
Ljubljana (Slovenië) was dit jaar de gaststad voor Velo-city, het belangrijkste fietscongres ter wereld. Meer dan 1400 deelnemers uit maar liefst 60 landen wisselden 3 dagen lang kennis, innovaties en best practices uit om de fietstoekomst vorm te geven. Drie collega’s van Mobiel 21, Sanne, Elke en Fred waren erbij en zagen dat het thema ‘Cycling the Change’ een overvloed aan inspiratie bood. Een verslag uit eerste hand.
De toppers van Elke
School op de Teller
Ik presenteerde School op de Teller in een sessie over veilige schoolomgevingen. Met School op de teller laten we leerlingen aan de hand van Telraam-data de mobiliteit rond hun school en in hun buurt kritisch bekijken. De meeste presentaties in deze sessie gingen over schoolstraten. We sprongen er dus zeker bovenuit omdat School op de Teller toelaat om veilige schoolomgevingen veel breder te bekijken. De kracht van ons project is de sterke connectie tussen buurt en school én het feit dat we leerlingen dezelfde technologie geven als diegene waarmee ook mobiliteitsprofessionals werken. Na de presentatie toonden ProVelo uit Brussel en de stad Kopenhagen interesse om School op de Teller te gaan gebruiken.
LinkedIn Event voor Ping
Dankzij ons lidmaatschap van Cycling Industries Europe konden we op Velo-city een infostand delen met BikeCitizens en Telraam. We organiseerden er een live infosessie ‘How Ping ready are you?’ Met succes, want er was interesse uit verschillende Europese landen (Kroatie, Duitsland, Oostenrijk …) en we kregen bezoek van een Civitas Handshake delegatie. We maakten er een heel interactieve sessie van waar mensen een Ping-knop, de bijhorende app én de analytics-tool konden uitproberen. We kregen heel wat vragen of Ping een aanvulling kon zijn op reeds bestaande applicaties om problemen met de infrastructuur (genre Fix my street) te melden. De aanwezige vertegenwoordigers van steden zagen meteen het voordeel dat Ping meer doet dan enkel dat en bv. ook conflicten in kaart brengt. Bovendien is het een geïntegreerde tool om problemen te analyseren en samen met de fietsers tot oplossingen te komen.
Om een voorbeeld aan te nemen/te doen/te volgen.
- Ljubljana is een prachtvoorbeeld van een stad(scentrum) op mensenmaat. Marianne Weinreich van Ramboll omschrijft het zo: “The city center will die if we make it car free!” If that’s your belief go to Ljubljana and experience the vibrant life of a car free inner city (100.000 m²).”
- De Belgen waren talrijk op Velo-city. Fietsen leeft in België en daar moeten we internationaal ook meer mee doen. Bescheidenheid en nuchterheid mogen geen rem zetten op wat andere landen van ons kunnen leren. Zie o.a. #ghentify, en Brussel 30. En sowieso vindt Velo-city 2014 plaats in Gent. Jullie weten waarheen binnen een paar jaar.
Te volgen op Twitter:
en op LinkedIn
De toppers van Sanne
Handshake mentorschap framework
Mijn presentatie voor Civitas Handshake ging over het mentorprogramma, het effect van bijeenkomsten waar mensen een mobiliteitsbad krijgen en transitiemanagement. Tijdens het project hebben we gemerkt dat een goede mentorrelatie, waarin uitdagingen openlijk worden besproken en collega’s elkaar in vertrouwen kunnen nemen, een versterkend effect heeft. Aangezien mentoring nog vrij weinig gebruikt wordt in de mobiliteitswereld, kunnen we andere steden alleen maar aanraden om te profiteren van onze ervaringen en deze methode in te zetten in hun toekomstige projecten. Nadien volgde een paneldebat met vertegenwoordigers van Amsterdam, München, Cadiz en Turijn die hun kijk gaven op de impact van het Handshake-project.
Om een voorbeeld aan te nemen/te doen/te volgen.
- Jan Gehl en zijn boek ‘Cities for people’. Op Twitter te volgen via @citiesforpeople
- Presentatie ‘Nobody wants to be cycleSH*t’ van Tena Saric Rukavina uit Zagreb (Kroatië). In de aanloop naar de lokale verkiezingen hebben ze met Sindikat Biciklista ruim 30 burgemeesterskandidaten geïnterviewd om te polsen naar hun standpunten rond fietspromotie in hun verkiezingsprogramma. Uit de resultaten stelden ze een lijst samen met een beoordeling van CycleHIT tot CycleSHIT. Het effect bleef niet uit want sommige kandidaten pasten hun programma aan om geen slechte rating te krijgen. Soms moet je niet te braaf zijn om je doel te bereiken.
- Het eerste Belgische federale fietsplan ‘BE Cyclist’ dat Dominique Scholz presenteerde naast andere nationale strategieën uit Spanje, Duitsland en de Donau-regio.
- De Bike Parade van 3.000 fietsers over autovrij gemaakte straten in en rond Ljubljana was een geweldige belevenis. Ik kijk ernaar uit om dat met King of the Ring tijdens Autovrije Zondag in Leuven nog eens over te doen ;-)
De toppers van Fred
Naast de toppresentaties van Elke en Sanne is vooral de sessie van Professor Maria Cristina Caimotto (Università degli Studi di Torino) me bijgebleven. Haar presentatie ‘Beat the bikelash: getting citizens and media onboard’ gaat over veranderingen in onze mobiliteit die niet altijd van een leien dakje lopen. Ook veranderingen met een bewezen positief effect kunnen sterke weerstand oproepen. De sessie van Caimotto ging dieper in op de motivaties achter negatieve houdingen, ervaringen van fietsers én, belangrijker nog, op de strategieën om succesvol om te gaan en te leren van dergelijke meningsverschillen in de toekomst. In deze podcast (vanaf 37:30) hoor je meer over haar onderzoek.
Om een voorbeeld aan te nemen/te doen/te volgen.
- Op LinkedIn: Maria Cristina Caimotto | LinkedIn
- Oh ja, er was ook een Velo-City 2022-lied. Waarschuwing: het deuntje blijft echt belachelijk gemakkelijk in je oren plakken. Luisteren op eigen risico.