
VRkeer is een serious game dat virtual reality (VR) inzet om leerlingen veiliger te leren fietsen. In 21 levels leren de leerlingen gepast te reageren op moeilijke verkeerssituaties. Het spel past perfect binnen de eindtermen en doelstellingen rond verkeersveiligheid. VRkeer blijkt bovendien de ideale voorbereiding op de Grote Verkeertoets of het Grote Fietsexamen.
5 nieuwe pioniers bieden VRkeer aan
VRkeer werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Moev en Mobiel21. In 2021 beet de stad Brugge de spits af met een uitleensysteem waar scholen de VR-brillen konden ontlenen. Uit de resultaten blijkt dat leerlingen die op voorhand met de bril konden oefenen, betere punten haalden op het Fietsexamen.
Omdat alle partners geloven in de meerwaarde van VRkeer, wordt het aantal VR-pakketten om uit te lenen uitgebreid. Vanaf september 2022 zullen scholen in Hasselt, Leuven, Sint Niklaas, Brussel en de hele provincie Antwerpen de kans krijgen om ook te oefenen met VRkeer. De eerste helft van dit jaar zetten de steden en de provincie een uitleensysteem op poten. Daarbij kunnen ze alle kennis en instrumenten van Brugge gebruiken.
Interesse om VRkeer te gebruiken?
Andere gemeenten, provincies of politiezones die gebruik willen maken van VRkeer kunnen dat zonder probleem. Er is nl. een basispakket met 4 VR-brillen en 4 stuurtjes beschikbaar voor 3874€ (excl. btw). Uit de praktijk blijkt dat het initiatief om in te stappen vaak vanuit verschillende diensten komt. Zo hebben we o.a. al een preventiedienst, een bibliotheek, mobiliteitsdienst, Pro Velo en documentatiecentrum Atlas die zorgen voor het aanbod en de praktische kant van de uitleningen.
Wie interesse heeft of meer informatie wil over de mogelijkheden en voordelen van VRkeer, neemt contact op met Mobiel 21 (info@mobiel21.be).
Spelenderwijs verkeerssituaties oefenen
VRkeer is een training in de vorm van een spel. Kinderen oefenen virtueel in het verkeer met behulp van een VR-bril en een speciaal ontworpen stuur. In deze nagebootste omgeving kunnen kinderen veilig rondfietsen en via opdrachten het verkeer verkennen. Zo leren ze spelenderwijs beter omgaan met onverwachte situaties die ze ook tegenkomen in hun eigen fietstocht naar school. Ze moeten telkens de juiste keuze maken en zien ook meteen de gevolgen van hun keuze. De leerlingen krijgen op verschillende manieren feedback. Via virtual reality krijgen ze de kans om gepast te leren reageren in verkeerssituaties die op de weg moeilijk te trainen zijn.