lokale verkeerssituatie, de uitwerking van concrete maatregelen tot en met de praktische begeleiding om het subsidiedossier in te dienen. Verhoog zo je kans op de subsidies en bespaar je de rompslomp die vaak bij zo’n aanvraag komt kijken.

Subsidieaanvraag

De subsidies zijn gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele aanpassingen. Als gemeente kan je per kalenderjaar één subsidieaanvraag indienen voor maximaal 10 schoolomgevingen.

Kosten die in aanmerking komen

  • verkeerssignalisatie
  • kleinere infrastructurele maatregelen die de verkeersveiligheid verhogen
  • Materiaal- en plaatsingskosten

Gerelateerde inzichten

Onderzoek & cijfers

2023 in cijfers

2023 was weer een jaar om in te kaderen. Duik mee in ons jaaroverzicht, speciaal voor jou netjes verpakt in een infographic boordevol sprekende cijfers.

Verder lezen
Whitepaper

E-book 30 Dagen Minder Wagen

Download het 2de e-book van 30 Dagen Minder Wagen boordevol tips, interessante interviews met even interessante mensen en een dikke Mobiquiz XL om je kennis te testen.

Verder lezen
Veilig naar school

Gezonde & kindvriendelijke schoolomgevingen

We bouwen mee aan veilige en avontuurlijke publieke ruimte waarin kinderen en jongeren zich zelfstandig kunnen, willen én mogen verplaatsen. Naar school, vrienden, de sportclub, het park ... in alle windrichtingen.

Verder lezen