
Schoolomgevingen zijn vaak drukke plekken vlak voor en na schooltijd. Een schoolstraat geeft voetgangers en fietsers meer ruimte door auto’s te weren op de drukste momenten. Het is een goede zaak dat schoolstraten goed ingeburgerd geraken in Vlaanderen. Verschillende steden geven het goede voorbeeld. Mobiel 21 helpt mee om de rest van Vlaanderen ook te overtuigen.
Natuurlijk kan een school een schoolstraat aanvragen, maar steeds vaker nemen gemeenten zelf het voortouw zoals Gent, Brugge, Antwerpen, Mechelen, Kortrijk, Heusden-Zolder … Volgens de campagnewebsite Paraatvoordeschoolstraat.be zijn er momenteel 155 schoolstraten in Vlaanderen. Maar het zijn er gelukkig veel meer, want niet elk initiatief is hier geregistreerd.
Schoolstraten in de startblokken
Mobiel 21 heeft de voorbije jaren verschillenden lokale overheden en scholen begeleid bij de opstart van een schoolstraat. En we doen dat nog altijd. We geven advies over flankerende maatregelen, we organiseren participatiemomenten en we bieden ondersteuning om subsidies te werven. Maar altijd is het succes te danken aan de betrokkenheid van verschillende mensen: ouders, leerkrachten, mobiliteitsambtenaren …
Heusden-Zolder
Sinds 1 september is Heusden-Zolder een schoolstraat rijker. De testfase eind vorig schooljaar aan de basisschool in de Kluisstraat in Bolderberg werd positief geëvalueerd en krijgt dit schooljaar een vervolg. De reacties van enkele betrokkenen spreken voor zich.
Sil Van Hoey (ouder):
“Wat ik fantastisch vind aan de schoolstraat is dat het nu een pak veiliger is om het laatste stukje naar school te fietsen. En dat het duidelijk veel mensen gestimuleerd heeft om hun kinderen met de fiets te brengen. Hierdoor zijn er ook merkbaar minder auto’s op de rest van ons traject naar school.”
Annette Palmers (directrice):
“Zalig, eindelijk rust aan de schoolpoort. De kinderen kunnen veilig naar school stappen, fietsen, … Meer en meer kinderen komen nu met de fiets naar school.”
Het project maakt deel uit van het scholenplan en is een samenwerking tussen het lokaal bestuur, VBS Bolderberg, de ouderraad, de fietsersbond en de dorpsraad. Mobiel 21 ondersteunde de gemeente bij de opmaak van het subsidiedossier.
Mechelen
De stad Mechelen werkt hard aan de verkeersveiligheid in schoolomgevingen. Naast extra fietsstraten voert de stad op verschillende locaties proefprojecten met een schoolstraat. Zo ook in een deel van de Kleine Nieuwedijkstraat. Mobiel 21 koppelde er een project aan met Telramen zodat bewoners in de buurt de impact van de nieuwe schoolstraat op het verkeer kunnen monitoren. Die verkeerstellingen moeten uitwijzen in welke mate weggebruikers zich aanpassen aan de nieuwe maatregel. Deze interessante testcase loopt nog tot en met 18 december 2020.
Doorbraak in Nederland
Momenteel deelt Mobiel 21 zijn expertise met schoolstraten in Vlaanderen met het studiebureau NL ECORYS en de Fietsersbond. Samen starten we in opdracht van het Ministerie Rijkswaterstaat met een pilootproject in een aantal Nederlandse gemeenten. Zo zijn de rollen eventjes omgedraaid en kan Vlaanderen een fietsland als Nederland toch weer iets bijleren 😉
Corona geeft schoolstraten een duwtje
Corona heeft het aantal schoolstraten een boost gegeven, zowel tijdelijke als blijvende initiatieven. Om ervoor te zorgen dat mensen een veilige afstand kunnen bewaren, maken gemeenten meer ruimte vrij voor voetgangers en fietsers op drukke plaatsen, zoals bv. schoolomgevingen.
Een schoolstraat is een goede vriend van de anderhalvemeter-maatregel. Ze maakt immers komaf met de verkeerschaos door de straat aan het begin en einde van de schooldag korte tijd af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Daardoor is er tijdens de schoolspits automatisch meer plaats voor de grote in- en uitstroom van leerlingen én rest er nog voldoende ruimte voor wachtende (groot)ouders aan de schoolpoort.
Door het gemotoriseerde verkeer te weren, zorgt een schoolstraat voor een veiligere en kindvriendelijke schoolomgeving. Dat kan ouders overhalen om hun kind vaker met de fiets of te voet naar school te laten gaan. Daardoor neemt de verkeersdrukte niet alleen af in de directe omgeving van de school, maar ook op de routes naar school. Win win dus.