
De onderzoekers van Mobiel 21 halen nuttige data naar boven, analyseren ze én zetten ze om in praktijkgericht advies. Deze 4 interessante onderzoeken, allemaal gestart in 2020, zijn daarop geen uitzondering.
WeCount
WeCount is een Europees citizen science-project dat burgers helpt om verkeersgegevens te verzamelen en kennis op te bouwen over mobiliteit in hun eigen buurt en stad. Het project loopt in 5 Europese steden: Leuven, Ljubljana, Dublin, Cardiff en Madrid. WeCount gebruikt de toestellen van Telraam voor de verkeerstellingen. Mobiel 21 zal zowel de ‘citizen’ als de ‘science’ van het project grondig onderzoeken en vormgeven. Dat doen we op basis van literatuuronderzoek, evaluatie en monitoring van de cases in de 5 steden.
https://www.mobiel21.be/campagnes-en-projecten/wecount
Interreg E‑Hubs
Het Europese Interreg-project E‑hubs wil duurzame gedragsverandering vergemakkelijken via e‑hubs of mobipunten. Dat zijn plaatsen in de stad waar elektrisch deelvervoer wordt verzameld en aangeboden. Mobiel 21 voert het gedragsonderzoek naar deze mobipunten uit in Leuven. In een eerste reeks interviews vragen we Leuvenaars naar hun motieven om elektrisch deelvervoer al dan niet eens uit te proberen. Daarna onderzoeken we hoe mensen het gebruik van de mobipunten zelf ervaren. De bedoeling is om de mobipunten beter af te stemmen op de verwachtingen van de gebruikers en zo elektrisch deelvervoer verder te stimuleren.
https://www.nweurope.eu/projects/project-search/ehubs-smart-shared-green-mobility-hubs/
https://www.leuven.be/mobipunten
Vervoersarmoede
De Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel, Mobiel 21 en Netwerk Duurzame Mobiliteit onderzochten de achterliggende factoren van vervoersarmoede. Op basis van socio-demografische kenmerken, ruimtelijke kenmerken en mobiliteitsgedrag stelden de onderzoekers 5 profielen op van minder mobiele Belgen, elk met hun eigen, specifieke kenmerken en gedrag. Het onderzoek geeft beleidsmakers een stevige basis om voor de verschillende doelgroepen concrete oplossingen uit te werken voor een inclusief en rechtvaardiger mobiliteitsbeleid.
https://www.mobiel21.be/m21-onderzoekt/onderzoek-vervoersarmoede-januari2021
Dignity
Het Europese DIGNITY-project onderzoekt de digitalisering van ons mobiliteitssysteem. Grondige analyse vanuit het perspectief van de gebruiker én de aanbieder moet duidelijk maken welke factoren leiden tot het uitsluiten van bepaalde groepen. Het onderzoek vormt de basis voor 4 pilots die Europa een stap dichter brengen bij een inclusief, digitaal mobiliteitssysteem én beleidskader. Mobiel 21, in samenwerking met het departement Mobiliteit en Openbare Werken, is verantwoordelijk voor de Vlaamse pilot en meting.
https://www.mobiel21.be/dignity-project