
Burgers willen meer dan ooit hun zeg hebben als het gaat over verkeer en mobiliteitsbeleid. De eenvoudige en innovatieve technologie van Telraam helpt mensen om zelf verkeersmetingen uit te voeren. Nog elke dag komen er in België extra Telramen online. En ook internationaal stijgt de belangstelling.
Wat begon als een federaal gesteund pilootproject met 100 Telramen in Kessel-Lo is na ruim een jaar uitgegroeid tot een waar fenomeen in de wereld van citizen science of burgerwetenschap. Vandaag zijn er in Vlaanderen bijna 600 Telramen actief. En ook in Wallonië zijn er al twee burgerwetenschappers die de voordelen van Telraam kennen. Het is de bedoeling om de filosofie én technologie van Telraam verder te verspreiden over heel België én Europa.
Telraam verovert Europa
De ambities van Telraam waren altijd al groter dan Kessel-Lo. In België loopt het, zeker na de media-aandacht in het VRT-journaal, storm voor Telraam. Maar ook in Europa beweegt er wat. Het Oostenrijkse Graz kreeg begin oktober dit jaar de primeur tijdens het Civitas Forum. Samen met het Urban Mobility Lab werden 10 Telramen de eerste om de grenzen open te breken. De stad liet al weten dat ze op termijn nog 50 extra Telramen zal toevoegen om haar telnetwerk uit te breiden. Ook Wenen en Linz tonen interesse om snel met Telraam aan de slag te gaan.
WeCount: de Europese pilot van Telraam
Via een projectoproep van Horizon2020 voor burgerwetenschaplabo’s krijgt Telraam de kans om zich te bewijzen in 5 Europese steden onder de naam WeCount. Ljubljana, Leuven, Madrid, Cardiff en Dublin krijgen de primeur. In samenwerking met de lokale universiteiten in die steden zullen telkens 200 Telramen online komen. In totaal krijgt Telraam er in één klap dus 1000 extra meetpunten bij. Het mooie aan WeCount is dat de insteek per stad verschilt en dat Telraam op die manier zijn invloed in nieuwe domeinen uitbreidt. Zo krijgt het project bijvoorbeeld raakvlakken met luchtkwaliteitsonderzoek, fietspromotie en social empowerment van kwetsbare doelgroepen. Interessant aan WeCount is dat we met Mobiel 21 zowel de citizen als de science, bij verkeerstellingen grondig gaan kunnen onderzoeken en vormgeven. Dit doen we op basis van literatuuronderzoek maar ook op basis van een evaluatie van Telraam en een grondige monitoring en evaluatie van de cases in de 5 steden.
De bedoeling is dat Leuven en Madrid tegen de zomer van 2020 operationeel zijn. De rest volgt in de herfst van dat jaar. De belangrijkste opdracht is om de achterliggende technologie van Telraam bij te werken. De internationale expansie betekent namelijk dat ook alle wegsegmenten en het stratenplan van de deelnemende steden in het informaticasysteem moeten worden toegevoegd. Technologiepartner TML werkt hard om tegen de herfst van 2020 de volledige kaart van de Europese Unie te integreren zodat alle EU-landen probleemloos kunnen instappen in Telraam. Alle extra deelnemers kunnen dan eenvoudig op het platform aansluiten en gegevens beginnen te verzamelen. Alle data, ook de internationale, blijven publiek beschikbaar via www.telraam.net. Ook de duidelijke grafieken blijven behouden zodat iedereen zonder beperkingen het project kan volgen.
In België nemen gemeenten én burgers het initiatief
De interesse bij de gemeenten in ons land blijft groot. De technologie die ze vandaag ter beschikking hebben voor verkeerstellingen heeft nogal wat nadelen. Ze is duur, meet niet continu en heeft het vaak moeilijk om de verschillende modi goed te onderscheiden. Daar heeft Telraam allemaal geen last van. Wat wel geldt, is dat Telramen enkel werken als het licht is, dus volcontinue metingen zijn geen optie. Voor de rest kunnen burgers en gemeenten naast de betrouwbare technologie ook nog rekenen op ondersteuning met de nodig knowhow om de juiste meetmethode toe te passen en een doordachte verkeerskundige analyse te maken. Telraam is met andere woorden een alles-in-een-pakket met innovatieve technologie, knowhow qua verkeers- en data-analyse én burgerparticipatie. Voor lokale overheden voorziet Telraam in een aanbod op maat. Dat kan gaan van het uitrollen van een klein telnetwerk, het werven én betrekken van burgers, over data-analyses, (ook met burgers) tot professioneel beleidsadvies op basis van de gegenereerde data.
Intussen lopen al tientallen gesprekken met gemeenten in heel Vlaanderen. En verschillende gemeenten hebben al een Telraam-project lopen of hebben plannen in die richting. In Mechelen wordt Telraam bv. gebruikt om de situatie rond een schoolstraat te monitoren. In Oud-Heverlee start de verkeersdienst met een netwerk van 50 Telramen en de intercommunale Leiedal gaat met Telraam een pilootproject starten in de regio rond Kortrijk. Zandhoven zet vanaf 2020 80 Telramen in om het mobiliteitsplan samen met de inwoners vorm te geven. In Schaarbeek en Laken is Telraam dan weer geïntegreerd in een projectoproep voor verkeersveiligheid. Daar werken burgercomités samen met het bestuur om betrouwbare verkeersdata te verzamelen en het mobiliteitsbeleid bij te sturen. Eind november 2019 pleegde Laurens, Telraamspecialist bij Mobiel 21, overleg met de gouverneur van Waals-Brabant om de voordelen van Telraam te presenteren. Die informatie kan nu via de provincie verder doorstromen naar de Franstalige gemeenten. De toekomst voor Telraam zowel nationaal als internationaal lijkt daarmee meer dan verzekerd.