
Recente voorbeelden uit Beringen, Aarschot en Pelt tonen de meerwaarde van maatwerk dat Mobiel 21 biedt. Met onze aanpak op maat begeleiden we al jarenlang grote en kleine participatietrajecten rond duurzame mobiliteit, vervoersarmoede, (verkeers)leefbaarheid, veiligheid enzovoort.
Beringen: ambitieuze langetermijnvisie
In Beringen begeleiden we een langlopend traject tot 2020. De projectzone is de Stationsstraat, de site van de voormalige steenkoolmijn in Beringen. De site bestaat uit twee delen. De industriële zone omvat intussen een retailpark, mijnmuseum, toeristisch onthaal, een zwembad en klimmuur en binnenkort een school voor 400 kinderen. Het terrein tussen de industriële zone en de Stationsstraat wordt de volgende jaren als een woonzone ontwikkeld met plaats voor handel en diensten.
Aanliggend is er de bestaande woonwijk, de mijncité en de Stationsstraat, van 5.000 bewoners voornamelijk met een migratieachtergrond. Deze wijk keert steeds meer in zichzelf. Die tendens wil de stad Beringen ombuigen met een langlopend participatietraject. Dat past ook perfect in de langetermijnvisie die de stad ontwikkelt voor deze woonbuurt.
Samen met de diensten van integratie en samenlevingsopbouw én de bewoners zoekt Mobiel 21 naar de beste manier om van de Stationsstraat een plaats van verbinding te maken in plaats van een scheidingslijn tussen de oude mijncité en de nieuwe woonsite. Een bijzondere invalshoek hierbij is om van duurzame mobiliteit een trigger te maken van sociale cohesie. Ook de zoektocht naar goede links met de industriële site is een belangrijke uitdaging.
Participatie geeft aanzet voor nieuw ontwerp Stationsstraat
Na een hele reeks interviews met bewoners, handelaars, projectontwikkelaars, … , twee participatieve sessies en continu overleg met verschillende stadsdiensten werden de belangrijkste ontwerpprincipes voor de Stationsstraat scherpgesteld:
- Verblijffunctie primeert op doorgangsfunctie (inrichting als woonerf, horecaterrassen)
- Maximaal parkeren in de voorziene parkings, niet op straat
- Inrichting die duurzame mobiliteit aanmoedigt en de zachte weggebruiker zich welkom en veilig laat voelen
- Een kindvriendelijke Stationsstraat (spelelementen en groen)
- Tegenstrijdige belangen rond de tafel brengen
Meer dan een ontwerpvoorstel alleen
De afgesproken ontwerpprincipes zijn niet het enige resultaat van het participatietraject. Minstens even waardevol is het feit dat we verschillende stakeholders met tegenstrijdige belangen en doelstellingen hebben samengebracht en met elkaar laten praten: projectontwikkelaars, bewoners, horeca-uitbaters, stadsdiensten. Daarnaast hebben we verschillende stadsdiensten rond de tafel gebracht om aan een consensus te werken: communicatiedienst, dienst ondernemen, integratiedienst, dienst mobiliteit, dienst ruimtelijke planning. Ten slotte zijn de integratie-ambtenaar en de dienst samenlevingsopbouw uitgenodigd op werkgroepen van Be-Mine. Ook de resultaten van het participatietraject met bewoners hebben we zo kunnen meegeven aan de projectontwikkelaars.