
Met Park4SUMP, een Horizon 2020 project met steun van Europa, bekijkt Mobiel 21 hoe we innovatief parkingmanagement kunnen integreren in de ‘Sustainable Urban Mobility Plans’ (SUMPs), van Europese steden. Voor Vlaanderen is Sint-Niklaas de partnerstad. Zo halen we internationale expertise naar België om van parkeren een hefboom voor duurzamere, stedelijke mobiliteit te maken.
Park4SUMP telt 22 Europese partners uit 16 verschillende steden. Deze groep steden biedt een evenwichtige mix qua grootte, expertise en regionale verankering. Het project zal 3,5 jaar lang lopen. De aftrap vond in september plaats in het Noord-Zweedse Umea. Naast projectplanning, presentaties en workshops was er ook tijd om wat frisse Zweedse lucht te happen én meteen enkele innovatieve methodes te leren kennen die de stad toepast. Want qua parkeerbeleid en mobiliteits- en stadsplanning speelt Umea een voorbeeldrol.
Umea Parking Pay-Off
Het Umea Parking Pay-Off-schema is een interessant praktijkvoorbeeld dat we met Park4SUMP proberen te verspreiden in de projectsteden, en wie weet ook daarbuiten. Dit systeem biedt projectontwikkelaars de mogelijkheid om bij de bouw van nieuw vastgoed het vastgelegde parkeerquotum af te kopen. Daarmee wordt de voorziening van parkeerplaatsen overgedragen aan Upab, het parkeerbedrijf van de stad Umea. In de praktijk betaalt de ontwikkelaar 14.000 euro per parkeerplaats aan het parkeerbedrijf, zodat het parkeeraanbod kan worden gebundeld.
Voor de ontwikkelaar betekent deze afkoopsom een korting van 40 à 50% op de reële kosten voor het ontwikkelen van een parkeerplaats op de site zelf. Voor de stad is het voordeel dat parkeerquota gegroepeerd worden in grotere parkeergebouwen. Zo wordt kostbare en schaarse publieke ruimte efficiënter gebruikt. De Parking Pay-off brengt zo de middelen van maar liefst 15 verschillende ontwikkelingen samen in een nieuw parkeergebouw aan de rand van de stad. Dat gebouw biedt naast plaatsen voor bewoners, ook parkeerruimte aan 240 pendelaars.
Green Parking Pay-Off: minder parking, meer alternatieven
Met de Green Parking Pay-Off, een uitbreiding op het eerdere systeem, maakt Umea zijn stedelijke mobiliteitssyteem duurzamer. Dit systeem biedt de mogelijkheid om het voorziene aantal parkeerplaatsen te reduceren. Op voorwaarde dat er alternatieven voor privéwagens worden geïntegreerd in de nieuwe gebouwen. Voorbeelden zijn: autodeelsystemen, fietsparkings (verwarmd, inclusief fietsherstelpunt), een mobiliteitsmanagementfonds of een allesomvattend vervoersplan voor de nieuwe ontwikkeling.
Wat brengt de toekomst?
In maart 2019 verzamelen de projectpartners in Rotterdam voor de volgende afspraak. Rotterdam is een van de voortrekkerssteden in het project. De metropool kan inspirerende voorbeelden voorleggen op het vlak van geïntegreerd parkeermanagement, technologische innovatie (smart parkeren) en allesomvattende parkeerplanning.
Een van de projectdoelstellingen is de ontwikkeling van de ParkPAD-tool. Dat wordt een auditschema dat steden helpt om hun parkeerbeleid grondig te analyseren en consensus op te bouwen tussen de verschillende stakeholders. Tot slot levert de tool ook de basis voor de ontwikkeling een parkeeractieplan. ParkPAD zal vanaf eind 2019 proefdraaien in de 16 partnersteden. In ons land zal Sint-Niklaas de primeur hebben. Maar al snel daarna is het de bedoeling om andere (centrum)steden te betrekken. Zo kunnen we de best practices van Park4SUMP zo snel mogelijk verder verspreiden.
Op de hoogte blijven qua parkeermanagement? Volg dan de Twitterberichten van Park4SUMP