
De resultaten van de Brugse leerlingen op het fietsexamen liggen dit jaar tussen 80 % in Assebroek en 90 % in Sint-Andries. Dat is vrij hoog. Onze collega Piet Verroens die het fietsexamen via de verkeerseducatieve routes in Brugge organiseert, durft erom te wedden dat de slaagkansen volgende jaar nog zullen toenemen.
Volgens ervaringsdeskundige Piet Verroens biedt de werkwijze om het fietsexamen via de zogenaamde verkeerseducatieve routes (VERO’s) af te leggen naast hogere slaagkansen nog een aantal andere voordelen:
Meer objectiviteit en gelijke evaluatie van alle leerlingen.
Voor het fietsexamen krijgen alle leerlingen van het zesde leerjaar naast een didactische brochure een praktische opleiding langs de VERO. Ook hun ouders worden geïnformeerd op een jaarlijkse infoavond.
Zowel in Assebroek als Sint-Andries worden op 16 verschillende plaatsen langs de VERO’s observatoren ingezet. Zij worden allemaal vooraf gebrieft en krijgen dezelfde observatieformulieren. 40 procent van de observatoren betreft telkens dezelfde mensen (gemeenschapswachten, lokale fietsclubleden, …), de rest is eerder variabel (ouders, grootouders, …).
Na het fietsexamen wordt alle informatie op de observatieformulieren door drie mensen van de stad en politie beoordeeld. Zij beslissen samen of een leerling al dan niet geslaagd is.
Volgens Piet Verroens is de moeilijkheidsgraad van de VERO’s en het fietsexamen bijzonder hoog. Het slaagpercentage ligt dit jaar tussen 80 (Assebroek) en 90 (Sint-Andries) procent. Dat is vrij hoog alles in acht genomen. Piet Verroens durft erom te wedden dat dit volgend schooljaar minstens even hoog en misschien zelfs hoger zal liggen.
Het parcours waarlangs de vero loopt is goed doordacht.
Elke VERO in Brugge moet aan diverse en dezelfde criteria voldoen. Vooraf worden bijvoorbeeld de leerlingen tussen 10 tot 12 jaar bevraagd naar plaatsen in de gemeente die ze vaak bezoeken. Alle basisvaardigheden moeten langs het parcours minstens tweemaal aan bod komen. De VERO vertrekt aan het sport- of administratief centrum in de gemeente.
Feedback aan leerkrachten maakt bijsturing mogelijk.
Na het examen krijgen leerkrachten van onze collega feedback over punten waaraan ze het volgende schooljaar nog meer aandacht moeten besteden (bv. omkijken vooraleer af te slaan, arm uitsteken bij afslaan en verlaten van rotonde, agent uitnodigen voor demonstratie van tekens op school, …). Dat garandeert de kwaliteitverhoging van de voorbereiding van de volgende editie van het fietsexamen. En leidt zeker tot nog betere resultaten.