
Het project PING if you care! waarbij fietsers onderweg via een bluetooth-knop en een app onveilige verkeerssituaties registreren, heeft op Eurobike de prestigieuze Award Concepts & Digital Projects gewonnen.
PING if you care! wint prestigieuze prijs op Eurobike 2019
Mobiel 21 en Bike Citizens hebben met PING if you care! op Eurobike 2019 de Award weggekaapt in de categorie Concepts & Digital Projects. De professionele jury koos PING if you care! uit ruim 400 inzendingen en roemde het project als “crowdsourcing voor de toekomst van stedelijk fietsen. De PING-knop en de app helpen om gevaarlijke locaties of beschadigde infrastructuur in de stad te identificeren en te melden. Fietsvriendelijke steden kunnen dan hun infrastructuur verbeteren met behulp van de data die het
fietsersnetwerk genereert. Een geweldig idee.”
PING if you care! kan in elke stad
Na Brussel (2017) en Amsterdam (2019) loopt op dit moment in München een derde campagne van PING if you care! Het opzet is telkens vergelijkbaar. Het begint bij een stad of gemeente die haar fietsbeleid wil verbeteren en daarvoor op zoek is naar bruikbare data. PING if you care! is een betrouwbare manier om snel de nodige data te verzamelen. De innovatieve tool en app, ontwikkeld door Mobiel 21 en Bike Citizens, helpt om een gedetailleerde heatmap te maken met de belangrijkste knelpunten voor fietsers zodat beleidsmakers weten wat ze moeten doen om de fietsinfrastructuur te verbeteren.
PING if you care! kan volledig worden aangepast aan elke omgeving om knelpunten voor fietsers en zelfs voor voetgangers te verzamelen. Daarnaast is PING if you care! ook perfect bruikbaar om de positieve aspecten van fietsen in de stad te benadrukken, zoals vb. in Amsterdam.
Hoe werkt het?
Om te beginnen krijgen alle deelnemers een speciale PING-knop. Die knop is via Bluetooth verbonden met een app op de smartphone van de deelnemer. Bij elke druk op de knop wordt de ‘gepingde’ locatie opgeslagen op een online kaart. Vervolgens wijst de gebruiker zijn geregistreerde PING’s toe aan een categorie en becommentarieert ze in de app van Bike Citizens. Feedback wordt gegeven door middel van een vooraf gedefinieerde lijst van maximaal 64 courante problemen: van conflicten met andere weggebruikers tot infrastructurele tekortkomingen en slechte ruimtelijke planning.
Tot slot worden de geregistreerde routes en PING-locaties anoniem geanalyseerd en gecombineerd met andere verkeersgegevens. Zo ontstaat een totaaloverzicht dat steden en gemeenten een helder beeld geeft van onveilige plaatsen of verkeerssituaties die voor verbetering vatbaar zijn.
Enkele resultaten
PING Amsterdam 2019
- Aantal aanvragen: 1.472
- Uitgedeelde PING-knoppen: 986 waarvan 701 regelmatig gebruikt
- PINGs: 43.737 waarvan 30.825 becommentarieerd
- Gereden kilometers: 90.289
PING München 2019
Live te volgen op https://pingifyoucare.eu/muenchen
- Voorlopig resultaat na 2 weken: + 1.400 PING’s, + 600 becommentarieerd.
PING Brussel 2017 – 2018
- Aantal aanvragen: 1.435 mensen
- Uitgedeelde PING-knoppen: 769 waarvan 404 regelmatig gebruikt
- PINGs: 39.887 waarvan 58% becommentarieerd
Lees ook het Eindrapport van PING Brussel.