Duurzaam naar school
Zeg nu zelf, wat is er fijner dan samen naar school te stappen of te fietsen? Een fietspool of een wandelpool starten samen met andere ouders hoeft niet eens zo moeilijk te zijn. Mobiel 21 zet je op weg met praktische tips en goede voorbeelden.
Minder auto’s aan de schoolpoort
Veel ouders brengen hun kinderen nog met de auto naar school. Naast de parkeerchaos en gevaarlijke situaties zijn er nog een heleboel nadelige effecten die niet meteen opvallen. Kinderen die met de auto gebracht worden, doen minder ervaring op in het verkeer, verliezen een stuk zelfstandigheid én bewegen minder. Bovendien schatten kinderen die weinig fietsen of te voet gaan gevaarlijke situaties vaak verkeerd in waardoor de kans op ongevallen vergroot. Nochtans wonen kinderen vaak in de buurt van hun school. Fietsen en stappen is dus een logische keuze.
Wat is fietspoolen of voetpoolen?
Poolen is met een kleine, duidelijk herkenbare groep kinderen onder begeleiding van een volwassene naar school of naar hobby’s fietsen of wandelen. Voor ouders met weinig tijd of met veel twijfels zijn fietspoolen en voetpoolen een gezond, veilig en milieuvriendelijk alternatief voor de auto. Kinderen stappen en fietsen graag. En dat wordt er alleen maar leuker op als ze onderweg ook nog eens vriendjes kunnen oppikken om mee te poolen.
Niets dan voordelen voor poolers:
- Het is gezond en kost niks
- Kinderen trainen hun fietsvaardigheden in het verkeer en worden behendiger.
- In groep is iedereen beter zichtbaar. Automobilisten gedragen zich doorgaans ook hoffelijker tegenover poolers
- Fietsers zijn vaak sneller omdat ze doorsteekjes kunnen nemen
- Poolers hebben meer sociaal contact
“We zien op dat meer en meer kinderen, ook los van de fietspool, met de fiets naar school komen. Blijkbaar heeft het zien van een lange rij fietspoolende kinderen andere ouders aan het denken gezet. Onze fietspool laat hen inzien dat naar school fietsen niet zo gevaarlijk of omslachtig is als ze eerst dachten.”
Hoe begin je eraan?
Mobiel 21 begeleidt al jaren scholen en gemeenten bij het opstarten van poolprojecten. In de brochure ‘Poolen’ (zie download onderaan) vind je alle informatie over hoe je een pool kan opstarten. Onder andere vragen over verzekering, aantal deelnemers per pool, routeadvies enz. worden er beantwoord. Heb je toch nog onbeantwoorde vragen, contacteer ons dan gerust.