
School op de Teller helpt scholen met een kant-en-klaar lespakket om leerlingen kritisch te leren kijken naar de mobiliteit rond de school en in hun buurt. Met de hulp van Telraam-data zoeken ze samen naar oplossingen voor een kindvriendelijke schoolomgeving.
Wat is School op de Teller?
Om schoolomgevingen aangenamer te maken, is het belangrijk te begrijpen wat ze in de eerste plaats onveilig maakt. School op de Teller is een kant-en-klaar lespakket om samen met leerlingen in het 4de, 5de, en 6de leerjaar te werken aan veilige en kindvriendelijke schoolomgevingen. Aan de hand van Telraam-data nemen leerlingen de mobiliteit rond de school en in hun buurt kritisch onder de loep. Ze denken na over de routes die mensen nemen, discussiëren over gevaren en de impact van het verkeer op hun schoolomgeving en zoeken samen met ouders, buurtbewoners en beleidsmakers naar oplossingen en verbeteringen voor een gezondere buurt.
5 redenen om te kiezen voor School op de Teller
1. Leerlingen erkennen als experts
School op de Teller is er helemaal op gericht om het kindperspectief in het mobiliteitsdebat te brengen. Leerlingen zijn eigenlijk allemaal ervaringsdeskundigen qua mobiliteit en dankzij School op de Teller kunnen ze uitgroeien tot verkeersspecialisten en gemotiveerde burgerwetenschappers.
2. Leerlingen verzamelen én analyseren zelf data
Tijdens de lessen werken de leerlingen met verkeersdata die worden verzameld via Telraam (www.telraam.net). Zo’n Telraam is een automatische sensor die het aantal voetgangers, fietsers, auto’s en zware voertuigen in een straat telt. Het meet ook de snelheid van gemotoriseerd verkeer. Leerlingen analyseren deze Telraam-data en gaan in discussie over verschillende mobiliteitsthema’s. Zo verbreden ze hun kader en kennis over de plaats van mobiliteit in het hele duurzaamheidsverhaal.
3. Leerlingen co-creëren oplossingen
In een atelier werken leerlingen en leerkrachten verder met de opgedane kennis en de verzamelde Telraam-data om de ideale schoolomgeving te ontwerpen. Van infrastructurele aanpassingen, tot campagnes om mensen te overtuigen actiever of anders naar school te komen.
4. Leerlingen presenteren oplossingen aan gemeentebestuur
Alles wat geleerd, uitgedacht en ontworpen is, blijft trouwens niet zomaar in de klas liggen. Want leerlingen krijgen de kans om hun voorstellen en ontwerpen ook echt te presenteren aan het gemeentebestuur.
5. Totaalpakket dat past in de eindtermen van het lager onderwijs
School op de Teller is een kant-en-klaar pakket voor het 4de, 5de, en 6de leerjaar, gelinkt met de eindtermen binnen WO, Nederlands, Wiskunde, Muzische Opvoeding … Het pakket omvat lesfiches, presentaties, werkbladen en draaiboeken.
Basisschool De Springplank — Heusden-Zolder
“Heel wat leerlingen wisten al enorm veel over klimaatopwarming en mobiliteit. Die thema’s zijn allesbehalve een ver-van-hun-bed-show. Ze hadden dus veel goesting om te werken aan oplossingen zodat ze vaker met de fiets of te voet naar school kunnen én mogen komen. De ideeën om gevaarlijke plekken aan te pakken en om ouders en andere kinderen te overtuigen, vaker te fietsen of stappen bleven maar komen.”
Wat zit er allemaal in School op de Teller?
Dit is altijd inbegrepen in het School op de Teller-pakket:
- 6 Telraam-toestellen in bruikleen voor minimaal 6 maanden, maximaal 10 maanden.
- Een introductieles met begeleidende presentatie over Telraam, verkeersdata, mobiliteit en klimaat, eigen verplaatsingsgedrag enz.
- Specifieke lesfiches, handleidingen en workshops rond de volgende thema’s:
- Mobiliteit en mijn eigen gedrag
- Verkeersbewegingen in de straat
- Verkeer meten en data verzamelen
- Data analyseren
- Mijn verplaatsing is belangrijk voor mij
- Boodschap voor de toekomst
- Het draaiboek voor het ontwerpatelier met leerlingen, ouders en buurtbewoners
- Overlegmoment met Mobiel 21 voor opstart, lessenpakket en evaluatie
- Ondersteuning bij uitrol van het Telraam-netwerk (oproep, selectie van kandidaten en korte uitleg installatie)