
Begin 2019 organiseerde Mobiel 21een participatietraject in opdracht van fusiegemeente Pelt om de Oude Passantenhaven in Sint-Huibrechts-Lille op te waarderen. De inspraakronde leverde nog veel meer op: een gedragen wijkbeleid en de uitdaging om een Mix-wijk te realiseren met doordacht gemengd verkeer.
Participatie voor een beter wijkbeleid
Mobiel 21 coachte begin 2019 een participatietraject in opdracht van Pelt. Een inspraakronde met alle betrokkenen om het gebied van de Oude Passantenhaven in de deelgemeente Sint-Huibrechts-Lille op te waarderen en het jaagpad op dat stuk autoluw te maken. Het gebied sluit naadloos aan bij de dorpskern en heeft een hoge belevingswaarde zowel voor de lokale bevolking als voor het fietstoerisme in Limburg. Door alle betrokken partijen bij het project te betrekken, bouwt Pelt aan een gedragen wijkbeleid.
Fix-the-Mix als binnenweg naar een oplossing
Het jaagpad ter hoogte van de Passantenhaven is niet autovrij en wordt vooral gebruikt als binnenweg naar de nabijgelegen school. Buurtbewoners gebruiken het jaagpad eerder sporadisch met de auto. Zij vrezen een toename van autoverkeer in hun buurt als het jaagpad autovrij wordt gemaakt. Tijdens het participatietraject met buurtbewoners, school en handelaars lagen alle bezorgdheden op tafel, maar ook een heleboel opties voor een leefbare situatie. We introduceerden het idee van een Mix-wijk zodat alle aanwezigen kennis konden maken met het concept.
Wat is een Mix-wijk?
Een Mix-wijk kan een zuivere woonwijk, een meer gemengde wijk, een stads- of dorpscentrum zijn. Het is een leefgebied waar veilig en aangenaam verblijven primerenop verplaatsingen en doorgaand verkeer.
In de concrete uitwerking zitten twee verkeerskundige principes vervat:
- een circulatieplan dat doorgaand verkeer maximaal weert
- een algemene snelheidsbeperking van 30 km/u
Alle informatie over Mix-wijken vind je in het Dossier Fix The Mix van Fietsberaad.
Mix-wijk in Pelt
Vanuit het Fix The Mix-visie worden volgende maatregelen voorgesteld: een doordacht verkeerscirculatieplan met afwikkeling van doorgaand verkeer en knip voor autoverkeer ter hoogte van het jaagpad én een zone 30 als algemene norm in het gehele gebied. Deze en nog enkele andere maatregelen worden in verschillende fasen uitgevoerd en geëvalueerd. Die geven de wijk de kans om duurzamer te worden: verkeersveiliger, gezonder, met meer ruimte voor sociale cohesie, impulsen voor lokale economie en gebiedsontwikkeling.
Pelt is alvast gewonnen voor het idee van Mix-wijken en heeft de ambitie om zijn eerste Mix-wijk waar te maken. De eerste fase van maatregelen start in het najaar. Daarna volgen nog extra maatregelen op basis van monitoring en evaluatie.
Lees alles over de Mix-wijk in Pelt in de Kennisbank van Fietsberaad.