Ga verder naar de inhoud

Mobiel 21 test tijdelijke Hoppinpunten in Leuven

Mobiliteit voor iedereen
Onderzoek & cijfers

Sinds deze week staat er een tijdelijk Hoppinpunt aan buurtcentrum Sint-Maartensdal in Leuven. Buurtbewoners kunnen er de komende maanden deelfietsen en een deelwagen ontlenen. Stad Leuven onderzoekt, samen met Mobiel 21 en VELO, welke drempels mensen daarbij ervaren.

Sinds 2021 vind je in Leuven meer dan veertig Hoppinpunten. Aan zo’n punt vind je verschillende vormen van deelmobiliteit, en kan je vaak ook overstappen op het openbaar vervoer. "Deelmobiliteit is al erg populair in onze stad,” zo vertelt David Dessers, schepen van mobiliteit in Leuven. “Steeds meer Leuvenaars kiezen voor een deelfiets of -wagen. Op vier jaar tijd is het aantal autodelers gestegen met maar liefst 80%. Het aantal Leuvenaars dat regelmatig een deelfiets gebruikt is vervijfvoudigd. Dat zijn straffe cijfers, maar er is nog marge voor groei en we weten ook dat sommige Leuvenaars moeilijk de weg vinden naar deelmobiliteit.”

Deelwagens en deelfietsen

Om mogelijke drempels bij het gebruik van deelfietsen en -wagens weg te nemen, en nog meer Leuvenaars naar deelmobiliteit toe te leiden, staat er nu een tijdelijk Hoppinpunt aan buurtcentrum Sint-Maartensdal. Daar kunnen bezoekers van het buurtcentrum de komende maanden een deelwagen en verschillende soorten deelfietsen ontlenen, van eenvoudige stadsfietsen tot elektrische bakfietsen. Buurtwerkers, VELO en Mobiel 21 begeleiden hen daarbij. Ook andere buurtbewoners kunnen de deelfietsen gedurende de testperiode tegen een voordelig tarief ontlenen na registratie op www.leuven.be/deelfietsen.

Drempels bij deelmobiliteit

In ruil voor de testritjes vraagt de stad aan de gebruikers om feedback te geven. "Zo willen we te weten komen wat buurtbewoners van het Hoppinpunt vinden, welke drempels ze eventueel ervaren en of ze van plan zijn in de toekomst vaker een deelvoertuig te gebruiken”, aldus Sam Delespaul, onderzoeker bij Mobiel 21.

“Met die inzichten kunnen we deelmobiliteit inclusiever maken, en nog beter inzetten in de strijd tegen vervoersarmoede”, vult Elisabeth De Roover, projectcoördinator bij VELO, aan. Zo is het stadsbestuur in elk geval van plan om, op basis van de feedback, te bekijken of ze in de toekomst permanente deelpunten kan voorzien aan buurtcentra.

Eerder richtte de stad trouwens al een tijdelijk Hoppinpunt in aan buurtcentrum Mannenstraat. In december verhuist het deelpunt dan naar buurtcentrum Casablanca in Kessel-Lo.

Met steun van Interreg

Stad Leuven, VELO en Mobiel 21 kunnen voor dit initiatief rekenen op Europese steun via het Interreg-project ShareDiMobiHub.

Gerelateerde inzichten

Opinie

Rechtvaardige mobiliteit: what’s in a name?

Voldoet de term ‘duurzame mobiliteit’ opeens niet meer? En is rechtvaardige mobiliteit gewoon een een nieuw begrip dat hetzelfde betekent. Of vullen beide elkaar aan? Collega Els legt uit

Verder lezen
Onderzoek & cijfers

Klachtenregen over flexvervoer in Vlaanderen: Wat moet anders?

Het flexvervoer van De Lijn, bedoeld om het openbaar vervoer flexibeler en efficiënter te maken, krijgt felle kritiek van reizigers. Onderzoek van Mobiel 21 naar het vervoer op maat in Gent toont aan aan dat flexvervoer pas werkt als het eenvoudig, laagdrempelig en afgestemd is op de behoeften van minder mobiele personen.

Leer meer
Mobiliteit voor iedereen

Samen tegen mobiliteits­armoede

Je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom maken we komaf met mobiliteitsarmoede. We geven fietsles aan volwassenen, kinderen en studenten. Én we doen onafhankelijk onderzoek.

Verder lezen